CiastaCiasta drożdżoweSłodkości

Cynamonki

Cynamonki to pyszny wypiek drożdżowy! Ciepłe smakują tak obłędnie, że z pewnością nie potrafiłbyś przejść koło nich obojętnie. Do tego jak bosko pachną… Po pierwszym kęsie wyczujesz delikatne, puszyste ciasto drożdżowe. Po chwili mocny akcent cynamonu i chrupiące orzeszki… No jednym słowem petarda!

Bułeczki cynamonowe

Dzisiejsze cynamonki upiekłam na poprawę humoru po ciężkim dniu. Nie pomyliłam się, bo od razu wywołały uśmiech na mojej twarzy. Do tego szklanka mleka, dobra książka i kocyk! Dla mnie wieczór idealny.

Bułeczki cynamonowe najlepiej smakują w dniu pieczenia. Są bardzo proste do przygotowania, a wyglądają efektownie. Z pewnością zachwycą Twoich domowników.

Przepis na: Cynamonki

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 95 min

Składniki:

Ciasto:

  • 530 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży instant
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 60 g cukru białego
  • ok. 210 g letniego (nie gorącego!) mleka
  • 60 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 4 łyżki mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 15 g cynamonu
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 50 g orzeszków ziemnych

Opcjonalnie słodki ser na wierzchu:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok. 3-4 łyżki wody
  • 100 g mascarpone

Jak zrobić bułeczki cynamonowe?

rozczyn drożdżowy
Krok 1 

Rozczyn drożdżowy

Do przygotowania cynamonek można użyć drożdży świeżych (20g) lub instant (10g).

Ja użyłam drożdży instant, więc nie trzeba przygotowywać rozczynu. Wystarczy je wymieszać z pozostałymi składnikami.

Do misy np. robota planetarnego (można też użyć mikser ręczny z hakami do ciast drożdżowych) wsypujemy mąkę pszenną (530g), drożdże suszone (10g) oraz cukier (60g). Dodajemy także żółtko, całe jajko, letnie mleko (210g) oraz masło miękkie (60g).

Wyrabiamy gładkie ciasto przez minimum 7 minut. Po tym czasie nie powinno się już kleić do rąk.


ciasto na cynamonki
Krok 2 

Następnie je przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.


zawijanie cynamonek
Krok 3 

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, tym razem dłońmi.

Rozwałkowujemy dość cienko w kształt prostokąta. Smarujemy miękkim masłem (60g). Posypujemy lekko zblendowanymi orzeszkami ziemnymi (50g), cukrem trzcinowym (20g) oraz cynamonem (15g).

Zwijamy ciasto w rulonik (jak roladę). Końce zlepiamy.


jak zrobić cynamonki
Krok 4 

Naszą roladę kroimy w równych odstępach (o szerokości około 5-6 cm).

Uformowane bułeczki cynamonowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na ok. 10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 22-25 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).

Opcjonalnie ostudzone bułeczki polewamy przygotowanym nadzieniem (wystarczy wymieszać cukier puder z wodą, a następnie dodajemy mascarpone).

Ciepłe bułeczki cynamonowe smakują zdecydowanie najlepiej. Jeśli chcesz utrzymać ich świeżość przez kilka dni, to koniecznie schowaj je do szczelnego pojemnika. Smacznego! 


Cynamonki

Ślimaczki cynamonowe

Ślimaczki cynamonowe z ciasta drożdżowego

przepis na cynamonki

cynamonki przepis

cynamonki drożdżowe

cynamonki drożdżowe

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 77

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
5 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Madzia
4 miesięcy temu

Nareszcie je zrobiłam. Nawet z podwójnej porcji zeby dac dzieciakom do szkoly na jutro, ale juz dzisiaj wszystkie zostały zjedzone<3

Jola
4 miesięcy temu

Puszyste i mięciutkie… Przetestowane i polecam 😛

Weronika
7 miesięcy temu

Uwielbiam takie ciepłe cynamonki, a do tego kakao… No rewelka!

Gosia
7 miesięcy temu

Ja je piekłam dzisiaj o świcie i właśnie jem na przerwie sniadaniowej w pracy – coś pysznego <3

Hania
7 miesięcy temu

Już dawno mi nic tak dobrego nie wyszło – serio! Idealnie miękkie ciasto drożdżowe. Jestem zachwycona 🙂

Ślimaczki cynamonowe

Domowe cynamonki to pyszny wypiek drożdżowy, którego już sam zapach powoduje ślinotok wszystkich domowników! Jak sama nazwa wskazuje mają cynamonowe nadzienie, które składa się z miękkiego masła, cukru trzcinowego, orzeszków ziemnych oraz rzecz jasna z dodatkiem cynamonu. Cynamonki piekę bardzo często, ponieważ jestem fanką wszelkich wypieków z ciasta drożdżowego. Ciasto na ślimaczki cynamonowe możesz przygotować zarówno korzystając ze świeżych drożdży, jak również nadadzą się drożdże instant.

Bułeczki cynamonowe przepis

Cynamonki, czyli inaczej bułeczki cynamonowe to prosty i smakowity przepis, który świetnie nadaje się zarówno na drugie śniadanie do pracy czy szkoły, jak również jako przekąska imprezowa. Cynamonki smakują wyśmienicie już same w sobie, ale jak masz tylko ochotę, to możesz przyozdobić wierzch po upieczeniu kremem z mascarpone, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Trzeba jednak pamiętać, że ślimaczki cynamonowe smakują najlepiej w dniu pieczenia. Można je przechowywać przez kilka dni, ale muszą być najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniczku.

Przepis na cynamonki

Ten sprawdzony przepis na cynamonki jest w stanie wykonać każdy, nawet początkujący amator kuchenny 🙂 Muszę przyznać, że na pierwszy rzut oka przez swój efektowny wygląd cynamonki wydają się skomplikowane, ale to nic bardziej mylnego! Przepis jest naprawdę prosty, ale wymaga jedna trochę czasu. Głównie przez to, że musimy czekać ok. 60 minut aż ciasto wyrośnie. Samo nałożenie farszu to kilka chwil, ale następnie przez około 20 minut cynamonki muszą piec się w piekarniku. Na sam koniec muszą jeszcze przestygnąć i to jest najgorszy okres przygotowania! Tak pięknie pachnie wtedy, że trzeba ze sobą walczyć, aby nie rzucić się na jeszcze gorące cynamonki 🙂

Back to top button