Ciasta drożdżoweSłodkości

Cynamonki

Cynamonki to pyszny wypiek drożdżowy! Ciepłe smakują tak obłędnie, że z pewnością nie potrafiłbyś przejść koło nich obojętnie. Do tego jak bosko pachną… Po pierwszym kęsie wyczujesz delikatne, puszyste ciasto drożdżowe. Po chwili mocny akcent cynamonu i chrupiące orzeszki… No jednym słowem petarda!

Bułeczki cynamonowe

Dzisiejsze cynamonki upiekłam na poprawę humoru po ciężkim dniu. Nie pomyliłam się, bo od razu wywołały uśmiech na mojej twarzy. Do tego szklanka mleka, dobra książka i kocyk! Dla mnie wieczór idealny.

Bułeczki cynamonowe najlepiej smakują w dniu pieczenia. Są bardzo proste do przygotowania, a wyglądają efektownie. Z pewnością zachwycą Twoich domowników.

Przepis na: Cynamonki

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 95 min

Składniki:

Ciasto:

  • 530 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży instant
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 60 g cukru białego
  • ok. 210 g letniego (nie gorącego!) mleka
  • 60 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 15 g cynamonu
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 50 g orzeszków ziemnych

Opcjonalnie słodki ser na wierzchu:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok. 3-4 łyżki wody
  • 100 g mascarpone

Jak zrobić bułeczki cynamonowe?

rozczyn drożdżowy
Krok 1 

Rozczyn drożdżowy

Do przygotowania cynamonek można użyć drożdży świeżych (20g) lub instant (10g).

Ja użyłam drożdży instant, więc nie trzeba przygotowywać rozczynu. Wystarczy je wymieszać z pozostałymi składnikami.

Do misy np. robota planetarnego (można też użyć mikser ręczny z hakami do ciast drożdżowych) wsypujemy mąkę pszenną (530g), drożdże suszone (10g) oraz cukier (60g). Dodajemy także żółtko, całe jajko, letnie mleko (210g) oraz masło miękkie (60g).

Wyrabiamy gładkie ciasto przez minimum 7 minut. Po tym czasie nie powinno się już kleić do rąk.


cynamonki drożdżowe
Krok 2 

Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.


bułeczki cynamonowe
Krok 3 

Ponownie wyrabiamy ciasto, tym razem dłońmi.

Rozwałkowujemy dość cienko w kształt prostokąta. Smarujemy miękkim masłem (60g). Posypujemy lekko zblendowanymi orzeszkami ziemnymi (50g), cukrem trzcinowym (20g) oraz cynamonem (15g).

Zwijamy ciasto w rulonik (jak roladę). Końce zlepiamy.


jak zrobić cynamonki
Krok 4 

Naszą roladę kroimy w równych odstępach (o szerokości około 5-6 cm).

Uformowane bułeczki cynamonowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na ok. 10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 22-25 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).

Opcjonalnie ostudzone bułeczki polewamy przygotowanym nadzieniem (wystarczy wymieszać cukier puder z wodą, a następnie dodajemy mascarpone).

Ciepłe bułeczki cynamonowe smakują zdecydowanie najlepiej. Jeśli chcesz utrzymać ich świeżość przez kilka dni, to koniecznie schowaj je do szczelnego pojemnika. Smacznego! 


Cynamonki

Cynamonki przepis

bułeczki cynamonowe

przepis na cynamonki

cynamonki przepis

cynamonki drożdżowe

cynamonki drożdżowe

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 5

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button