Ryba w panierce wraz z domowymi frytkami i surówką colesław bardzo często gości na moim stole. Przyznaję, że ostatnio dość mocno przerzuciłam się na ryby i staram się je przygotowywać w różnych postaciach.
W ostatnim czasie na bloga dodałam między innymi przepis na pieczonego łososia, a także makaron z łososiem. Obie te propozycje bardzo polecam na szybki obiad.
W dzisiejszym wpisie przygotowałam rybę w panierce, którą pewnie większość z Was już jadła. Może jednak zapomnieliście o tym mega prostym przepisie na obiad, więc Wam chętnie o nim przypomnę.
Panierka do ryby
Do przygotowania ryby w panierce możecie użyć filetu z dorsza, łososia, tilapii, mintaja, sandacza (lub inną ulubioną rybę). Pamiętaj o wyjęciu z niej wszystkich ości przed smażeniem! Moja panierka do ryby jest bardzo klasyczna – mąka, jajko i bułka tarta. Zawsze te składniki mam w swojej kuchni… Jeśli chcesz zrobić bardziej chrupiącą panierkę to dodaj do bułki tartej nieco zmielone płatki śniadaniowe np. Cornflakes.
Przepis na: Ryba w panierce
Składniki:
- 600 g filetu z dorsza, tilapii, łososia itp
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 3-4 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Zobacz również:
Ryba w panierce - przepis krok po kroku
Krok 1
Filet z dorsza, łososia, tilapii (czy innej ulubionej ryby, około 600 g) kroimy w 2-3 większe kawałki. Pamiętaj o wyjęciu z ryby wszystkich ewentualnych ości przed smażeniem!
Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1 większy ząbek), a także posypujemy szczyptą pieprzu, a także przyprawą do ryb (1/2 łyżeczki).
Przygotowujemy trzy miski (lub głębsze talerze do zupy). Do jednej wsypujemy mąkę pszenną (2-3 płaskie łyżki), do drugiej roztrzepane jajka (2 małe szt) wymieszane z papryką słodką (1/3 łyżeczki), solą (1/4 łyżeczki) i szczyptą pieprzu. Do ostatniej dodajemy bułkę tartą (3-4 łyżki).
Krok 2
Krok 3
Ryba powinna być ładnie rumiana z każdej strony, a w środku usmażona.
Usmażoną rybę w panierce podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Jeśli tylko chcesz to możesz ją oczywiście zaserwować także z ulubioną kaszą czy ryżem. Do tego domowa surówka np. surówka z kapusty pekińskiej lub z czerwonej kapusty. No i zapowiada się naprawdę pyszny obiad!
Komentarze