Przed Wami moja najnowsza propozycja obiadowa – faszerowana cukinia. Chciałabym Was zachęcić do jej przygotowania póki jest jeszcze na nią sezon. Zapiekana faszerowana cukinia to pomysł na ciekawy, kolorowy i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Taki szybki obiad jest często wybawieniem gdy nie ma się czasu na spędzenie kilku godzin na przygotowywanie posiłków.
Cukinia faszerowana
Cukinia faszerowana mięsnym farszem z pewnością podbije Twoje kubki smakowe. Do jej przygotowania użyłam mielonego mięsa wieprzowego, jednak równie dobrze możesz użyć wołowego czy z kurczaka.
Jeśli szukasz podobnych przepisów to zachęcam Was do wypróbowania faszerowanej papryki lub zapiekanej cukinii z wieprzowiną.
Przepis na: Faszerowana cukinia
Składniki:
- 3-4 większe cukinie
- 350 g mięsa mielonego np. wieprzowego lub drobiowego
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- kilka listków kolendry
- 200 ml passaty pomidorowej
- 200 g mozzarelli w zalewie
Zobacz również:
Jak zrobić faszerowaną cukinię?
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Komentarze
ooo. strzał w dziesiątkę. mam jeszcze jedną ładną cukinnię. chyba dzisiaj zrobię 🙂