Makaron z łososiem

4.8/5 (293 ocen)
Jeżeli tak jak ja, jesteś fanem łososia w każdej postaci, to w takim razie koniecznie musisz wypróbować mój przepis na makaron z łososiem. To połączenie sprawia, że danie to jest nie tylko smaczne, ale również eleganckie i idealne zarówno na specjalne okazje, jak i codzienny obiad.

Ilość porcji

2-3

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Makaron z łososiem

Makaron z łososiem zrobisz w 15 minut! To naprawdę prosty i smaczny pomysł na obiad. Do przygotowania tego dania możesz użyć makaronu tagliatelle, penne, spaghetti czy nawet pappardelle.

Tagliatelle z łososiem

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad to ten makaron z łososiem, pomidorkami koktajlowymi i suszonymi pomidorami będzie strzałem w dziesiątkę. Sos jest kremowy, a z dodatkiem posiekanych świeżych ziół: tymianku, bazylii czy nawet natki pietruszki smakuje wybornie.

Szukasz innych pomysłów z łososiem w roli głównej? Jeżeli tak, to polecam wypróbować przepis na pieczonego łososia.

Przepis na: Makaron z łososiem

Składniki:

  • 120 g makaronu np. tagliatelle, penne, spaghetti
  • 450 g filetu świeżego łososia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • szczypta soli i pieprzu
  • opcjonalnie świeży tymianek lub bazylia
Wyślij emailem

Makaron z łososiem - przepis krok po kroku


Krok 1

łosoś świeży pokrojony w kostkę

Makaron z łososiem jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania. Ja zwykle używam świeże filety z łososia, ale równie dobrze możesz użyć mrożone (tylko najpierw koniecznie je trzeba rozmrozić).

Zaczynamy od usunięcia ewentualnych ości i pokrojenia łososia (450 g) w kostkę. Przekładamy do miseczki i posypujemy przyprawą do ryb (1/2 łyżeczki).


Krok 2

ugotowany makaron tagliatelle

Makaron np. tagliatelle, penne lub spaghetti (około 100 – 120 g) gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta.


Krok 3

łosoś ze świeżymi i suszonymi pomidorami

Wyciągamy sobie mniejszą patelnię.

Na rozgrzanym maśle klarowanym (1 płaska łyżka, można zastąpić olejem) smażymy łososia na średniej mocy palnika do jego lekkiego zrumienienia. Nie ma potrzeby zbytniego mieszania kawałków ryby podczas smażenia – łosoś to delikatna ryba i zbyt intensywnym mieszaniem możemy spowodować, że rozdrobnimy pokrojone kostki na drobne kawałki.

Wrzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory, kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki i przeciśnięty przez praskę czosnek (2 małe ząbki). Smażymy przez dosłownie 2 minuty na średnim ogniu.


Krok 4

łosoś z makaronem w sosie śmietankowym

W kubku mieszamy śmietankę kremówkę (150 ml), wodę (100 ml) i mąkę pszenną (1 łyżeczka).

Przed wlaniem śmietanki przechylamy patelnię na bok i pozbywamy się nadmiaru oleju/masła klarowanego za pomocą łyżki.

Wlewamy zawartość kubka na patelnię i gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty do momentu zagęszczenia sosu. Delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Opcjonalnie polecam dodać posiekany świeży tymianek, bazylię lub oregano.

Ugotowany i odcedzony makaron podajemy z sosem. Z przepisu wychodzą porcje dla 2-3 osób.

Makaron z łososiem smakuje najlepiej w dniu jego przygotowania. Jeśli została Ci porcja na dzień następny, to polecam ją przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Szukasz innych pomysłów na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>


Przepis na makaron z łososiem i suszonymi pomidorami

Makaron z łososiem świeżym

Makaron z łososiem przepis

makaron z łososiem

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 293

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym to pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny! Robi się go zaledwie w 15 minut. Rodzaj makaronu może być dowolny – zarówno spaghetti, penne czy pappardelle. Ja jednak osobiście jestem wielką fanką makaronu tagliatelle i najchętniej przygotowuję dania wykorzystując właśnie ten rodzaj. Zdaję sobie sprawę, że nie w każdym przepisie będzie to najlepsze rozwiązanie (np. spaghetti carbonara, jak sama nazwa wskazuje musi mieć makaron spaghetti 🙂 ), ale jeżeli przygotowuję makaron z łososiem w sosie śmietanowym to wybór może być tylko jeden – makaron tagliatelle! Makaron z łososiem to również doskonały sposób na wzbogacenie diety o zdrowe tłuszcze oraz białko. Łosoś jest bogaty w kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca oraz układu krwionośnego. Dlatego warto częściej włączać łososia do swojego jadłospisu, a w połączeniu z makaronem i sosu śmietanowego, tworzą wyjątkową i pyszną kompozycję smaków.

Przepis na makaron z łososiem i suszonymi pomidorami

Jeżeli szukasz przepisu na szybkie danie z łososia, to ten prosty przepis na makaron z łososiem i suszonymi pomidorami jest właśnie dla Ciebie. Najpierw zabieramy się za przygotowanie makaronu według zaleceń producenta na opakowaniu. W tym czasie filet z łososia kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni przez chwilę. Łososia przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy przez 3 minuty suszone pomidory z czosnkiem i dodajemy łososia. Następnie dodajemy wymieszaną śmietanę kremówkę z mąką i chwilkę trzymamy na ogniu. Następnie zawartość patelni przekładamy na ugotowany makaron. Na koniec nasz makaron z łososiem możemy udekorować np. parmezanem lub innym serem według upodobania. Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami to idealne danie, jeśli szukasz czegoś prostego i szybkiego, ale jednocześnie pełnego smaku i aromatu. Suszone pomidory i delikatny łosoś stanowią doskonałe połączenie, które z pewnością zadowoli Twoje podniebienie i doda energii na cały dzień. Spróbuj tego przepisu już dziś i przekonaj się sam, jak łatwo można przygotować smaczne danie z łososia w domowym zaciszu!

Makaron z łososiem świeżym

Makaron z łososiem możemy przygotować z łososiem świeżym oraz łososiem wędzonym. Jedna i druga wersja trochę się różni, ale jak dla mnie obie smakują rewelacyjnie. Ryby są bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych (głównie omega-3), dlatego staram się, aby regularnie pojawiały się w moim jadłospisie. Ponadto ryby zapewniają nam wysoko przyswajane białko, wiele witamin oraz składników mineralnych, dlatego warto przygotowywać takie przepisy jak makaron z łososiem świeżym. Oczywiście możemy przegotować łososia wędzonego charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem, który również idealnie łączy się z makaronem. Z kolei łosoś świeży, dzięki swojej delikatności i puszystości, dodaje danie lekkości i świeżości. W zależności od preferencji smakowych, możemy z powodzeniem stosować obie wersje łososia do przygotowania makaronu, a każde kolejne danie z pewnością zaspokoi nasze podniebienie i dostarczy nam wartości odżywczych.

RozwińZwiń