Czy może być lepszy pomysł na zdrowy obiad jak pieczony łosoś z salsą mango? Smakuje wręcz wybornie, a jego przygotowanie to chwila moment. Gdy łosoś jest w piekarniku, to równolegle możesz ugotować ryż, salsę mango oraz np. warzywa na parze. Chciałam to danie zdecydowanie odchudzić, więc zrezygnowałam ze smażenia ryby, a w zamian wsadziłam ją do piekarnika, przygotowując wcześniej marynatę.
Od kiedy spróbowałam jakiś czas temu w restauracji połączenie łososia z salsą mango, to ten smak chodził za mną non stop. Postanowiłam, że pokażę Wam jaką salsę wtedy jadłam (przynajmniej starałam się odtworzyć ten smak) i wydaje mi się, że jestem bardzo blisko, aby dojść do perfekcji. Dodaję do niej drobno pokrojone, dojrzałe mango, paprykę czerwoną, żółtą, zieloną, a także posiekaną kolendrę, sok z limonki oraz szczyptę chili.
Pieczony łosoś z salsą mango to genialny pomysł na obiad. Jestem pewna, że zakochacie się w tym przepisie tak jak ja!
Przepis na: Pieczony łosoś z salsą mango
Składniki:
Marynata:
- 400 g filetu z łososia
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta przyprawy do ryb
- sól, pieprz
Salsa mango:
- 1 łyżka oleju
- 1 duże dojrzałe mango
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 limonki
- szczypta chili w proszku
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki żółtej
- listki świeżej kolendry
- sól do smaku
Dodatkowo:
- 500 g mrożonej mieszanki warzyw na parze
- 100 g ryżu białego
Zobacz również:
Pieczony łosoś z salsą mango - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Marynata: W miseczce mieszamy ze sobą płynny miód, sok z cytryny, sos sojowy, szczyptę przyprawy do ryb, sól oraz pieprz. Odcinamy skórę łososia ostrym nożem, dzielimy łososia na dwie porcje i smarujemy go z obu stron marynatą.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut.
Warzywa na patelnię dusimy na patelni (najlepiej takiej patelni na parze) do ich miękkości od 15-20 minut, lekko podlewając wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ryż biały gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta.
Salsa mango: Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę paprykę czerwoną, żółtą i zieloną. Smażymy na małym ogniu co chwilkę mieszając przez około 2 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojone mango, posiekaną kolendrę i doprawiamy solą, pieprzem, chili i skrapiamy sokiem z limonki. Lekko mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Na podpieczonego łososia nakładamy salsę mango. Podajemy z ryżem i warzywami. Smacznego!
Komentarze