Karkówka po cygańsku

4.6/5 (181 ocen)
Karkówka po cygańsku, to pyszne i sycące danie dla całej rodziny, które możemy przygotować na kilka dni do przodu. Charakteryzuje się bogatym smakiem i aromatem, dzięki odpowiedniemu marynowaniu oraz przygotowaniu karkówki.

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + pieczenie

Karkówka po cygańsku

Opis przepisu

Karkówka po cygańsku to pyszny pomysł na obiad. Wychodzi soczysta, mięciutka i rozpływająca się w ustach! To duża zasługa wcześniejszego zamarynowania mięsa, a także pysznej zalewy pomidorowej.

Karkówka po cygańsku – jak podawać

Karkówka po cygańsku to danie, które najlepiej smakuje na ciepło i podawać ją można z wieloma dodatkami, takimi jak kluski śląskie, kopytka, ziemniaki pieczone lub puree ziemniaczane. Można także ją jeść z pieczywem lub kaszą. Dodatkowo możesz podać do tego ulubioną surówkę.

Przepis na: Karkówka po cygańsku

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do karkówki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku lub świeżej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju
  • większa szczypta papryki słodkiej
  • większa szczypta pieprzu czarnego lub ziołowego
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 duże cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta lub zielona
  • 250 g pieczarek

Zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 3-4 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • większa szczypta soli i pieprzu
Wyślij emailem

Jak zrobić karkówkę po cygańsku?


Krok 1

marynata do karkówki

Karkówka po cygańsku smakuje dużo lepiej jeśli ją wcześniej zamarynujecie w przyprawach i odstawicie na kilka godzin. Jeśli Wam się spieszy to oczywiście można ten czas skrócić.

Karkówkę (u mnie około 1 kg) kroimy na cienkie plastry. Można je lekko rozbić tłuczkiem.

W miseczce mieszamy przeciśnięty czosnek (3 większe ząbki) z przyprawą do karkówki (pół łyżeczki, można zastąpić uniwersalną przyprawą do mięs), suszonym lubczykiem (1 łyżka), papryką słodką (większa szczypta), pieprzem (większa szczypta) i oliwą (3 lub 4 łyżki).

Mięso przekładamy do szczelnego pojemnika i następnie nacieramy je marynatą. Przykrywamy wieczkiem od pojemnika lub zawijamy folią spożywczą. Odkładamy zamarynowane mięso do lodówki na kilka godzin (ja to robię zwykle dzień wcześniej wieczorem, a piekę następnego dnia).  


Krok 2

co zrobić z karkówki

Mięso posypujemy równomiernie mąką pszenną (około 2 płaskie łyżki).


Krok 3

smażona karkówka

Na rozgrzanej patelni, na oleju smażymy partiami mięso. Najlepiej na dużym lub średnim ogniu, po minutce z każdej strony.  


Krok 4

karczek po cygańsku

Podsmażone kawałki karkówki przekładamy do jakiegoś naczynia (typu żaroodporne) lub miski. 


Krok 5

składniki na zalewę do karkówki po cygańsku

Paprykę czerwoną,  żółtą i pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Cebule (2 duże sztuki) siekamy na większe plasterki lub piórka.  


Krok 6

dania z karkówki

Na tej patelni, na której smażyliśmy mięso podsmażamy warzywa (można dolać odrobinę oleju). Najlepiej na większym ogniu przez dosłownie 2 lub 3 minuty. 

 


Krok 7

dania z karkówki

Mięso przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego z pokrywką. Ja użyłam garnka żeliwnego. 


Krok 8

pomysł na karkówkę

Mięso przykrywamy warzywami. Lekko całość mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 9

karkówka po cygańsku

Zalewa do karkówki

Teraz czas na zalewę. W małej misce mieszamy ze sobą wodę (250 ml) z przecierem pomidorowym lub passatą pomidorową (200 ml), ketchupem (3-4 łyżki), musztardą (1 łyżka), czosnkiem (3 przeciśnięte ząbki), sokiem z cytryny (1 łyżeczka), a także większą szczyptą soli i pieprzu. Jeśli chcesz to możesz dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki czy lubczyku. 


Krok 10

karkówka po cygańsku

Wlewamy zalewę do naczynia.

Pieczemy karkówkę w temperaturze 170 stopni (u mnie góra-dół, z termoobiegiem). Najpierw przez 80 minut pod przykryciem, a następnie przez 40 minut bez pokrywki.


Krok 11

karkówka na obiad

Karkówka po cygańsku gotowa!

Obiad z karkówki

Możesz ją podać z ulubionymi dodatkami jak gotowane czy pieczone ziemniaki. Ze względu na dużą ilość warzyw, które zostały w tym daniu użyte to nie korzystam z dodatkowej surówki. Jednak jeśli macie tylko ochotę to śmiało! Smacznego.  


Karkówka po cygańsku

Karkówka po cygańsku

Karkówka po cygańsku

karkówka przepis

przepis na karkówkę

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 181

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Asia
Asia
3 miesięcy temu

Witam, jeśli będę chciała przyrządzić karkówkę z 2 kg mięsa to czy wszystkie składniki również mam przemnożyć X2?

Joanna
Joanna
10 miesięcy temu

Karkóweczka z tego przepisu rewelacja 👌 mięsko mięciutkie bardzo dobrze doprawione. Następnym razem dodam więcej warzyw bo są bardzo dobre. Pozdrawiam Asia

Magdena
Magdena
1 rok temu

Z racji tego, że ponad połowę swojego całego życia nie jem mięsa, nie umiem go też przyżądzać. Ale odważyłam się i przygotowałam pierwszą w swoim życiu karkówkę według Pani przepisu. Nie próbowałam ale każdy zachwala, że jest przepyszna, robiłam dziś kolejny raz i wyszła jak zawsze! Tak więc w 100% polecam bo jeśli mi wychodzi to każdemu wyjdzie :)!

Monika
Monika
1 rok temu

Bardzo smaczna, trochę za mało posoliłam ale to nic, i tak wyszła pyszna 😊

Sandra
Sandra
1 rok temu

Jak piec jeśli nie mam opcji gora-dol z termoobiegiem?

Monika
Monika
1 rok temu
W odpowiedzi do  Sandra

Ja robiłam samo góra dół 🙂

Magda
Magda
1 rok temu
W odpowiedzi do  Sandra

Ja upiekłam na samym termoobiegu i też jest super 🙂

Stasia
Stasia
1 rok temu

Lubię karkówkę pod różnymi postaciami, a ten przepis bardzo mi się podoba.
Na pewno go zrobię. Dzięki 🙂

Sandra
Sandra
1 rok temu

Zrobię na niedzielę 😄😄

Jagoda z Berlina
Jagoda z Berlina
1 rok temu

Smacznie i pięknie wygląda, napewno wypróbuję.

Karkówka po cygańsku z piekarnika

Karkówka po cygańsku z piekarnika, to pyszne danie, które zyskało dużą popularność w Polsce ze względu na walory smakowe. Jest to proste danie, ale jednocześnie bardzo smaczne i aromatyczne. W Polsce karkówka jest bardzo popularnym mięsem, które można kupić w każdym sklepie mięsnym. Zwłaszcza w sezonie grillowym to mięso bardzo często ląduje na Polskich rusztach. Nic dziwnego, ponieważ jest naprawdę pyszna. Karkówka jest jednak mięsem, które wymaga od nas cierpliwości w przyrządzaniu. Jeżeli jednak zastosujesz się do moich powyższych wskazówek, to ta karkówka po cygańsku z dodatkiem pieczarek charakteryzować się będzie wyjątkowym smakiem, który pochodzić będzie z aromatycznych przypraw oraz zalewy, w której nasze mięso będzie nabierać smaku podczas pieczenia w piekarniku.

Karczek po cygańsku

Przygotowanie karkówki po cygańsku nie jest skomplikowane i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jednak karczek po cygańsku, jak wiele innych tradycyjnych dań, ma wiele wariantów. Każdy kucharz może dodać do niego swoje ulubione przyprawy, a także modyfikować składniki, aby dopasować smak do swoich preferencji. Jednym z popularnych wariantów karkówki po cygańsku jest dodanie do niego pieczarek i ja właśnie taką wersję przygotowałam. W takim przypadku pokrojone pieczarki smażymy wcześniej na patelni. Moim zdaniem danie nabiera przy tym lepszego smaku. Niektórzy kucharze dodają do karkówki po cygańsku również przyprawy takie jak curry, kminek lub paprykę cayenne. Dzięki temu danie zyskuje dodatkowy aromat i smak, który przypadnie do gustu wielu osobom.

RozwińZwiń