Przychodzę dzisiaj do Was z pyszną propozycją obiadową. Zapiekana cukinia z wieprzowiną i mozzarellą to pomysł na ciekawy, kolorowy i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Jest prosta i szybka do przygotowania. Uwiniesz się w niecałe 30 minut i potem możesz na spokojnie zasiąść do stołu. Uwielbiam taki szybki obiad, ponieważ nie zawsze ma się czas na spędzenie kilku godzin na przygotowywanie posiłków.
Do mojej faszerowanej cukinii możecie użyć drobiowego lub wieprzowego mięsa mielonego. W obu wariantach będzie fajnie smakować. Ja już dawno nie przyrządzałam wieprzowiny, dlatego zdecydowałam się na zmielenie karkówki. Do podsmażonego na cebulce i czosnku mięsa, dodałam indyjski sos pomidorowy Butter Chicken firmy Patak`s. Świetnie pasował do moich cukinii nadając im fantastycznego aromatu i smaku. To bogaty, kremowy sos z masłem i pomidorami połączonymi z doskonale wyselekcjonowanymi autentycznymi przyprawami z Indii. Świetnie uzupełnia smak potraw mięsnych, rybnych czy warzyw. Posłuży też fajnie jako marynata do szaszłyków na grilla. Koniecznie go wypróbujcie!
Przepis na: Zapiekana cukinia z wieprzowiną i mozzarellą
Składniki:
- 3-4 większe cukinie
- 400 g mięsa mielonego np. wieprzowego lub drobiowego
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 350 g sosu pomidorowego Butter Chicken Patak`s
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- kilka listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
- 200 g mozzarelli w zalewie
- 2 małe pomidory
Zobacz również:
Zapiekana cukinia z wieprzowiną i mozzarellą - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Komentarze