Makowiec japoński

4.5/5 (191 ocen)

Ilość porcji

14-18

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

45 min

makowiec japoński

Makowiec japoński to wyborny, wilgotny placek wypełniony dużą ilością maku, jabłek oraz bakalii. Świetnie się kroi i naprawdę ciekawie prezentuje na paterze. To jedno z lepszych ciast z makiem jakie tylko mogą być!

Jest bardzo prosty do przygotowania. Sprawdzi się świetnie na różne uroczystości rodzinne czy na święta Bożego Narodzenia.

Przepis na: Makowiec japoński

Składniki:

  • 450 g maku (mielonego lub niemielonego)
  • 900 ml mleka
  • 170 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 6 dużych jajek
  • 4 nieco czubate łyżki kaszy manny
  • 400 g jabłek (waga po obraniu)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 100 g bakalii (np.skórki pomarańczowej, suszonej żurawiny, rodzynek sułtańskich, moreli itp.)
  • opcjonalnie 50 g płatków migdałowych lub orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • opcjonalnie na wierzch łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wyślij emailem

Makowiec japoński przepis krok po kroku:


Krok 1

Do przygotowania makowca japońskiego można użyć mielonego lub niemielonego maku- w przypadku niemielonego trzeba go dwa razy dłużej gotować w mleku, a później dwukrotnie zmielić w maszynce.

Ja tym razem użyłam maku mielonego dla przyspieszenia pracy.

Do garnka wsypujemy mak (około 450 g) i zalewamy go mlekiem (około 900 ml). Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut co chwilkę mieszając.


Krok 2

Po tym czasie mak powinien napęcznieć, wchłonąć prawie całe mleko.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 


Krok 3

Miękkie masło (170 g) ubijamy z cukrem pudrem (300 g) na jasny puch.


Krok 4

Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, dokładnie miksując po dodaniu każdego – łącznie 6 sztuk.


Krok 5

Powinna powstać puszysta, żółciutka masa.  


Krok 6

Dodajemy do niej stopniowo kaszę manną (4 nieco czubate łyżki) oraz mak.


Krok 7

Miksujemy przez chwilę. 


Krok 8

Jabłka (400 g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy także proszek do pieczenia (1 łyżeczka), miód (1 nieco czubata łyżka), bakalie (łącznie około 100 g) oraz opcjonalnie drobniutko posiekane płatki migdałowe czy orzechy włoskie.

Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 9

makowiec japoński

Białka ubijamy ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera na sztywną pianę .


Krok 10

makowiec japoński

Ubite białka dodajemy stopniowo do ciasta makowego, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 11

makowiec japoński

Całość przekładamy do foremki (moja w rozmiarze 22 x 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia – ja wykładam spód i boki. Pieczemy przez około 55-60 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).


Krok 12

makowiec japoński

Polewa czekoladowa

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (100 ml). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno posiekaną czekoladę (można użyć mleczną lub gorzką, łącznie 150 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy.

Przestygnięty makowiec japoński polewamy polewą. Można opcjonalnie posypać odrobiną kandyzowanej skórki pomarańczowej. Smacznego!

Szukasz innych pomysłów na pyszne ciasta z makiem? W takim razie polecam makowiec zawijany czy gwiazdę makową. Zachęcam także do odwiedzenia mojego wpisu – CIASTA NA BOŻE NARODZENIE.


makowiec japoński

makowiec japoński

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 191

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
21 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Barbara
Barbara
1 miesiąc temu

Dziękuję za kolejny super przepis. Cudowny, wilgotny i przepyszny makowiec, nic dodać i nic ująć, mistrzostwo 🙂

Kinga
Kinga
2 miesięcy temu

Moczy pani rodzynki i żurawinę przed dodaniem ? Bo ja zamoczyłam i nie wiem czy będzie dobrze. Pozdrawiam.

Paulina
Paulina
2 miesięcy temu

Czy można użyć gotowego maku z puszki, z bakaliami?

Elis
Elis
1 miesiąc temu
Reply to  Paulina

Tak można wystarczy dodać pół puszki maku,cukru pudru wystarczy pół szklanki bo mak już jest bardzo słodki,i dać 6 łyżek kaszy manny,utartych jabłek wystarczy 1 sztuka.Mak z puszki jest dość wilgotny i nie trzeba więcej jabłek bo wyjdzie zakalec.Reszta jak w przepisie.Pozdrawiam!

Elis
Elis
1 miesiąc temu

Ja daje mak z puszki i też wychodzi.

Monika
Monika
2 miesięcy temu

Czy mak można zmielić suchy i dopiero później do mleka??

Angelika
Angelika
2 miesięcy temu

Czy ugotowany już mak dodatkowo jeszcze odsączamy?

Kinga
Kinga
2 miesięcy temu

Czy można ten mak z mlekiem zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc ?

Lena
Lena
2 miesięcy temu

Czy ta kasze manne trzeba najpierw ugotowac? Prosze o podpowiedz.

ukrainka
ukrainka
2 miesięcy temu

przygotowujemy go na każde Boże Narodzenie na Ukrainie. to danie przygotowały także nasze prababcie. bardzo nam się podoba, jesteśmy z Tarnopola, tutaj jest to tradycyjna potrawa na Święta Bożego Narodzenia

ukrainka
ukrainka
2 miesięcy temu

bułka makowa z wiśniami, kalach (wymagane) Pochodzę z zachodniej Ukrainy, tutaj na święta przygotowują 4-5 ciast, to tradycja. wszystkie mają różne kremy i nadzienia. i oczywiście sernik! pampuh z wiśniami i makiem, opcjonalnie z czekoladą. ale teraz jest wojna 😓 Większość tych dań wymaga do gotowania prądu. a jeśli w nocy rakiety uderzą w elektrownię, trudno się na to przygotować. W zeszłym roku na Boże Narodzenie mieliśmy 5 godzin prądu. byliśmy tacy szczęśliwi.🫶🏻💫

Krystyna
Krystyna
2 miesięcy temu

Proszę o przesłanie przepisu na makowiec japoński.Kiedyś go piekłam ale przepis mi zaginął.Pozdrawiam