Pulpeciki rybne z makaronem to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Są przeeeepyszne! Nie wiem dlaczego, ale do tej pory zawsze przygotowywałam mięsne pulpety, jednak rybna wersja jest równie smaczna.
Pulpety z łososia bardzo zaskoczyły mnie swoim smakiem. Do ich przygotowania użyłam łososia wędzonego na gorąco MOWI o smaku słodkiej papryki. Jest on naprawdę bardzo smaczny, gotowy, by go zjeść od razu po wyjęciu z lodówki.
O łososiu Mowi wspominałam już kilka razy – to odmiana hodowana w dobrych warunkach, karmiona dobrą karmą, ze wszystkimi najważniejszymi certyfikatami. Znajdziecie go między innymi w super- i hipermarketach. Producent MOWI jest jedynym na świecie hodowcą łososia, który posiada własną odmianę łososia, mającą swoje korzenie w wodach dzikich rzek zachodniej Norwegii.
Warto wspomnieć, iż produkty mają krótkie terminy przydatności, aby trafiały na stół zachowując jak najwyższą jakość. Jeżeli tylko jesteście zainteresowani tą odmianą, możecie się dowiedzieć o niej nieco więcej na stronie www.mowisalmon.pl
Przepis na: Pulpeciki rybne z makaronem
Składniki:
Pulpeciki:
- 2 x 125 g Łososia wędzonego na gorąco MOWI (Słodka papryka)
- 1 bułka kajzerka
- 70 g suszonych pomidorów w oleju
- szczypta papryki słodkiej
- 1 łyżka sezamu
- szczypta przyprawy do ryb
Dodatkowo:
- 200 g makaronu tagliatelle
- 1 łyżeczka koperku
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g startego sera mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Zobacz również:
Pulpeciki rybne z makaronem - przepis krok po kroku
Krok 1
Odciąć skórę z łososia i upewnić się, że nie ma ewentualnych ości. Pokroić nożem bardzo drobniutko. Bułkę namoczyć w wodzie i następnie odcisnąć ją z jej nadmiaru.
Do rozdrabniacza lub blendera ręcznego włożyć suszone pomidory z 2 łyżkami oleju z ich słoika. Rozdrobnić i połączyć z posiekanym drobno łososiem. Dodać sezam, paprykę słodką, przyprawę do ryb i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2
Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć pulpeciki na średnim ogniu przez około 3-4 minut, w tym czasie obracać, aby z każdej strony były zarumienione. Zdjąć je z patelni np. na głębszy talerz.
Patelnię umyć i wlać na nią śmietankę kremówkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu i posiekany koperek. Gotować przez 3-4 minuty, dodać makaron, wymieszać i gotować aż sos lekko zgęstnieje. Na wierzch nakładamy pulpeciki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 2-3 minuty (bez mieszania, aby tylko podgrzać pulpeciki).
Komentarze
Czy te pulpety można mrozić? Dobrze rozumiem, że tą namoczoną bułkę dodać do wszystkich składników?
Niestety nigdy nie mroziłam tych pulpetów… A bułkę namoczoną i odciśniętą z nadmiaru wody oczywiście dodać do wszystkich składników.
Nie mogę z Tobą już wytrzymac! Odkąd poznalam Twojego bloga to spedzam w kuchni każdą wolną chwilę :))