Szukasz przepisu na pieczoną karkówkę? Przygotuj ją na grillu lub upiecz w piekarniku z warzywami. Najlepsze jest do tego naczynie żaroodporne z przykrywką, aby mięsko się elegancko upiekło w środku i było chrupiące z zewnątrz. Polecam je wykonać z papryką czerwoną kaparami, świeżym tymiankiem oraz ziemniaczkami i surówką. Rewelka!
Przygotowanie: 20
Pieczenie: 60
Łącznie: 80 min
Liczba porcji: 4-6
Przepis na: Karkówka pieczona z czosnkiem
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
- sól, pieprz
- 5 łyżek mąki
- kapary Stovit
- 2 papryki czerwone
- 1 marchewka
- 4 ząbki czosnku
- świeży tymianek
Karkówkę kroimy w plastry, ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do karkówki. Do miseczki wsypujemy mąkę, następnie każdy kawałek karkówki maczamy w niej i podsmażamy na oliwie z obu stron na rozgrzanej patelni. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek przeciskamy przez praskę, marchewkę kroimy w cienkie plasterki dodajemy do mięsa.
Paprykę kroimy drobno, podsmażamy na małej ilości oleju, dodajemy do mięsa. Posypujemy wierzch świeżym tymiankiem, kaparami, piec przez godzinę w temp. 190 stopni.