
Pulpeciki rybne z makaronem to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Są przeeeepyszne! Nie wiem dlaczego, ale do tej pory zawsze przygotowywałam mięsne pulpety, jednak rybna wersja jest równie smaczna.
Pulpety z łososia bardzo zaskoczyły mnie swoim smakiem. Do ich przygotowania użyłam łososia wędzonego na gorąco MOWI o smaku słodkiej papryki. Jest on naprawdę bardzo smaczny, gotowy, by go zjeść od razu po wyjęciu z lodówki.
O łososiu Mowi wspominałam już kilka razy – to odmiana hodowana w dobrych warunkach, karmiona dobrą karmą, ze wszystkimi najważniejszymi certyfikatami. Znajdziecie go między innymi w super- i hipermarketach. Producent MOWI jest jedynym na świecie hodowcą łososia, który posiada własną odmianę łososia, mającą swoje korzenie w wodach dzikich rzek zachodniej Norwegii.
Warto wspomnieć, iż produkty mają krótkie terminy przydatności, aby trafiały na stół zachowując jak najwyższą jakość. Jeżeli tylko jesteście zainteresowani tą odmianą, możecie się dowiedzieć o niej nieco więcej na stronie www.mowisalmon.pl
Pulpeciki: Dodatkowo: Makaron należy ugotować al dente w osolone wodzie. Odciąć skórę z łososia i upewnić się, że nie ma ewentualnych ości. Pokroić nożem bardzo drobniutko. Bułkę namoczyć w wodzie i następnie odcisnąć ją z jej nadmiaru. Do rozdrabniacza lub blendera ręcznego włożyć suszone pomidory z 2 łyżkami oleju z ich słoika. Rozdrobnić i połączyć z posiekanym drobno łososiem. Dodać sezam, paprykę słodką, przyprawę do ryb i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Z tej masy formować małe pulpeciki i obtoczyć je ewentualnie w bułce tartej. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i smażyć pulpeciki na średnim ogniu przez około 3-4 minut, w tym czasie obracać, aby z każdej strony były zarumienione. Zdjąć je z patelni np. na głębszy talerz. Patelnię umyć i wlać na nią śmietankę kremówkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu i posiekany koperek. Gotować przez 3-4 minuty, dodać makaron, wymieszać i gotować aż sos lekko zgęstnieje. Na wierzch nakładamy pulpeciki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 2-3 minuty (bez mieszania, aby tylko podgrzać pulpeciki). Przepis na: Pulpeciki rybne z makaronem
Łącznie: 25 min
Składniki:
Jak zrobić pulpeciki rybne z makaronem?