Makowiec japoński

4.5/5 (259 ocen)
Muszę przyznać, że makowiec japoński to jedno z moich ulubionych ciast z makiem, które zagościło już na stałe w moim świątecznym menu. Wychodzi mięciutki, wilgotny i niezwykle pyszny! Jeśli szukasz ciasta, które zachwyci rodzinę i pięknie zaprezentuje się na świątecznym stole, to ten przepis jest dla Ciebie!

Ilość porcji

14-18

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

45 min + 55 min pieczenia

makowiec japoński

Opis przepisu

Makowiec japoński to wyborny, wilgotny placek wypełniony dużą ilością maku, jabłek oraz bakalii. Świetnie się kroi i naprawdę ciekawie prezentuje na paterze. To jedno z lepszych ciast z makiem jakie tylko mogą być!

Jest bardzo prosty do przygotowania. Sprawdzi się świetnie na różne uroczystości rodzinne czy na święta Bożego Narodzenia.

Przepis na: Makowiec japoński

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 22 x 36 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

  • 450 g maku (mielonego lub niemielonego)
  • 900 ml mleka
  • 170 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 6 dużych jajek
  • 4 nieco czubate łyżki kaszy manny
  • 400 g jabłek (waga po obraniu)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 100 g bakalii (np.skórki pomarańczowej, suszonej żurawiny, rodzynek sułtańskich, moreli itp.)
  • opcjonalnie 50 g płatków migdałowych lub orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • opcjonalnie na wierzch łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wyślij emailem

Jak zrobić makowiec japoński?


Krok 1

gotowany mak

Do przygotowania makowca japońskiego można użyć mielonego lub niemielonego maku- w przypadku niemielonego trzeba go dwa razy dłużej gotować w mleku, a później dwukrotnie zmielić w maszynce.

Ja tym razem użyłam maku mielonego dla przyspieszenia pracy.

Do garnka wsypujemy mak (około 450 g) i zalewamy go mlekiem (około 900 ml). Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut co chwilkę mieszając.


Krok 2

nasączony mlekiem mak do makowca japońskiego

Po tym czasie mak powinien napęcznieć, wchłonąć prawie całe mleko.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 


Krok 3

masło z cukrem pudrem w misce

Miękkie masło (170 g) ubijamy z cukrem pudrem (300 g) na jasny puch.


Krok 4

dodanie jajek do masy

Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, dokładnie miksując po dodaniu każdego – łącznie 6 sztuk.


Krok 5

żółta masa z jajek, cukru pudru i masła

Powinna powstać puszysta, żółciutka masa.  


Krok 6

dodanie maku i kaszy manny

Dodajemy do niej stopniowo kaszę manną (4 nieco czubate łyżki) oraz mak.


Krok 7

masa makowa

Miksujemy przez chwilę. 


Krok 8

dodanie jabłka i bakalii do masy makowej

Jabłka (400 g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy także proszek do pieczenia (1 łyżeczka), miód (1 nieco czubata łyżka), bakalie (łącznie około 100 g) oraz opcjonalnie drobniutko posiekane płatki migdałowe czy orzechy włoskie.

Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 9

ubite białka

Białka ubijamy ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera na sztywną pianę .


Krok 10

wymieszanie masy makowej z ubitymi białkami

Ubite białka dodajemy stopniowo do ciasta makowego, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 11

makowiec japoński przed upieczeniem

Całość przekładamy do foremki (moja w rozmiarze 22 x 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia – ja wykładam spód i boki. Pieczemy przez około 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, na środkowej półce).


Krok 12

makowiec japoński z polewą czekoladową i kandyzowaną skórką pomarańczową

Polewa czekoladowa

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (100 ml). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno posiekaną czekoladę (można użyć mleczną lub gorzką, łącznie 150 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy.

Przestygnięty makowiec japoński polewamy polewą. Można opcjonalnie posypać odrobiną kandyzowanej skórki pomarańczowej. Smacznego!

Szukasz innych pomysłów na pyszne ciasta z makiem? W takim razie polecam makowiec zawijany czy gwiazdę makową. Zachęcam także do odwiedzenia mojego wpisu – CIASTA NA BOŻE NARODZENIE.


makowiec japoński przepis

makowiec japoński

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 259

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
36 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jowita
Jowita
1 dzień temu

W tamtym roku piekłam pierwszy raz i w tym będzie powtórka bo ciacho wyszło obłędne 🙂

Alicja
Alicja
7 dni temu

Witam serdecznie czy mak z puszki również gotujemy w mleku, czy tą czynność pomijamy?

Aga
Aga
7 dni temu

Witam
A czy mogę pominąć kasze mannę że względu na gluten??
I czy wtedy też wyjdzie??

Edyta
Edyta
18 dni temu

Czy można zamiast cukru pudru erytrol dodać ?

Edyta
Edyta
18 dni temu

Czy można zamiast cukru pudru dodać erytrol?

Teresa
Teresa
1 miesiąc temu

Dzień dobry,
Czy można pominąć bakalie?

Kamila
Kamila
1 miesiąc temu

Dziś pierwszy raz zrobiłam to ciasto. Piękne pachnie. Nie mogę się doczekać kiedy ostygnie i będę mogła je posmakować. Dziękuję za tak czytelny przepis. Pozdrawiam serdecznie.

Barbara
Barbara
10 miesięcy temu

Dziękuję za kolejny super przepis. Cudowny, wilgotny i przepyszny makowiec, nic dodać i nic ująć, mistrzostwo 🙂

Kinga
Kinga
11 miesięcy temu

Moczy pani rodzynki i żurawinę przed dodaniem ? Bo ja zamoczyłam i nie wiem czy będzie dobrze. Pozdrawiam.

Paulina
Paulina
11 miesięcy temu

Czy można użyć gotowego maku z puszki, z bakaliami?

Elis
Elis
11 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Paulina

Tak można wystarczy dodać pół puszki maku,cukru pudru wystarczy pół szklanki bo mak już jest bardzo słodki,i dać 6 łyżek kaszy manny,utartych jabłek wystarczy 1 sztuka.Mak z puszki jest dość wilgotny i nie trzeba więcej jabłek bo wyjdzie zakalec.Reszta jak w przepisie.Pozdrawiam!

Elis
Elis
11 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Ja daje mak z puszki i też wychodzi.

Monika
Monika
11 miesięcy temu

Czy mak można zmielić suchy i dopiero później do mleka??

Anna
Anna
20 dni temu
W odpowiedzi do  Monika

Można mielić na sucho potem gotować w mleku jak opisano w przepisie

Angelika
Angelika
11 miesięcy temu

Czy ugotowany już mak dodatkowo jeszcze odsączamy?

Kinga
Kinga
1 rok temu

Czy można ten mak z mlekiem zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc ?

Lena
Lena
1 rok temu

Czy ta kasze manne trzeba najpierw ugotowac? Prosze o podpowiedz.

ukrainka
ukrainka
1 rok temu

przygotowujemy go na każde Boże Narodzenie na Ukrainie. to danie przygotowały także nasze prababcie. bardzo nam się podoba, jesteśmy z Tarnopola, tutaj jest to tradycyjna potrawa na Święta Bożego Narodzenia

ukrainka
ukrainka
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

bułka makowa z wiśniami, kalach (wymagane) Pochodzę z zachodniej Ukrainy, tutaj na święta przygotowują 4-5 ciast, to tradycja. wszystkie mają różne kremy i nadzienia. i oczywiście sernik! pampuh z wiśniami i makiem, opcjonalnie z czekoladą. ale teraz jest wojna 😓 Większość tych dań wymaga do gotowania prądu. a jeśli w nocy rakiety uderzą w elektrownię, trudno się na to przygotować. W zeszłym roku na Boże Narodzenie mieliśmy 5 godzin prądu. byliśmy tacy szczęśliwi.🫶🏻💫

Krystyna
Krystyna
1 rok temu

Proszę o przesłanie przepisu na makowiec japoński.Kiedyś go piekłam ale przepis mi zaginął.Pozdrawiam

Jadwiga
Jadwiga
5 dni temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Przepraszam za Krysię, ona jest nowa w internatach.

Makowiec japoński przepis

Przepis na makowiec japoński wyróżnia się prostotą wykonania, a jednocześnie gwarantuje wyjątkowy efekt – ciasto jest wilgotne, delikatne i pełne aromatu bakalii. Moim zdaniem sekretem udanego makowca japońskiego jest odpowiednio przygotowany mak. Teoretycznie można przygotować makowiec japoński z gotowej masy makowej, ale przerabiałam już wiele takich gotowych produktów i ich jakość pozostawia dużo do życzenia i z reguły są bardzo przesłodzone. Domowa masa makowa jest moim zdaniem o niebo lepsza, a jej przygotowanie nie jest wcale trudne. Wypróbuj ten przepis na makowiec japoński z maku mielonego i przekonaj się, jak łatwo możesz przygotować efektowne ciasto, które doskonale sprawdzi się na święta lub inne uroczystości.

Makowiec japoński z jabłkami

To co wyróżnia makowiec japoński na tle innych ciast z makiem to dodatek jabłek, które nie tylko wzbogacają smak, ale również sprawiają, że ciasto jest idealnie wilgotne i mięciutkie. Dodatkowo dzięki nim długo zachowuje świeżość i nie wysycha tak prędko. Makowiec japoński z jabłkami to idealny wybór dla tych, którzy szukają wypieku łączącego tradycję z nutą świeżości i wyjątkowego smaku. Jest to wypiek, który najczęściej przygotowujemy tylko raz w roku – na święta Bożego Narodzenia i sama właściwie tylko w tym okresie go przygotowuje, ale jeżeli tylko masz ochotę, to możesz go również przygotować bez okazji.

Makowiec japoński z maku mielonego

W tym przepisie użyłam mielonego maku, ponieważ znacznie przyspiesza przygotowanie makowca japońskiego. W przypadku niemielonego maku trzeba przeznaczyć ok. 40 min więcej na przygotowanie, ponieważ mak gotujemy dwa razy dłużej, a następnie musimy go dodatkowo zmielić w maszynce. Jeśli zależy Ci na wygodzie i szybkości, to makowiec japoński z maku mielonego to idealne rozwiązanie. Jeżeli chodzi o smak, to ja nie zauważyłam żadnej różnicy między mielonym i niemielonym, jeżeli oczywiście będziemy się trzymać przepisu.

RozwińZwiń