Czas zacząć szykować przepisy na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Przygotowałam rybę po grecku, lecz w nieco odchudzonej wersji. Upiekłam ją w naczyniu żaroodpornym i muszę przyznać, że smakuje naprawdę super! Inspirację do przepisu znalazłam tu (klik).
Przepis na: Ryba po grecku – odchudzony przepis
Składniki:
- 800 g filetów z dorsza lub flądry
- przyprawa do ryb (szczypta)
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka miodu Stovit
- szczypta pieprzu mielonego
- 2 szczypty soli
- kilka ziaren angielskich
- 2-3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 3/4 szklanki wody
Zobacz również:
Ryba po grecku – odchudzony przepis - przepis krok po kroku
Krok 2
Na rybę układamy równomiernie warzywa, wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze
Czy ryba miruna tez się nada?
Pozdrawiam
myślę, ze tak 😀 proszę tylko wybrać taką żeby miała mało ości 🙂
Dziękuję 🙂
Wesołych Świąt! 🙂
wersja odchudzona jeszcze bardziej do mnie przemawia niż zwykła 😀