Opis przepisu
Szczerze mówiąc to takie ciepłe ciasto drożdżowe wyjęte prosto z piekarnika kocham najbardziej. Dosyć często je przygotowuję i zawsze się znajdą na nie chętni. Przychodzę do Was dzisiaj z nowym przepisem na blogu, który z pewnością spodoba się fanom drożdżowych wypieków – drożdżówki z serem i jagodami!
Drożdżówki z serem i jagodami piekę z dodatkiem ubitych za pomocą miksera żółtkach, a także z prawdziwym masłem. Dzięki temu ciasto wychodzi puszyste, delikatne, wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość.
Drożdżówki
Drożdżówki z serem i jagodami to pyszny pomysł na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły. Domowe drożdżówki są uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. W sumie jak ich nie lubić? Przede wszystkim nie są nafaszerowane chemią i spulchniaczami jak te drożdżówki ze sklepu, a po drugie dla mnie te domowe smakują sto razy lepiej. Dosyć, że wiesz co jesz to dodatkowo są tanie i proste w przygotowaniu. Utrzymują świeżość do kilku dni. Jednak pamiętaj, że należy je przykrywać lub chować do zamykanych pojemników, dzięki czemu tak szybko nie wysychają.
Do moich drożdżówek użyłam jagody leśnej z firmy Manufaktura Wielkopolska, którą pokochałam od pierwszego wejrzenia, tzn. spróbowania 🙂 Jagoda leśna z Manufaktury Wielkopolskiej to intensywna słodycz złagodzona nutką kwasku. Często wykorzystuję ją w kuchni do słodkich śniadań typu omletów, pancakes, placuszków (np. puszyste placuszki z jagodami >>) czy naleśników.
Jeżeli lubisz zawijane drożdżówki to polecam Ci wykonać krakowskie drożdżówki z serem lub drożdżówki grzebyki.
Przepis na: Drożdżówki z serem
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 50 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 4 żółtka
- 100 g masła, roztopionego
- 60 g cukru
Dodatkowo:
- 450 g twarogu sernikowego lub twarogu chudego w kostce
- 2 żółtka
- 60 g cukru waniliowego lub zwykłego
- 100 g jagody leśnej Manufaktura Wielkopolska
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Drożdżówki z serem - przepis krok po kroku
Krok 1
W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez 2-3 minuty.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, przestygnięte roztopione masło, pozostałe letnie mleko, ubite żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Krok 3
Komentarze