Opis przepisu
Karkówka po cygańsku to pyszny pomysł na obiad. Wychodzi soczysta, mięciutka i rozpływająca się w ustach! To duża zasługa wcześniejszego zamarynowania mięsa, a także pysznej zalewy pomidorowej.
Karkówka po cygańsku – jak podawać
Karkówka po cygańsku to danie, które najlepiej smakuje na ciepło i podawać ją można z wieloma dodatkami, takimi jak kluski śląskie, kopytka, ziemniaki pieczone lub puree ziemniaczane. Można także ją jeść z pieczywem lub kaszą. Dodatkowo możesz podać do tego ulubioną surówkę.
Przepis na: Karkówka po cygańsku
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do karkówki
- 1 łyżka suszonego lubczyku lub świeżej natki pietruszki
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju
- większa szczypta papryki słodkiej
- większa szczypta pieprzu czarnego lub ziołowego
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 duże cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta lub zielona
- 250 g pieczarek
Zalewa:
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 3-4 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- większa szczypta soli i pieprzu
Zobacz również:
Jak zrobić karkówkę po cygańsku?
Krok 1
Karkówkę (u mnie około 1 kg) kroimy na cienkie plastry. Można je lekko rozbić tłuczkiem.
W miseczce mieszamy przeciśnięty czosnek (3 większe ząbki) z przyprawą do karkówki (pół łyżeczki, można zastąpić uniwersalną przyprawą do mięs), suszonym lubczykiem (1 łyżka), papryką słodką (większa szczypta), pieprzem (większa szczypta) i oliwą (3 lub 4 łyżki).
Mięso przekładamy do szczelnego pojemnika i następnie nacieramy je marynatą. Przykrywamy wieczkiem od pojemnika lub zawijamy folią spożywczą. Odkładamy zamarynowane mięso do lodówki na kilka godzin (ja to robię zwykle dzień wcześniej wieczorem, a piekę następnego dnia).
Krok 2
Mięso posypujemy równomiernie mąką pszenną (około 2 płaskie łyżki).
Krok 3
Na rozgrzanej patelni, na oleju smażymy partiami mięso. Najlepiej na dużym lub średnim ogniu, po minutce z każdej strony.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Zalewa do karkówki
Teraz czas na zalewę. W małej misce mieszamy ze sobą wodę (250 ml) z przecierem pomidorowym lub passatą pomidorową (200 ml), ketchupem (3-4 łyżki), musztardą (1 łyżka), czosnkiem (3 przeciśnięte ząbki), sokiem z cytryny (1 łyżeczka), a także większą szczyptą soli i pieprzu. Jeśli chcesz to możesz dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki czy lubczyku.
Krok 10
Pieczemy karkówkę w temperaturze 170 stopni (u mnie góra-dół, z termoobiegiem). Najpierw przez 80 minut pod przykryciem, a następnie przez 40 minut bez pokrywki.
Krok 11
Obiad z karkówki
Możesz ją podać z ulubionymi dodatkami jak gotowane czy pieczone ziemniaki. Ze względu na dużą ilość warzyw, które zostały w tym daniu użyte to nie korzystam z dodatkowej surówki. Jednak jeśli macie tylko ochotę to śmiało! Smacznego.
Komentarze
Witam, jeśli będę chciała przyrządzić karkówkę z 2 kg mięsa to czy wszystkie składniki również mam przemnożyć X2?
Tak 🙂
Karkóweczka z tego przepisu rewelacja 👌 mięsko mięciutkie bardzo dobrze doprawione. Następnym razem dodam więcej warzyw bo są bardzo dobre. Pozdrawiam Asia
Cieszę się 🙂
Z racji tego, że ponad połowę swojego całego życia nie jem mięsa, nie umiem go też przyżądzać. Ale odważyłam się i przygotowałam pierwszą w swoim życiu karkówkę według Pani przepisu. Nie próbowałam ale każdy zachwala, że jest przepyszna, robiłam dziś kolejny raz i wyszła jak zawsze! Tak więc w 100% polecam bo jeśli mi wychodzi to każdemu wyjdzie :)!
No to bardzo mi miło to czytać 🙂
Bardzo smaczna, trochę za mało posoliłam ale to nic, i tak wyszła pyszna 😊
Cieszę się, że smakowała ❤️ pozdrawiam!
Jak piec jeśli nie mam opcji gora-dol z termoobiegiem?
Ja robiłam samo góra dół 🙂
Ja upiekłam na samym termoobiegu i też jest super 🙂
Pani Sandro, ale ja niestety nie wiem jakie ma Pani funkcje w piekarniku to jak mam podpowiedzieć? Karkówka to nie jest ciasto, że musi być koniecznie jakiś dany program ustawiony. Ważne, żeby po prostu mięso się upiekło i było miękkie 🙂
Lubię karkówkę pod różnymi postaciami, a ten przepis bardzo mi się podoba.
Na pewno go zrobię. Dzięki 🙂
Super ❤️ Cieszę się, że przypadł do gustu 🤗
Zrobię na niedzielę 😄😄
Świetnie 🙂
Smacznie i pięknie wygląda, napewno wypróbuję.
Super ❤️ w takim razie już życzę smacznego 🤗