Makaron z łososiem zrobisz w 15 minut! To naprawdę prosty i smaczny pomysł na obiad. Do przygotowania tego dania możesz użyć makaronu tagliatelle, penne, spaghetti czy nawet pappardelle.
Tagliatelle z łososiem
Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad to ten makaron z łososiem, pomidorkami koktajlowymi i suszonymi pomidorami będzie strzałem w dziesiątkę. Sos jest kremowy, a z dodatkiem posiekanych świeżych ziół: tymianku, bazylii czy nawet natki pietruszki smakuje wybornie.
Szukasz innych pomysłów z łososiem w roli głównej? Jeżeli tak, to polecam wypróbować przepis na pieczonego łososia.
Przepis na: Makaron z łososiem
Składniki:
- 120 g makaronu np. tagliatelle, penne, spaghetti
- 450 g filetu świeżego łososia
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 małe ząbki czosnku
- 6 suszonych pomidorów w zalewie
- garść pomidorków koktajlowych
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- szczypta soli i pieprzu
- opcjonalnie świeży tymianek lub bazylia
Zobacz również:
Makaron z łososiem - przepis krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od usunięcia ewentualnych ości i pokrojenia łososia (450 g) w kostkę. Przekładamy do miseczki i posypujemy przyprawą do ryb (1/2 łyżeczki).
Krok 2
Krok 3
Na rozgrzanym maśle klarowanym (1 płaska łyżka, można zastąpić olejem) smażymy łososia na średniej mocy palnika do jego lekkiego zrumienienia. Nie ma potrzeby zbytniego mieszania kawałków ryby podczas smażenia – łosoś to delikatna ryba i zbyt intensywnym mieszaniem możemy spowodować, że rozdrobnimy pokrojone kostki na drobne kawałki.
Wrzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory, kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki i przeciśnięty przez praskę czosnek (2 małe ząbki). Smażymy przez dosłownie 2 minuty na średnim ogniu.
Krok 4
W kubku mieszamy śmietankę kremówkę (150 ml), wodę (100 ml) i mąkę pszenną (1 łyżeczka).
Przed wlaniem śmietanki przechylamy patelnię na bok i pozbywamy się nadmiaru oleju/masła klarowanego za pomocą łyżki.
Wlewamy zawartość kubka na patelnię i gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty do momentu zagęszczenia sosu. Delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Opcjonalnie polecam dodać posiekany świeży tymianek, bazylię lub oregano.
Ugotowany i odcedzony makaron podajemy z sosem. Z przepisu wychodzą porcje dla 2-3 osób.
Makaron z łososiem smakuje najlepiej w dniu jego przygotowania. Jeśli została Ci porcja na dzień następny, to polecam ją przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Szukasz innych pomysłów na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>
Komentarze