Opis przepisu
Ciasto kruche z owocami to jeden z łatwiejszych wypieków jakie tylko mogą być. To taki codzienny placek, który będzie stanowić idealne połączenie z ulubioną kawą. Poradzi sobie z tym ciastem nawet osoba totalnie początkująca.
Kruchutkie, maślane ciasto w połączeniu z warstwą owoców to coś fantastycznego. Ja użyłam świeżych jeżyn, malin oraz borówek amerykańskich.
Jestem pewna, że Wam posmakuje od pierwszego kęsa.
Przepis na: Ciasto kruche z owocami
Porady na start
W liście składników wymieniłam proszek do pieczenia oraz śmietanę 18%. Są to produkty dodawane opcjonalnie, więc nie są obowiązkowe. Dodając je, ciasto wyjdzie półkruche, a nie całkowicie kruche. Jest wtedy delikatnie bardziej spulchnione, jednak jego smak się zbytnio nie zmienia.
W cieście kruchym używamy tylko żółtka, więc jeżeli zastanawiasz się jak wykorzystać pozostałe białka, to przeczytaj mój wpis “Co zrobić z białkami?“.
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 20 x 32 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
- 430 g mąki pszennej np. tortowej (lub 1:1 tortowa z krupczatką)
- 3 żółtka
- 130 g cukru pudru
- 230 g masła lub margaryny
- opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody lub 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- opcjonalnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zobacz również:
Ciasto kruche z owocami przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasto kruche można przygotować na bazie samej mąki pszennej tortowej np. typ.500, ale jeśli Ci zależy żeby było naprawdę kruchutkie to polecam użyć pół na pół z krupczatką (łącznie 430 g).
Do miski dodajemy także proszek do pieczenia (1 łyżeczka), 3 żółtka (z dużych jajek), cukier puder (130 g), zimne masło pokrojone w kosteczkę (230 g) oraz opcjonalnie 1 łyżkę kwaśnej śmietany 18% lub zimnej wody.
Krok 2
Ciasto można wyrabiać na stolnicy – składniki wtedy najpierw siekamy nożem, później szybko wyrabiamy dłońmi tylko do połączenia się składników.
Jeśli wyrabiasz ciasto w misce to szybko zagniatamy gładkie ciasto dłońmi (lub ewentualnie za pomocą robota planetarnego).
Krok 3
Obie kulki zawijamy w folię spożywczą. Większą kulkę wkładamy do lodówki na 30 minut, a mniejszą do zamrażalnika.
Krok 4
Po tym czasie wyciągamy z lodówki tą większą kulkę.
Na dno blaszki (moja większa 20 x 32 cm) wykładamy papier do pieczenia.
Z ciasta zdejmujemy folię. Lekko ogrzewamy je dłońmi i rozwałkowujemy. Układamy na dnie blaszki i nakłuwamy.
Pieczemy przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Po tym czasie wyciągamy je od razu z piekarnika.
Krok 5
Ja użyłam jeżyn, malin oraz borówek amerykańskich.
Krok 6
Owoce przekładamy do miski i oprószamy skrobią ziemniaczaną (1 nieco czubata łyżka).
Krok 7
Krok 8
Posypujemy je równomiernie po warstwie owoców.
Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Ciasto kruche w owocami gotowe! Można je oprószyć z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze