Opis przepisu
Cynamonki to pyszny wypiek drożdżowy! Ciepłe smakują tak obłędnie, że z pewnością nie potrafiłbyś przejść koło nich obojętnie. Do tego jak bosko pachną… Po pierwszym kęsie wyczujesz delikatne, puszyste ciasto drożdżowe. Po chwili mocny akcent cynamonu i chrupiące orzeszki… No jednym słowem petarda!
Bułeczki cynamonowe
Dzisiejsze cynamonki upiekłam na poprawę humoru po ciężkim dniu. Nie pomyliłam się, bo od razu wywołały uśmiech na mojej twarzy. Do tego szklanka mleka, dobra książka i kocyk! Dla mnie wieczór idealny.
Bułeczki cynamonowe najlepiej smakują w dniu pieczenia. Są bardzo proste do przygotowania, a wyglądają efektownie. Z pewnością zachwycą Twoich domowników.
Przepis na: Cynamonki
Składniki:
Ciasto:
- 530 g mąki pszennej
- 10 g drożdży instant
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 60 g cukru białego
- ok. 210 g letniego (nie gorącego!) mleka
- 60 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 4 łyżki mleka
- 60 g miękkiego masła
- 15 g cynamonu
- 20 g cukru trzcinowego
- 50 g orzeszków ziemnych
Opcjonalnie słodki ser na wierzchu:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ok. 3-4 łyżki wody
- 100 g mascarpone
Zobacz również:
Jak zrobić bułeczki cynamonowe?
Krok 1
Do przygotowania cynamonek można użyć drożdży świeżych (20 g) lub instant (10 g).
Ja użyłam drożdży instant, więc nie trzeba przygotowywać rozczynu. Wystarczy je wymieszać z pozostałymi składnikami.
Do misy np. robota planetarnego (można też użyć mikser ręczny z hakami do ciast drożdżowych) wsypujemy mąkę pszenną (530 g), drożdże suszone (10 g) oraz cukier (60 g). Dodajemy także żółtko, całe jajko, letnie mleko (210 g) oraz masło miękkie (60 g).
Wyrabiamy gładkie ciasto przez minimum 7 minut. Po tym czasie nie powinno się już kleić do rąk.
Krok 2
Krok 3
Rozwałkowujemy dość cienko w kształt prostokąta. Smarujemy miękkim masłem (60 g). Posypujemy lekko zblendowanymi orzeszkami ziemnymi (50 g), cukrem trzcinowym (20 g) oraz cynamonem (15 g).
Zwijamy ciasto w rulonik (jak roladę). Końce zlepiamy.
Krok 4
Uformowane bułeczki cynamonowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na ok. 10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 22-25 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).
Opcjonalnie ostudzone bułeczki polewamy przygotowanym nadzieniem (wystarczy wymieszać cukier puder z wodą, a następnie dodajemy mascarpone).
Ciepłe bułeczki cynamonowe smakują zdecydowanie najlepiej. Jeśli chcesz utrzymać ich świeżość przez kilka dni, to koniecznie schowaj je do szczelnego pojemnika. Smacznego!
Komentarze
Dzień dobry. Mi wyszło bardzo twarde ciasto , czy tak ma być? Wyjdą?
W takim razie zostalo źle przygotowane. Dobrze wyrobione ciasto jest mięciutkie i sprężyste.
Pysznie wyszły 😁
Idealne 😉 Dzięki wielkie za zdjęcie cynamonek <3
Są idealne! Pychotka 😋
Dziękuję 🙂
Przepis jasny i prosty 😃 jak to mówi mój synek pyszunia 🥜🥮 ☕
Wyszły rewelacyjne! ❤️❤️ Bardzo się cieszę, że synkowi smakują! 🙂
Brakuje informacji ile bułeczek wyjdzie z przepisu 🙁 czy kroimy co 6cm naprawdę czy to błąd ? Strasznie to dużo
Informacja o ilości bułeczek jest na samej górze strony pod tytułem, tj. 10-12. 🙂 Co do krojenia, to 5-6 cm, to nie jest dużo i nie ma błędu w przepisie 🙂 Wedle uznania można natomiast spróbować zmniejszyć odstępy.
Super przepis, u mnie bez orzeszków. córka, która nie jest ciastowa, bardzo chętnie jadła!
Super wyszły te cynamonki! ❤️ Cieszę się, że smakowały córeczce 🙂 Dziękuję za zdjęcie!
Polecam pyszne miękkie,łatwe do zrobienia!!!
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu ❤
Nareszcie je zrobiłam. Nawet z podwójnej porcji zeby dac dzieciakom do szkoly na jutro, ale juz dzisiaj wszystkie zostały zjedzone<3
Puszyste i mięciutkie… Przetestowane i polecam 😛
Uwielbiam takie ciepłe cynamonki, a do tego kakao… No rewelka!
Ja je piekłam dzisiaj o świcie i właśnie jem na przerwie sniadaniowej w pracy – coś pysznego <3
Już dawno mi nic tak dobrego nie wyszło – serio! Idealnie miękkie ciasto drożdżowe. Jestem zachwycona 🙂