ObiadyRyby

Pieczony łosoś z salsą mango

Czy może być lepszy pomysł na zdrowy obiad jak pieczony łosoś z salsą mango? Smakuje wręcz wybornie, a jego przygotowanie to chwila moment. Gdy łosoś jest w piekarniku, to równolegle możesz ugotować ryż, salsę mango oraz np. warzywa na parze. Chciałam to danie zdecydowanie odchudzić, więc zrezygnowałam ze smażenia ryby, a w zamian wsadziłam ją do piekarnika, przygotowując wcześniej marynatę.

Od kiedy spróbowałam jakiś czas temu w restauracji połączenie łososia z salsą mango, to ten smak chodził za mną non stop. Postanowiłam, że pokażę Wam jaką salsę wtedy jadłam (przynajmniej starałam się odtworzyć ten smak) i wydaje mi się, że jestem bardzo blisko, aby dojść do perfekcji. Dodaję do niej drobno pokrojone, dojrzałe mango, paprykę czerwoną, żółtą, zieloną, a także posiekaną kolendrę, sok z limonki oraz szczyptę chili.

Pieczony łosoś z salsą mango to genialny pomysł na obiad. Jestem pewna, że zakochacie się w tym przepisie tak jak ja!

Przepis na: Pieczony łosoś z salsą mango

  Łącznie: 30 min

 Liczba porcji: 2

Składniki :

Marynata:

  • 400 g filetu z łososia
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta przyprawy do ryb
  • sól, pieprz

Salsa mango:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta chili w proszku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • listki świeżej kolendry
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • 500 g mrożonej mieszanki warzyw na parze
  • 100 g ryżu białego

Wykonanie:

Marynata: W miseczce mieszamy ze sobą płynny miód, sok z cytryny, sos sojowy, szczyptę przyprawy do ryb, sól oraz pieprz. Odcinamy skórę łososia ostrym nożem, dzielimy łososia na dwie porcje i smarujemy go z obu stron marynatą.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut.

Warzywa na patelnię dusimy na patelni (najlepiej takiej patelni na parze) do ich miękkości od 15-20 minut, lekko podlewając wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ryż biały gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta.

Salsa mango: Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Dodajemy pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę paprykę czerwoną, żółtą i zieloną. Smażymy na małym ogniu co chwilkę mieszając przez około 2 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojone mango, posiekaną kolendrę i doprawiamy solą, pieprzem, chili i skrapiamy sokiem z limonki. Lekko mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Na podpieczonego łososia nakładamy salsę mango. Podajemy z ryżem i warzywami. Smacznego!


Pieczony łosoś z salsą mango

Pieczony łosoś

Pieczony łosoś z mango

Pieczony łosoś z salsą mango

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close