Spaghetti z cukinii z pieczonym łososiem to świetny przepis na lekki obiad. Smakuje genialnie i sprawdza się idealnie kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie obiadu, lecz chcemy się uwinąć raz dwa. Z cukinii przygotowujemy makaron, który łatwo formujemy za pomocą najzwyklejszej obieraczki do warzyw. Z kolei łososia należy wcześniej zamarynować, aby był naprawdę soczysty oraz aromatyczny i dopiero wtedy wkładamy go na kilka minut do piekarnika.
Do mojego lekkiego obiadu użyłam łososia MOWI steki porcje minutowe. Nie wiem czy wiecie, ale steki minutowe Mowi są to plastry ze świeżego łososia, które wystarczy smażyć tylko jedną minutę. Ten łosoś staje się coraz popularniejszy i znajdziemy go nie tylko w restauracjach, ale także w sklepach. Można je kupić w Carrefourze, Tesco, Makro, E.Leclerc czy Auchanie w specjalnych lodówkach MOWI.
Jednak czym różni się Mowi od zwykłego łososia norweskiego? Przede wszystkim sposobem hodowli, która jest zaprojektowana tak, by ryby miały warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Co ważne, zarybienie zbiorników wynosi maksymalnie 2% (a to naprawdę bardzo mało). Swój wyjątkowy kolor, jakość i smak MOWI zawdzięcza specjalnie opracowanej i produkowanej przez nich karmie MOWI, bogatej w składniki pochodzenia morskiego. To ona zapewnia mu perfekcyjny smak, głęboki, apetyczny kolor, a także wyższą zawartość kwasów nienasyconych Omega-3, selenu, jodu, a także witamin: D, E i B12.
Warto wspomnieć, iż produkty mają krótkie terminy przydatności, aby trafiały na stół zachowując jak najwyższą jakość. Jeżeli tylko jesteście zainteresowani tą odmianą, możecie się dowiedzieć o niej nieco więcej na stronie www.mowisalmon.pl
Przepis na: Spaghetti z cukinii z pieczonym łososiem
Składniki:
Pieczony łosoś:
- 180 g łososia MOWI steki porcje minutowe
- szczypta przyprawy do ryb
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta soli i pieprzu
Spaghetti z cukinii:
- 2 mniejsze cukinie
- 2 łyżki pomidorów suszonych
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego
Zobacz również:
Spaghetti z cukinii z pieczonym łososiem - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Zaczynamy od marynaty. Do miseczki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sezam, wyciśnięty sok z limonki, oliwę, szczyptę przyprawy do ryb, sól oraz pieprz. Całość mieszamy i zalewamy nią łososia. Odstawiamy na 20 minut (najlepiej odstawić na całą noc).
Łososia przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni. Pieczemy przez 4-5 minut.
W tym czasie obieramy cukinię za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw tworząc cienkie jak makaron wstążki. Na patelni podgrzewamy olej i nakładamy makaron z cukinii. Smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory suszone, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i polewamy sosem sojowym. Lekko mieszamy i smażymy przez 5 minut na średnim ogniu.
Na dwa talerze przekładamy podsmażone spaghetti, a na wierzch nakładamy upieczonego łososia. Posypujemy opcjonalnie odrobiną sezamu. Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z Łosoś MOWI.
Komentarze
Witam !
Dziękuję za wspaniałe danie z łososiem !
Po prostu przepyszne !
Witam, bardzo się cieszę, że smakowało ❤️ pozdrawiam serdecznie! 🤗
Cudowny łosoś i makaron al dente to podstawa 🙂
Oj tak ! Pyszny łosos. Odkąd odryłam go to tylko kupuje tego łososia!