Ryba po grecku – odchudzony przepis

0/5 (0 ocen)
Ryba po grecku

Czas zacząć szykować przepisy na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Przygotowałam rybę po grecku, lecz w nieco odchudzonej wersji. Upiekłam ją w naczyniu żaroodpornym i muszę przyznać, że smakuje naprawdę super! Inspirację do przepisu znalazłam tu (klik).

Przepis na: Ryba po grecku – odchudzony przepis

Składniki:

  • 800 g filetów z dorsza lub flądry
  • przyprawa do ryb (szczypta)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka miodu Stovit
  • szczypta pieprzu mielonego
  • 2 szczypty soli
  • kilka ziaren angielskich
  • 2-3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3/4 szklanki wody
Wyślij emailem

Ryba po grecku – odchudzony przepis - przepis krok po kroku


Krok 1

Ryba po grecku

Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Układamy w naczyniu żaroodpornym.


Krok 2

Ryba po grecku

Marchewki oraz pietruszkę ścieramy na tarce. Na patelni smażymy na oleju startą marchewkę, pietruszkę, dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką, miód, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość smażymy na małym ogniu, wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem.

Na rybę układamy równomiernie warzywa, wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni.


Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
6 lat temu

Czy ryba miruna tez się nada?
Pozdrawiam

Joanna Kądziołka
Joanna Kądziołka
6 lat temu
W odpowiedzi do  Joanna

myślę, ze tak 😀 proszę tylko wybrać taką żeby miała mało ości 🙂

Joanna
Joanna
6 lat temu
W odpowiedzi do  Joanna Kądziołka

Dziękuję 🙂
Wesołych Świąt! 🙂

Fabryka Pomysłów
Fabryka Pomysłów
6 lat temu

wersja odchudzona jeszcze bardziej do mnie przemawia niż zwykła 😀