Cynamonki

4.8/5 (195 ocen)

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min + 25 min pieczenia

Cynamonki - bułeczki cynamonowe przepis

Opis przepisu

Cynamonki to pyszny wypiek drożdżowy! Ciepłe smakują tak obłędnie, że z pewnością nie potrafiłbyś przejść koło nich obojętnie. Do tego jak bosko pachną… Po pierwszym kęsie wyczujesz delikatne, puszyste ciasto drożdżowe. Po chwili mocny akcent cynamonu i chrupiące orzeszki… No jednym słowem petarda!

Bułeczki cynamonowe

Dzisiejsze cynamonki upiekłam na poprawę humoru po ciężkim dniu. Nie pomyliłam się, bo od razu wywołały uśmiech na mojej twarzy. Do tego szklanka mleka, dobra książka i kocyk! Dla mnie wieczór idealny.

Bułeczki cynamonowe najlepiej smakują w dniu pieczenia. Są bardzo proste do przygotowania, a wyglądają efektownie. Z pewnością zachwycą Twoich domowników.

Przepis na: Cynamonki

Składniki:

Ciasto:

  • 530 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży instant
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 60 g cukru białego
  • ok. 210 g letniego (nie gorącego!) mleka
  • 60 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 15 g cynamonu
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 50 g orzeszków ziemnych

Opcjonalnie słodki ser na wierzchu:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok. 3-4 łyżki wody
  • 100 g mascarpone
Wyślij emailem

Jak zrobić bułeczki cynamonowe?


Krok 1

rozczyn drożdżowy

Rozczyn drożdżowy

Do przygotowania cynamonek można użyć drożdży świeżych (20 g) lub instant (10 g).

Ja użyłam drożdży instant, więc nie trzeba przygotowywać rozczynu. Wystarczy je wymieszać z pozostałymi składnikami.

Do misy np. robota planetarnego (można też użyć mikser ręczny z hakami do ciast drożdżowych) wsypujemy mąkę pszenną (530 g), drożdże suszone (10 g) oraz cukier (60 g). Dodajemy także żółtko, całe jajko, letnie mleko (210 g) oraz masło miękkie (60 g).

Wyrabiamy gładkie ciasto przez minimum 7 minut. Po tym czasie nie powinno się już kleić do rąk.


Krok 2

ciasto na cynamonki

Następnie je przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.


Krok 3

zawijanie cynamonek

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, tym razem dłońmi.

Rozwałkowujemy dość cienko w kształt prostokąta. Smarujemy miękkim masłem (60 g). Posypujemy lekko zblendowanymi orzeszkami ziemnymi (50 g), cukrem trzcinowym (20 g) oraz cynamonem (15 g).

Zwijamy ciasto w rulonik (jak roladę). Końce zlepiamy.


Krok 4

jak zrobić cynamonki

Naszą roladę kroimy w równych odstępach (o szerokości około 5-6 cm).

Uformowane bułeczki cynamonowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na ok. 10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 22-25 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).

Opcjonalnie ostudzone bułeczki polewamy przygotowanym nadzieniem (wystarczy wymieszać cukier puder z wodą, a następnie dodajemy mascarpone).

Ciepłe bułeczki cynamonowe smakują zdecydowanie najlepiej. Jeśli chcesz utrzymać ich świeżość przez kilka dni, to koniecznie schowaj je do szczelnego pojemnika. Smacznego! 


Cynamonki

Ślimaczki cynamonowe

Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego

przepis na cynamonki

cynamonki przepis

cynamonki drożdżowe

cynamonki drożdżowe

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 195

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
19 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Katarzyna
Katarzyna
4 miesięcy temu

Dzień dobry. Mi wyszło bardzo twarde ciasto , czy tak ma być? Wyjdą?

Ewelina
Ewelina
6 miesięcy temu

Pysznie wyszły 😁

IMG_20231028_173846.jpg
Agnieszka
Agnieszka
7 miesięcy temu

Są idealne! Pychotka 😋

Paulina
Paulina
1 rok temu

Przepis jasny i prosty 😃 jak to mówi mój synek pyszunia 🥜🥮 ☕

IMG_20230419_183527.jpg
Katia
Katia
1 rok temu

Brakuje informacji ile bułeczek wyjdzie z przepisu 🙁 czy kroimy co 6cm naprawdę czy to błąd ? Strasznie to dużo

Karolina
Karolina
1 rok temu

Super przepis, u mnie bez orzeszków. córka, która nie jest ciastowa, bardzo chętnie jadła!

DF362EDD-4596-445C-B206-456F6ABAE93D.jpeg
Karolina
Karolina
1 rok temu

Polecam pyszne miękkie,łatwe do zrobienia!!!

Madzia
Madzia
2 lat temu

Nareszcie je zrobiłam. Nawet z podwójnej porcji zeby dac dzieciakom do szkoly na jutro, ale juz dzisiaj wszystkie zostały zjedzone<3

Jola
Jola
2 lat temu

Puszyste i mięciutkie… Przetestowane i polecam 😛

Weronika
Weronika
2 lat temu

Uwielbiam takie ciepłe cynamonki, a do tego kakao… No rewelka!

Gosia
Gosia
2 lat temu

Ja je piekłam dzisiaj o świcie i właśnie jem na przerwie sniadaniowej w pracy – coś pysznego <3

Hania
Hania
2 lat temu

Już dawno mi nic tak dobrego nie wyszło – serio! Idealnie miękkie ciasto drożdżowe. Jestem zachwycona 🙂

Ślimaczki cynamonowe

Domowe cynamonki to pyszny wypiek drożdżowy, którego już sam zapach powoduje ślinotok wszystkich domowników! Jak sama nazwa wskazuje mają cynamonowe nadzienie, które składa się z miękkiego masła, cukru trzcinowego, orzeszków ziemnych oraz rzecz jasna z dodatkiem cynamonu. Cynamonki piekę bardzo często, ponieważ jestem fanką wszelkich wypieków z ciasta drożdżowego. Ciasto na ślimaczki cynamonowe możesz przygotować zarówno korzystając ze świeżych drożdży, jak również nadadzą się drożdże instant.

Bułeczki cynamonowe przepis

Cynamonki, czyli inaczej bułeczki cynamonowe to prosty i smakowity przepis, który świetnie nadaje się zarówno na drugie śniadanie do pracy czy szkoły, jak również jako przekąska imprezowa. Cynamonki smakują wyśmienicie już same w sobie, ale jak masz tylko ochotę, to możesz przyozdobić wierzch po upieczeniu kremem z mascarpone, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Trzeba jednak pamiętać, że ślimaczki cynamonowe smakują najlepiej w dniu pieczenia. Można je przechowywać przez kilka dni, ale muszą być najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniczku.

Przepis na cynamonki

Ten sprawdzony przepis na cynamonki jest w stanie wykonać każdy, nawet początkujący amator kuchenny 🙂 Muszę przyznać, że na pierwszy rzut oka przez swój efektowny wygląd cynamonki wydają się skomplikowane, ale to nic bardziej mylnego! Przepis jest naprawdę prosty, ale wymaga jedna trochę czasu. Głównie przez to, że musimy czekać ok. 60 minut aż ciasto wyrośnie. Samo nałożenie farszu to kilka chwil, ale następnie przez około 20 minut cynamonki muszą piec się w piekarniku. Na sam koniec muszą jeszcze przestygnąć i to jest najgorszy okres przygotowania! Tak pięknie pachnie wtedy, że trzeba ze sobą walczyć, aby nie rzucić się na jeszcze gorące cynamonki 🙂

RozwińZwiń