MakaronyObiadyRyby

Pulpeciki rybne z makaronem

Pulpeciki rybne z makaronem to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Są przeeeepyszne! Nie wiem dlaczego, ale do tej pory zawsze przygotowywałam mięsne pulpety, jednak rybna wersja jest równie smaczna.

Pulpety z łososia bardzo zaskoczyły mnie swoim smakiem. Do ich przygotowania użyłam łososia wędzonego na gorąco MOWI o smaku słodkiej papryki. Jest on naprawdę bardzo smaczny, gotowy, by go zjeść od razu po wyjęciu z lodówki.

O łososiu Mowi wspominałam już kilka razy – to odmiana hodowana w dobrych warunkach, karmiona dobrą karmą, ze wszystkimi najważniejszymi certyfikatami. Znajdziecie go między innymi w super- i hipermarketach. Producent MOWI jest jedynym na świecie hodowcą łososia, który posiada własną odmianę łososia, mającą swoje korzenie w wodach dzikich rzek zachodniej Norwegii.

Warto wspomnieć, iż produkty mają krótkie terminy przydatności, aby trafiały na stół zachowując jak najwyższą jakość. Jeżeli tylko jesteście zainteresowani tą odmianą, możecie się dowiedzieć o niej nieco więcej na stronie www.mowisalmon.pl

Przepis na: Pulpeciki rybne z makaronem

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 25 min

Składniki:

Pulpeciki:

  • 2 x 125g Łososia wędzonego na gorąco MOWI (Słodka papryka)
  • 1 bułka kajzerka
  • 70 g suszonych pomidorów w oleju
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1 łyżka sezamu
  • szczypta przyprawy do ryb

Dodatkowo:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 1 łyżeczka koperku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 50 g startego sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Jak zrobić pulpeciki rybne z makaronem?

Jak zrobić pulpeciki rybne z makaronem?
Krok 1 

Makaron należy ugotować al dente w osolone wodzie.

Odciąć skórę z łososia i upewnić się, że nie ma ewentualnych ości. Pokroić nożem bardzo drobniutko. Bułkę namoczyć w wodzie i następnie odcisnąć ją z jej nadmiaru.

Do rozdrabniacza lub blendera ręcznego włożyć suszone pomidory z 2 łyżkami oleju z ich słoika. Rozdrobnić i połączyć z posiekanym drobno łososiem. Dodać sezam, paprykę słodką, przyprawę do ryb i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.


Pulpety rybne
Krok 2 

Z tej masy formować małe pulpeciki i obtoczyć je ewentualnie w bułce tartej.

Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć pulpeciki na średnim ogniu przez około 3-4 minut, w tym czasie obracać, aby z każdej strony były zarumienione. Zdjąć je z patelni np. na głębszy talerz.

Patelnię umyć i wlać na nią śmietankę kremówkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu i posiekany koperek. Gotować przez 3-4 minuty, dodać makaron, wymieszać i gotować aż sos lekko zgęstnieje. Na wierzch nakładamy pulpeciki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 2-3 minuty (bez mieszania, aby tylko podgrzać pulpeciki).


Pulpety rybne z łososiem mowi

Pulpety rybne z łososiem

Pulpety rybne

Pulpeciki rybne

Pulpeciki rybne

Pulpeciki rybne z makaronem

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close