Dania mięsneObiadyPrzekąski

Zapiekana cukinia z wieprzowiną i mozzarellą

Przychodzę dzisiaj do Was z pyszną propozycją obiadową. Zapiekana cukinia z wieprzowiną i mozzarellą to pomysł na ciekawy, kolorowy i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Jest prosta i szybka do przygotowania. Uwiniesz się w niecałe 30 minut i potem możesz na spokojnie zasiąść do stołu. Uwielbiam taki szybki obiad, ponieważ nie zawsze ma się czas na spędzenie kilku godzin na przygotowywanie posiłków.

Do mojej faszerowanej cukinii  możecie użyć drobiowego lub wieprzowego mięsa mielonego. W obu wariantach będzie fajnie smakować. Ja już dawno nie przyrządzałam wieprzowiny, dlatego zdecydowałam się na zmielenie karkówki. Do podsmażonego na cebulce i czosnku mięsa, dodałam indyjski sos pomidorowy Butter Chicken firmy Patak`s. Świetnie pasował do moich cukinii nadając im fantastycznego aromatu i smaku. To bogaty, kremowy sos z masłem i pomidorami połączonymi z doskonale wyselekcjonowanymi autentycznymi przyprawami z Indii. Świetnie uzupełnia smak potraw mięsnych, rybnych czy warzyw. Posłuży też fajnie jako marynata do szaszłyków na grilla. Koniecznie go wypróbujcie!

Przepis na: Zapiekana cukinia z wieprzowiną i mozzarellą

Składniki:

  • 3-4 większe cukinie
  • 400 g mięsa mielonego np. wieprzowego lub drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 350 g sosu pomidorowego Butter Chicken Patak`s
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • 200 g mozzarelli w zalewie
  • 2 małe pomidory

Jak zrobić zapiekaną cukinię z wieprzowiną i mozzarellą?

Zapiekana cukinia z wieprzowiną
Krok 1 

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na równe połówki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 7-8 minut, po tym czasie za pomocą łyżeczki wyciągamy ze środka miąższ, zostawiając ok 0,5-1 cm od brzegu.


Zapiekana cukinia z mięsem mielonym
Krok 2

W międzyczasie na patelnię nalewamy ok 2 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wsypać drobno pokrojoną cebulę. Smażymy do jej zeszklenia. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zmielone mięso. Posypujemy przyprawą do mięsa mielonego, papryką słodką i ostrą. Smażymy przez 5 minut. Dodajemy także lekko posiekane listki bazylii, kukurydzę i drobno posiekaną czerwoną paprykę. Pod koniec dodajemy sos pomidorowy Patak`s i dusimy pod przykryciem przez 7-10 minut (na małym ogniu).


Zapiekana cukinia z mięsem mielonym i mozarella
Krok 3 

Na lekko przestudzone cukinie nakładamy równomiernie farsz. Wierzch dekorujemy plasterkami pomidora i mozzarelli. Piec około 15 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!


faszerowana cukinia mięsem mielonym i mozarellą

Pataks pomodorowy butter chicken

faszerowana cukinia mięsem mielonym

Zapiekana cukinia z wieprzowiną i mozzarellą

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close