
Do dań wigilijnych, które jada się u mnie co roku jest ryba po grecku. Raz jest to miruna, raz karp lub dorsz, lecz ryba to podstawa, która zawsze jest serwowana na moim stole. Rybę po grecku można podawać na zimno lub na ciepło, lecz my zawsze przed wigilią wstawiamy rybę do lekko podgrzanego piekarnika i podajemy na ciepło, bo w takiej wersji nam smakuje najbardziej.
Ryba po grecku to potrawa, na którą składają się smażone lub pieczone kawałki polędwicy czy filetu rybnego w sosie warzywnym. Podstawowymi składnikami sosu są najczęściej marchewki ścierane na tarce o grubych oczkach wraz z pietruszką, cebulą i przecierem pomidorowym. Sos warzywny dusimy na małym ogniu i przykrywamy nim rybkę.
Ja do swojej potrawy użyłam polędwicę z dorsza. Pasuje tu idealnie i jest naprawdę przepyszna. Upiekłam ją w Folii z Papierem do pieczenia 2w1, marki Jan Niezbędny.
Innowacyjna Folia z Papierem do pieczenia 2w1 o długości 5 metrów, która pokryta jest silikonowanym papierem do wypieków zapobiega przywieraniu potraw i ciast. Strona aluminiowa umożliwia dowolne modelowanie produktu oraz doskonale przewodzi ciepło, dzięki czemu wspiera proces pieczenia. Folia z Papierem do pieczenia 2w1 idealne nadaje się do kształtowania różnorodnych form służących gotowaniu takich jak kieszonki, łódeczki czy koperty. Ponadto doskonale sprawdza się do pakowania przechowywanego w lodówce jedzenia zapobiegając jego uszkodzeniu i wysychaniu.
Przepis na: Pieczona ryba po grecku
Składniki:
- 1 kg polędwicy lub filetu z dorsza lub karpia, miruny
- przyprawa do ryb (szczypta)
- 1 łyżka oleju
- 1 większa cebula
- 3 marchewki
- 1 por
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- szczypta pieprzu mielonego
- 2 szczypty soli
- kilka ziaren angielskich
- 2-3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 3/4 szklanki wody
Wykonanie:
Krok 1
Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę i pora kroimy drobno. Na patelni smażymy na oleju cebulę, startą marchewkę i pora przez kilka minut.
Krok 2
Następnie dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką, miód, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość smażymy na małym ogniu, wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem.
Krok 3
Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb.
Krok 4
Rybę obtaczamy w mące z obu stron i podsmażamy na patelni z obu stron na złoto (dosłownie przez pół minutki na jedną stronę).
Na większą foremkę wykładamy papier do pieczenia 2 w 1 i formujemy ją w potrzebny nam kształt, aby ryba wraz z warzywami miała odpowiednią ilość miejsca. Na jej środek układamy podsmażoną rybę, a na wierzch nakładamy równomiernie warzywny farsz. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Podajemy na gorąco lub zimno. Smacznego!