Pieczony pstrąg z ziemniakami, czerwoną cebulą

3.8/5 (6 ocen)

Ilość porcji

2

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

45 min

Pieczony pstrąg z ziemniakami

W Polsce zdecydowanie za rzadko je się ryby. Ich średnia konsumpcja ciągle znajduje się na niskim poziomie. Sama wiem po sobie, że najczęściej na obiad wybieram mięso, a głównie drób lub wieprzowinę. W letnie weekendy wybieramy się na pieczone pstrągi w Ojcowskim Parku Narodowym (okolice Krakowa). Są tam naprawdę bardzo smaczne, więc jesteśmy tam stałymi tubylcami.

Polakom brakuje głębokiej świadomości nt. ryb. Posiadają ograniczone zdolności kulinarne w tej kategorii. Pomimo tego, mają pewną wiedzę nt. wartości zdrowotnych tego produktu i czują się pewnie przygotowując znane sobie gatunki ryb zgodnie ze sprawdzonymi wcześniej przepisami.

Pstrąg Marinero, którego można kupić we wszystkich Biedronkach pochodzi także z gospodarstw (farm) zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych  – „naszych”, „lokalnych”, znajdujących się na terenie całej Polski (już w przyszłym roku oznaczony będzie certyfikatem “NASZ PSTRĄG”. Pakowany jest w technologii MAP, która wraz z nieprzerwanym chłodzeniem zapewnia świeżość ryby.

Przygotowałam pieczonego pstrąga faszerowanego masełkiem czosnkowo-koperkowym wraz z ziemniakami, czerwoną cebulą, czosnkiem. Całość smakowała i komponowała się świetnie. Upieczonego pstrąga można lekko skropić sokiem z cytryny – pychota!

Przepis na: Pieczony pstrąg z ziemniakami, czerwoną cebulą

Składniki:

  • 2 świeże Pstrągi Patroszone Marinero
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • szczypta przyprawy do ryb
  • 4 ziemniaki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • czerwona cebula
  • cytryna
Wyślij emailem

Pieczony pstrąg z ziemniakami, czerwoną cebulą - przepis krok po kroku


Krok 1

Pieczony pstrąg z ziemniakami 2

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C.

W małej miseczce mieszamy miękkie masło, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz posiekany koperek.  Do środka każdego pstrąga wkładamy masełko czosnkowo-koperkowe.


Krok 2

Pieczony pstrąg z ziemniakami 3

Na środek foremki wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy nasze nadziane pstrągi.

Pomidorki kroimy na połówki, cebulę w plasterki, ćwiartki lub ósemki. Na blaszkę nakładamy także kilka ząbków czosnku, kropimy całość małą ilością oliwy.

Piec przez 20-25 minut w temp. 190 stopni C. Po upieczeniu skopić rybkę sokiem z cytryny.

Pieczony pstrąg z ziemniakami jest gotowy. Smacznego!


Pieczony pstrąg z ziemniakami 4

Pieczony pstrąg z ziemniakami 5

Pieczony pstrąg z ziemniakami 6

Pieczony pstrąg z ziemniakami 7

Pieczony pstrąg z ziemniakami 8

Wpis powstał ze współpracy z firmą Marinero

Średnia ocena 3.8 / 5. Ilość głosów: 6

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
2 godzin temu

Nie trzeba z niego wyskrobać łusek? Nie widzę o tym wzmianki.
Pozdrawiam

Zaneta
Zaneta
1 rok temu

A jak go piec? Bo nie ma nic napisane grzałka góra dół czy jak

Anna Pieszak
Anna Pieszak
5 lat temu

Mam pytanko , jaka ryby mozna zastapic pstraga, mieszkam w Niemczech i nie mozna tu kupic pstraga, przynajmniej ja jeszcze tu nigdzie nie spotkalam Pozdrawiam Milego dnia zycze

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Anna Pieszak

Hej 🙂 Proponuję spróbować zastąpić np. łososiem 🙂 Również pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Konesso.pl
Konesso.pl
5 lat temu

Będąc w górach, pstrąg jest na liście nr 1 do zjedzenia i smakuje zawsze obłędnie! 🙂 W domu trochę się obawiamy z jego przyrządzeniem, ale widać po przepisie, że to nic trudnego 🙂 Pozdrawiamy!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Konesso.pl

Polecam kiedyś spróbować pstrąga w Ojcowskim Parku Narodowym. Jak dla mnie ciągle numer 1 🙂 Chociaż mój również wyszedł pyszny!

Pieczony pstrąg z ziemniakami

Pieczony pstrąg to jedna z moich ulubionych dań z ryby. W letnie weekendy chętnie udaję się wraz z mężem do Ojcowskiego Parku Narodowego (okolice Krakowa) na pieczonego pstrąga. Muszę przyznać, że nadal podają tam najlepszego możliwego pstrąga 🙂 Jednak gdy pogoda nie dopisuje to sama przygotowuję takiego w domu. Jeżeli lubisz przepisy z rybą w roli głównej to zobacz też koniecznie przepis na: Pieczona ryba po grecku.

RozwińZwiń