Ciasta drożdżoweSłodkości

Drożdżówki z serem

Szczerze mówiąc to takie ciepłe ciasto drożdżowe wyjęte prosto z piekarnika kocham najbardziej. Dosyć często je przygotowuję i zawsze się znajdą na nie chętni. Przychodzę do Was dzisiaj z nowym przepisem na blogu, który z pewnością spodoba się fanom drożdżowych wypieków – drożdżówki z serem i jagodami!

Drożdżówki z serem i jagodami piekę z dodatkiem ubitych za pomocą miksera żółtkach, a także  z prawdziwym masłem. Dzięki temu ciasto wychodzi puszyste, delikatne, wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość.

Drożdżówki

Drożdżówki z serem i jagodami to pyszny pomysł na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły. Domowe drożdżówki są uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. W sumie jak ich nie lubić? Przede wszystkim nie są nafaszerowane chemią i spulchniaczami jak te drożdżówki ze sklepu, a po drugie dla mnie te domowe smakują sto razy lepiej. Dosyć, że wiesz co jesz to dodatkowo są tanie i proste w przygotowaniu. Utrzymują świeżość do kilku dni. Jednak pamiętaj, że należy je przykrywać lub chować do zamykanych pojemników, dzięki czemu tak szybko nie wysychają.

Do moich drożdżówek użyłam jagody leśnej z firmy Manufaktura Wielkopolska, którą pokochałam od pierwszego wejrzenia, tzn. spróbowania 🙂 Jagoda leśna z Manufaktury Wielkopolskiej to intensywna słodycz złagodzona nutką kwasku. Często wykorzystuję ją w kuchni do słodkich śniadań typu omletów, pancakes, placuszków (np. puszyste placuszki z jagodami >>) czy naleśników.

Jeżeli lubisz zawijane drożdżówki to polecam Ci wykonać krakowskie drożdżówki z serem lub drożdżówki grzebyki.

Przepis na: Drożdżówki z serem

 Przygotowanie:  90 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 115 min

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 100 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru

Dodatkowo:

  • 450 g twarogu sernikowego lub twarogu chudego w kostce
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru waniliowego lub zwykłego
  • 100 g jagody leśnej Manufaktura Wielkopolska
  • cukier puder do oprószenia

Drożdżówki z serem
Krok 1

Do kubka kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier, mąkę oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez 2-3 minuty.

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, przestygnięte roztopione masło, pozostałe letnie mleko, ubite żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. 


Krok 2 

Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na ok. 1,5 cm grubości) i wycinamy większe kółka za pomocą foremek. Jeżeli nie macie takich foremek to można je wyciąć za pomocą miseczek (takich np do płatków śniadaniowych) czy przykrywek od mniejszych garnków z ostrymi krawędziami. Na środku każdego wyciętego kółka robimy lekkie wgłębienie przy pomocy np spodu od szklanki, aby zrobić miejsce na masę serową.


Krok 3 

Twaróg mieszamy za pomocą łyżki z cukrem wanilinowym i żółtkami do powstania jednolitej masy. Do przygotowanych wgłębień nakładamy po płaskiej łyżce odsączonych z zalewy jagód, a resztę napełniamy 2 łyżkami masy serowej. Drożdżówki układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu oprószamy je lekko cukrem pudrem. Smacznego!


Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem i jagodami

Drożdżówki z serem i jagodami

przepis na Drożdżówki z serem i jagodami

 

Print Friendly, PDF & Email

Drożdżówki

Czy jest coś lepszego niż domowe, ciepłe drożdżówki wyjęte prosto z piekarnika? Nie wydaje mi się! Jestem wielkim fanem ciast drożdżowych i piekę je bardzo często. Zazwyczaj staram się przygotowywać je w nieco innej formie lub w różnych wariantach smakowych. Mam nadzieję, że dzięki temu tak szybko mi się nie znudzi ich przygotowywanie. Jak dla mnie drożdżówki ze sklepów, a te domowe z własnego wypieku, to całkiem co innego. Po pierwsze wiesz co jesz, z czego jest zrobione i czego nie zawiera, a mam tu na myśli wszystkie spulchniacze i dodatki do wypieków, dzięki którym sklepowe drożdżówki mogą poleżeć dużo dłużej, a ciągle smakują tak samo.

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem to pyszny, słodki pomysł na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły, czy dla dorosłych na wynos do pracy. Ten sycący wypiek sprawi, że nie będziesz przez kilka godzin głodny. Domowe drożdżówki z serem i jagodami są proste do przygotowania. Składniki do ich przygotowania nie należą do najdroższych, a satysfakcja z własnoręcznego wypieku jest wysoka. Jeżeli lubisz zawijane drożdżówki to polecam Ci wykonać krakowskie drożdżówki z serem lub drożdżówki grzebyki.

Przepis na drożdżówki

Przepis na drożdżówki z serem i jagodami opisany na moim blogu nie powinien C sprawić jakichkolwiek trudności. Drożdżówki z serem i jagodami piekę z dodatkiem ubitych za pomocą miksera żółtkach, a także  z prawdziwym masłem. Dzięki temu ciasto wychodzi puszyste, delikatne, wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Z powstałych około dwunastu drożdżówek w jeden dzień nie pozostanie nawet okruszek, nie ma się co łudzić. Skuszą każdego łakomczucha, a ciepłe smakują zdecydowanie najlepiej. Bardzo polecam je upiec!

Close