Opis przepisu
Makowiec japoński to wyborny, wilgotny placek wypełniony dużą ilością maku, jabłek oraz bakalii. Świetnie się kroi i naprawdę ciekawie prezentuje na paterze. To jedno z lepszych ciast z makiem jakie tylko mogą być!
Jest bardzo prosty do przygotowania. Sprawdzi się świetnie na różne uroczystości rodzinne czy na święta Bożego Narodzenia.
Przepis na: Makowiec japoński
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 22 x 36 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
- 450 g maku (mielonego lub niemielonego)
- 900 ml mleka
- 170 g masła
- 300 g cukru pudru
- 6 dużych jajek
- 4 nieco czubate łyżki kaszy manny
- 400 g jabłek (waga po obraniu)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 100 g bakalii (np.skórki pomarańczowej, suszonej żurawiny, rodzynek sułtańskich, moreli itp.)
- opcjonalnie 50 g płatków migdałowych lub orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- opcjonalnie na wierzch łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Zobacz również:
Jak zrobić makowiec japoński?
Krok 1
Do przygotowania makowca japońskiego można użyć mielonego lub niemielonego maku- w przypadku niemielonego trzeba go dwa razy dłużej gotować w mleku, a później dwukrotnie zmielić w maszynce.
Ja tym razem użyłam maku mielonego dla przyspieszenia pracy.
Do garnka wsypujemy mak (około 450 g) i zalewamy go mlekiem (około 900 ml). Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut co chwilkę mieszając.
Krok 2
Po tym czasie mak powinien napęcznieć, wchłonąć prawie całe mleko.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 3
Miękkie masło (170 g) ubijamy z cukrem pudrem (300 g) na jasny puch.
Krok 4
Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, dokładnie miksując po dodaniu każdego – łącznie 6 sztuk.
Krok 5
Krok 6
Dodajemy do niej stopniowo kaszę manną (4 nieco czubate łyżki) oraz mak.
Krok 7
Miksujemy przez chwilę.
Krok 8
Jabłka (400 g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy także proszek do pieczenia (1 łyżeczka), miód (1 nieco czubata łyżka), bakalie (łącznie około 100 g) oraz opcjonalnie drobniutko posiekane płatki migdałowe czy orzechy włoskie.
Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 9
Białka ubijamy ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera na sztywną pianę .
Krok 10
Ubite białka dodajemy stopniowo do ciasta makowego, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 11
Całość przekładamy do foremki (moja w rozmiarze 22 x 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia – ja wykładam spód i boki. Pieczemy przez około 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, na środkowej półce).
Krok 12
Polewa czekoladowa
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (100 ml). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno posiekaną czekoladę (można użyć mleczną lub gorzką, łącznie 150 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy.
Przestygnięty makowiec japoński polewamy polewą. Można opcjonalnie posypać odrobiną kandyzowanej skórki pomarańczowej. Smacznego!
Szukasz innych pomysłów na pyszne ciasta z makiem? W takim razie polecam makowiec zawijany czy gwiazdę makową. Zachęcam także do odwiedzenia mojego wpisu – CIASTA NA BOŻE NARODZENIE.
Komentarze
W tamtym roku piekłam pierwszy raz i w tym będzie powtórka bo ciacho wyszło obłędne 🙂
Bardzo miło mi to czytać! ❤️
Witam serdecznie czy mak z puszki również gotujemy w mleku, czy tą czynność pomijamy?
Masa makowa z puszki jest już gotowa do użycia, nie trzeba nic gotować 🙂
Witam
A czy mogę pominąć kasze mannę że względu na gluten??
I czy wtedy też wyjdzie??
Witam, niestety nie wiem. Nie robiłam nigdy bez kaszy…
Czy można zamiast cukru pudru erytrol dodać ?
Czy można zamiast cukru pudru dodać erytrol?
Nie testowałam, ale można zaryzykować 🙂
Dzień dobry,
Czy można pominąć bakalie?
Nie za bardzo 🙂 Obawiam się, że wyjdzie wtedy mdły w smaku.
Dziś pierwszy raz zrobiłam to ciasto. Piękne pachnie. Nie mogę się doczekać kiedy ostygnie i będę mogła je posmakować. Dziękuję za tak czytelny przepis. Pozdrawiam serdecznie.
Proszę bardzo! ❤️ Mam nadzieję, że posmakował 🙂
Dziękuję za kolejny super przepis. Cudowny, wilgotny i przepyszny makowiec, nic dodać i nic ująć, mistrzostwo 🙂
Cieszę się, że smakowało 🙂
Moczy pani rodzynki i żurawinę przed dodaniem ? Bo ja zamoczyłam i nie wiem czy będzie dobrze. Pozdrawiam.
Raczej nie moczę, bo nie widzę większej potrzeby, ale jeśli zostały namoczone to przecież nic się nie dzieje 🙂
Czy można użyć gotowego maku z puszki, z bakaliami?
Tak można wystarczy dodać pół puszki maku,cukru pudru wystarczy pół szklanki bo mak już jest bardzo słodki,i dać 6 łyżek kaszy manny,utartych jabłek wystarczy 1 sztuka.Mak z puszki jest dość wilgotny i nie trzeba więcej jabłek bo wyjdzie zakalec.Reszta jak w przepisie.Pozdrawiam!
Nie, robi się tutaj ciasto tak jak opisałam w przepisie 🙂
Ja daje mak z puszki i też wychodzi.
Czy mak można zmielić suchy i dopiero później do mleka??
Można mielić na sucho potem gotować w mleku jak opisano w przepisie
Mak się mieli po jego ugotowaniu, a nie przed 🙂
Czy ugotowany już mak dodatkowo jeszcze odsączamy?
Nie 🙂
Czy można ten mak z mlekiem zrobić dzień wcześniej i zostawić w lodówce na noc ?
Jasne 🙂
Czy ta kasze manne trzeba najpierw ugotowac? Prosze o podpowiedz.
Nie trzeba 🙂
przygotowujemy go na każde Boże Narodzenie na Ukrainie. to danie przygotowały także nasze prababcie. bardzo nam się podoba, jesteśmy z Tarnopola, tutaj jest to tradycyjna potrawa na Święta Bożego Narodzenia
Dobrze wiedzieć 🙂 Jakie jeszcze mają Panie tradycyjne ciasta,które pieką co roku na święta?
bułka makowa z wiśniami, kalach (wymagane) Pochodzę z zachodniej Ukrainy, tutaj na święta przygotowują 4-5 ciast, to tradycja. wszystkie mają różne kremy i nadzienia. i oczywiście sernik! pampuh z wiśniami i makiem, opcjonalnie z czekoladą. ale teraz jest wojna 😓 Większość tych dań wymaga do gotowania prądu. a jeśli w nocy rakiety uderzą w elektrownię, trudno się na to przygotować. W zeszłym roku na Boże Narodzenie mieliśmy 5 godzin prądu. byliśmy tacy szczęśliwi.🫶🏻💫
Proszę o przesłanie przepisu na makowiec japoński.Kiedyś go piekłam ale przepis mi zaginął.Pozdrawiam
Nie do końca rozumiem prośbę, ponieważ napisała Pani komentarz właśnie pod przepisem na makowiec japoński, który jest powyżej 🙂
Przepraszam za Krysię, ona jest nowa w internatach.