Pieczona karkówka z morelami

4.6/5 (44 ocen)

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 70 min pieczenia

karkówka z morelami

Opis przepisu

Pieczona karkówka z morelami i rodzynkami wychodzi bardzo soczysta oraz wyrazista w smaku. Duży wpływ na efekt końcowy ma wcześniejsze zamarynowanie mięsa. Do tego ugotowane czy pieczone ziemniaki i ulubiona surówka np. z kapusty pekińskiej… No obiad doskonały!

Danie jednogarnkowe

Koniecznie wypróbuj tą pieczoną karkówkę w wersji ze słodkim akcentem. Upieczone, rozmiękczone morele i rodzynki nadają fantastycznego i oryginalnego smaku dla mięsa. To danie jednogarnkowe to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Karkówka pieczona w piekarniku

Karkówka pieczona w piekarniku to świetny pomysł na prosty, a niezwykle smaczny obiad. Mięso wychodzi aromatyczne i bardzo soczyste. Rozpływa się w ustach. Oczywiście sporo jednak zależy od tego jakiej jakości mięso uda Ci się kupić. Czy będzie chude czy z dużą ilością tłuszczu.

Jeśli tylko zdecydujesz się wersję grillowaną to koniecznie wypróbuj moje sprawdzone marynaty do karkówki.

Przepis na: Pieczona karkówka z morelami

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta curry
  • opcjonalnie 1 czubata łyżka musztardy miodowej
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 80 g suszonych moreli
  • 40 g rodzynek sułtańskich
  • 2 marchewki
  • opcjonalnie natka pietruszki, koperek czy kolendra
Wyślij emailem
Tryb gotowania Zablokuj automatyczne wygaszania ekranu

Pieczona karkówka z morelami - przepis krok po kroku


Krok 1

danie jednogarnkowe

Karkówkę kroimy w plastry, ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa.

Przygotowujemy sobie marynatę do karkówki. Do miseczki wsypujemy przyprawę do karkówki (1 łyżeczka), paprykę słodką (1/2 łyżeczki), curry (szczypta). Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek (3 łyżki), a także opcjonalnie musztardę miodową (1 czubata łyżka). Całość mieszamy i dodajemy mięso (dokładnie je nacieramy). Odstawiamy na minimum godzinę – a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie równomiernie posypujemy kawałki mięsa mąką pszenną (około 2-3 łyżki).

Smażymy na oleju oprószone mąką kawałki karkówki. To dosłownie powinno zająć minutę z każdej strony.


Krok 2

danie jednogarnkowe

Podsmażone mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Dodajemy pokrojone w podłużne kawałki (lub plasterki) marchewki (2 sztuki), a także suszone morele (80 g) i rodzynki (40 g). Można dolać około 100 ml wody na dno naczynia.

Pieczemy pod przykryciem przez około 70-80 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg).


Krok 3

jednogarnkowy obiad

Upieczone mięso można posypać świeżą natką pietruszki, koperku czy kolendry. Podajemy np. z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami i surówką. Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych inspiracji na karkówkę w roli głównej to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na soczystą karkówkę lub pieczoną karkówkę z czerwoną papryką.


pieczona karkówka

karkówka pieczona

karkówka z piekarnika

karkówka przepis

karkówka na obiad

karkówka z warzywami

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 44

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments