Opis przepisu
Pieczona karkówka z morelami i rodzynkami wychodzi bardzo soczysta oraz wyrazista w smaku. Duży wpływ na efekt końcowy ma wcześniejsze zamarynowanie mięsa. Do tego ugotowane czy pieczone ziemniaki i ulubiona surówka np. z kapusty pekińskiej… No obiad doskonały!
Danie jednogarnkowe
Koniecznie wypróbuj tą pieczoną karkówkę w wersji ze słodkim akcentem. Upieczone, rozmiękczone morele i rodzynki nadają fantastycznego i oryginalnego smaku dla mięsa. To danie jednogarnkowe to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Karkówka pieczona w piekarniku
Karkówka pieczona w piekarniku to świetny pomysł na prosty, a niezwykle smaczny obiad. Mięso wychodzi aromatyczne i bardzo soczyste. Rozpływa się w ustach. Oczywiście sporo jednak zależy od tego jakiej jakości mięso uda Ci się kupić. Czy będzie chude czy z dużą ilością tłuszczu.
Jeśli tylko zdecydujesz się wersję grillowaną to koniecznie wypróbuj moje sprawdzone marynaty do karkówki.
Przepis na: Pieczona karkówka z morelami
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do karkówki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta curry
- opcjonalnie 1 czubata łyżka musztardy miodowej
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 80 g suszonych moreli
- 40 g rodzynek sułtańskich
- 2 marchewki
- opcjonalnie natka pietruszki, koperek czy kolendra
Zobacz również:
Pieczona karkówka z morelami - przepis krok po kroku
Krok 1
Przygotowujemy sobie marynatę do karkówki. Do miseczki wsypujemy przyprawę do karkówki (1 łyżeczka), paprykę słodką (1/2 łyżeczki), curry (szczypta). Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek (3 łyżki), a także opcjonalnie musztardę miodową (1 czubata łyżka). Całość mieszamy i dodajemy mięso (dokładnie je nacieramy). Odstawiamy na minimum godzinę – a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie równomiernie posypujemy kawałki mięsa mąką pszenną (około 2-3 łyżki).
Smażymy na oleju oprószone mąką kawałki karkówki. To dosłownie powinno zająć minutę z każdej strony.
Krok 2
Pieczemy pod przykryciem przez około 70-80 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg).
Krok 3
Jeśli szukasz podobnych inspiracji na karkówkę w roli głównej to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na soczystą karkówkę lub pieczoną karkówkę z czerwoną papryką.
Komentarze