Łosoś pieczony to pomysł na pyszny i super prosty obiad. Jeżeli lubisz ryby pod różnymi postaciami to koniecznie musisz wypróbować mój przepis. Pieczony łosoś pod pierzynką z zielonego pesto bazyliowego to świetna alternatywa dla smażonych ryb. Moja propozycja obiadowa jest ekstremalnie szybka do przygotowania. Właściwie to obiad robi się sam! Po upieczeniu łosoś rozpływa się w ustach i jest bardzo wyrazisty. Palce lizać!
Ten jarski obiad to świetna propozycja na weekendowy obiad. Można go zaserwować z białym ryżem, kaszą gryczaną, pieczonymi ziemniakami i np surówką z czerwonej kapusty. Łosoś najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Jeżeli szukasz innych przepisów z łososiem w roli głównej to koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Łosoś pieczony
Składniki:
- 600 g filetów z łososia
- szczypta przyprawy do ryb
- szczypta soli i pieprzu
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 płaska łyżka masła klarowanego
- świeży rozmaryn
- opcjonalnie pesto bazyliowe
Zobacz również:
Jak zrobić łososia pieczonego?
Krok 1
Filety z łososia myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i dzielimy na 2-3 większe porcje. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy z wierzchu równomiernie szczyptą przypraw do ryb, solą i pieprzem. Opcjonalnie dla jeszcze lepszego smaku, wierzch filetów smarujemy zielonym pesto bazyliowym. Posypujemy także listkami świeżego rozmarynu. Po bokach układamy pomidorki koktajlowe poprzecinane na połówki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-18 minut.
Komentarze
krótko poezja gdyby nie cena łososia
Oj niestety na to nie mam wpływu 🙂
dziękuję za przepis! 🙂 bardzo fajnie wyszedł 🙂 zrobiłam od razu podwójną porcję 🙂