Ryba w panierce

4.8/5 (185 ocen)
ryba w panierce przepis

Ryba w panierce wraz z domowymi frytkami i surówką colesław bardzo często gości na moim stole. Przyznaję, że ostatnio dość mocno przerzuciłam się na ryby i staram się je przygotowywać w różnych postaciach.

W ostatnim czasie na bloga dodałam między innymi przepis na pieczonego łososia, a także makaron z łososiem. Obie te propozycje bardzo polecam na szybki obiad.

W dzisiejszym wpisie przygotowałam rybę w panierce, którą pewnie większość z Was już jadła. Może jednak zapomnieliście o tym mega prostym przepisie na obiad, więc Wam chętnie o nim przypomnę.

Panierka do ryby

Do przygotowania ryby w panierce możecie użyć filetu z dorsza, łososia, tilapii, mintaja, sandacza (lub inną ulubioną rybę). Pamiętaj o wyjęciu z niej wszystkich ości przed smażeniem! Moja panierka do ryby jest bardzo klasyczna – mąka, jajko i bułka tarta. Zawsze te składniki mam w swojej kuchni… Jeśli chcesz zrobić bardziej chrupiącą panierkę to dodaj do bułki tartej nieco zmielone płatki śniadaniowe np. Cornflakes.

Przepis na: Ryba w panierce

Składniki:

  • 600 g filetu z dorsza, tilapii, łososia itp
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
Wyślij emailem

Ryba w panierce - przepis krok po kroku


Krok 1

jak panierować rybę

Do przygotowania ryby w panierce możesz użyć ryby świeżej lub mrożonej. W tym drugim przypadku koniecznie przed smażeniem trzeba ją rozmrozić.

Filet z dorsza, łososia, tilapii (czy innej ulubionej ryby, około 600 g) kroimy w 2-3 większe kawałki. Pamiętaj o wyjęciu z ryby wszystkich ewentualnych ości przed smażeniem!

Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1 większy ząbek), a także posypujemy szczyptą pieprzu, a także przyprawą do ryb (1/2 łyżeczki).

Przygotowujemy trzy miski  (lub głębsze talerze do zupy). Do jednej wsypujemy mąkę pszenną (2-3 płaskie łyżki), do drugiej roztrzepane jajka (2 małe szt) wymieszane z papryką słodką (1/3 łyżeczki), solą (1/4 łyżeczki) i szczyptą pieprzu. Do ostatniej dodajemy bułkę tartą (3-4 łyżki).


Krok 2

Jak panierować rybę?

Każdy kawałek ryby zanurzamy najpierw z obu stron w mące, później w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej.


Krok 3

ryba smażona w panierce

Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju (na średniej mocy palnika).

Ryba powinna być ładnie rumiana z każdej strony, a w środku usmażona.

Usmażoną rybę w panierce podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Jeśli tylko chcesz to możesz ją oczywiście zaserwować także z ulubioną kaszą czy ryżem. Do tego domowa surówka np. surówka z kapusty pekińskiej lub z czerwonej kapusty. No i zapowiada się naprawdę pyszny obiad!


ryba w panierce z patelni

smażona ryba w panierce

Smażona ryba w panierce

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 185

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ryba smażona w panierce

Szukasz pomysłu na pyszny piątkowy obiad? W takim razie ta ryba smażona w panierce z patelni przypadnie Ci na pewno do gustu! Ja osobiście przynajmniej raz w tygodniu skłaniam się ku daniom rybnym, zastępując mięso z kurczaka, wieprzowinę czy wołowinę. Po prostu bardzo lubię takie dania obiadowe z rybą w roli głównej. Niestety mój mąż nie przepada za rybami, a jedyną, którą toleruje jest łosoś, więc mam dosyć ograniczone pole manewru na co dzień. Jednak tak smażona ryba w panierce to jedno z tych dań, które je ze smakiem za każdym razem.

Smażona ryba w panierce

Jeżeli zamierzasz zrobić panierowaną, smażoną rybę to możesz użyć dowolnej, ulubionej ryby. Ja bardzo często korzystam z łososia, ale oczywiście są inne ryby takie jak dorsz, tilapia, mintaj, sandacz, morszczuk czy też wiele innych. Przepis będzie identyczny dla każdego rodzaju ryby. Ważne, aby przed przejściem do panierowania, wyciągnąć wszystkie ewentualne ości. Oczywiście filet nie powinien już mieć ich wiele, ale osobiście bardzo nie lubię wygrzebywać z zębów ości, dlatego starannie wyjmuję wszystkie przed usmażeniem.

Jak panierować rybę?

Wiele osób zadaje sobie pytanie jak panierować rybę? Jest to naprawdę bardzo proste. Przygotowujemy sobie trzy naczynia – pierwsze z mąką pszenna, drugie z roztrzepanym jajkiem, papryką słodką, solą i pieprzem oraz trzecie z bułką tartą. Następnie przygotowane wcześniej filety zanurzamy z jednej i drugiej strony w mące, później w jajku wraz z przyprawami, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, aż panierka zrobi się złota. Przewracamy na drugą stronę i smażymy na taki sam kolor.

RozwińZwiń