W Polsce zdecydowanie za rzadko je się ryby. Ich średnia konsumpcja ciągle znajduje się na niskim poziomie. Sama wiem po sobie, że najczęściej na obiad wybieram mięso, a głównie drób lub wieprzowinę. W letnie weekendy wybieramy się na pieczone pstrągi w Ojcowskim Parku Narodowym (okolice Krakowa). Są tam naprawdę bardzo smaczne, więc jesteśmy tam stałymi tubylcami.
Polakom brakuje głębokiej świadomości nt. ryb. Posiadają ograniczone zdolności kulinarne w tej kategorii. Pomimo tego, mają pewną wiedzę nt. wartości zdrowotnych tego produktu i czują się pewnie przygotowując znane sobie gatunki ryb zgodnie ze sprawdzonymi wcześniej przepisami.
Pstrąg Marinero, którego można kupić we wszystkich Biedronkach pochodzi także z gospodarstw (farm) zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych – „naszych”, „lokalnych”, znajdujących się na terenie całej Polski (już w przyszłym roku oznaczony będzie certyfikatem “NASZ PSTRĄG”. Pakowany jest w technologii MAP, która wraz z nieprzerwanym chłodzeniem zapewnia świeżość ryby.
Przygotowałam pieczonego pstrąga faszerowanego masełkiem czosnkowo-koperkowym wraz z ziemniakami, czerwoną cebulą, czosnkiem. Całość smakowała i komponowała się świetnie. Upieczonego pstrąga można lekko skropić sokiem z cytryny – pychota!
Przepis na: Pieczony pstrąg z ziemniakami, czerwoną cebulą
Składniki:
- 2 świeże Pstrągi Patroszone Marinero
- 5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- szczypta przyprawy do ryb
- 4 ziemniaki
- kilka pomidorków koktajlowych
- czerwona cebula
- cytryna
Zobacz również:
Pieczony pstrąg z ziemniakami, czerwoną cebulą - przepis krok po kroku
Krok 1
W małej miseczce mieszamy miękkie masło, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz posiekany koperek. Do środka każdego pstrąga wkładamy masełko czosnkowo-koperkowe.
Krok 2
Pomidorki kroimy na połówki, cebulę w plasterki, ćwiartki lub ósemki. Na blaszkę nakładamy także kilka ząbków czosnku, kropimy całość małą ilością oliwy.
Piec przez 20-25 minut w temp. 190 stopni C. Po upieczeniu skopić rybkę sokiem z cytryny.
Pieczony pstrąg z ziemniakami jest gotowy. Smacznego!
Wpis powstał ze współpracy z firmą Marinero
Komentarze
Nie trzeba z niego wyskrobać łusek? Nie widzę o tym wzmianki.
Pozdrawiam
A jak go piec? Bo nie ma nic napisane grzałka góra dół czy jak
Góra dół 🙂
Mam pytanko , jaka ryby mozna zastapic pstraga, mieszkam w Niemczech i nie mozna tu kupic pstraga, przynajmniej ja jeszcze tu nigdzie nie spotkalam Pozdrawiam Milego dnia zycze
Hej 🙂 Proponuję spróbować zastąpić np. łososiem 🙂 Również pozdrawiam i życzę miłego dnia!
Będąc w górach, pstrąg jest na liście nr 1 do zjedzenia i smakuje zawsze obłędnie! 🙂 W domu trochę się obawiamy z jego przyrządzeniem, ale widać po przepisie, że to nic trudnego 🙂 Pozdrawiamy!
Polecam kiedyś spróbować pstrąga w Ojcowskim Parku Narodowym. Jak dla mnie ciągle numer 1 🙂 Chociaż mój również wyszedł pyszny!