Ciasto kruche z owocami

4.8/5 (56 ocen)
Ciasto kruche z owocami to mój niezawodny sposób na szybki, a jednocześnie pyszny deser. Uwielbiam je robić, ponieważ mogę wykorzystać praktycznie każde owoce, które akurat mam pod ręką. Dodatkowo jest to ciasto, które zawsze wychodzi i smakuje wszystkim!

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 50 min pieczenia

Ciasto kruche z owocami

Opis przepisu

Ciasto kruche z owocami to jeden z łatwiejszych wypieków jakie tylko mogą być. To taki codzienny placek, który będzie stanowić idealne połączenie z ulubioną kawą. Poradzi sobie z tym ciastem nawet osoba totalnie początkująca.

Kruchutkie, maślane ciasto w połączeniu z warstwą owoców to coś fantastycznego. Ja użyłam świeżych jeżyn, malin oraz borówek amerykańskich.

Jestem pewna, że Wam posmakuje od pierwszego kęsa.

 

 

Przepis na: Ciasto kruche z owocami

Porady na start

W liście składników wymieniłam proszek do pieczenia oraz śmietanę 18%. Są to produkty dodawane opcjonalnie, więc nie są obowiązkowe. Dodając je, ciasto wyjdzie półkruche, a nie całkowicie kruche. Jest wtedy delikatnie bardziej spulchnione, jednak jego smak się zbytnio nie zmienia.

W cieście kruchym używamy tylko żółtka, więc jeżeli zastanawiasz się jak wykorzystać pozostałe białka, to przeczytaj mój wpis “Co zrobić z białkami?“.

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 20 x 32 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

  • 430 g mąki pszennej np. tortowej (lub 1:1 tortowa z krupczatką)
  • 3 żółtka
  • 130 g cukru pudru
  • 230 g masła lub margaryny
  • opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody lub 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • opcjonalnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wyślij emailem

Ciasto kruche z owocami przepis krok po kroku:


Krok 1

składniki na ciasto kruche w misce - masło, żółtko, proszek do pieczenia, mąka i cukier puder

Ciasto kruche można przygotować na bazie samej mąki pszennej tortowej np. typ.500, ale jeśli Ci zależy żeby było naprawdę kruchutkie to polecam użyć pół na pół z krupczatką (łącznie 430 g).

Do miski dodajemy także proszek do pieczenia (1 łyżeczka), 3 żółtka (z dużych jajek), cukier puder (130 g), zimne masło pokrojone w kosteczkę (230 g) oraz opcjonalnie 1 łyżkę kwaśnej śmietany 18% lub zimnej wody.


Krok 2

wyrobione ciasto kruche

Ciasto można wyrabiać na stolnicy – składniki wtedy najpierw siekamy nożem, później szybko wyrabiamy dłońmi tylko do połączenia się składników.

Jeśli wyrabiasz ciasto w misce to szybko zagniatamy gładkie ciasto dłońmi (lub ewentualnie za pomocą robota planetarnego).


Krok 3

ciasto kruche zwinięte w folię spożywczą

Ciasto dzielimy na dwie części (jedna delikatnie większa od drugiej – ona będzie szła na spód blaszki).

Obie kulki zawijamy w folię spożywczą. Większą kulkę wkładamy do lodówki na 30 minut, a mniejszą do zamrażalnika.


Krok 4

upieczone ciasto kruche

Po tym czasie wyciągamy z lodówki tą większą kulkę.

Na dno blaszki (moja większa 20 x 32 cm) wykładamy papier do pieczenia.

Z ciasta zdejmujemy folię. Lekko ogrzewamy je dłońmi i rozwałkowujemy. Układamy na dnie blaszki i nakłuwamy.

Pieczemy przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Po tym czasie wyciągamy je od razu z piekarnika.  


Krok 5

jeżyny, maliny i borówki

Owoce (mogą być zarówno świeże jak i rozmrożone na sitku (o łącznej wadze około 700 g).

Ja użyłam jeżyn, malin oraz borówek amerykańskich.


Krok 6

jeżyny, maliny i borówki oprószone skrobią ziemniaczaną

Owoce przekładamy do miski i oprószamy skrobią ziemniaczaną (1 nieco czubata łyżka).


Krok 7

owoce na cieście kruchym

Owoce wykładamy na upieczone, gorące ciasto.


Krok 8

ciasto kruche z owocami przed upieczeniem

Z zamrażalnika wyciągamy ciasto i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.

Posypujemy je równomiernie po warstwie owoców.

Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Ciasto kruche w owocami gotowe! Można je oprószyć z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!


Ciasto kruche przepis

Ciasto kruche z owocami

Ciasto kruche z borówkami, malinami i jeżynami

przepis na ciasto kruche

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 56

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Ciasto kruche przepis

Ciasto kruche to podstawa wielu przepisów – zarówno na słodko jak i na słono. Na jego podstawie możemy przygotować zarówno Ciasto kruche ze śliwkami oraz Wytrawną tarte z kurczakiem. Przepis właściwie w obu przypadkach jest niemal identyczny, a jedynie różnią się proporcjami i dodaniem cukru lub soli. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zawsze zachwyca, mimo to, że przepisy na ciasto kruche mogą być naprawdę przeróżne, co czyni je niezwykle wdzięcznym produktem w kuchni. Dzięki tej swojej uniwersalności, ciasto kruche pozwala na eksperymentowanie w naszej kuchni i tworzenie własnych, unikalnych wypieków.

Tradycyjne ciasto kruche

Tradycyjne ciasto kruche u mnie przywołuje zawsze wspomnienia z dzieciństwa i pyszne ciacha przygotowywane przez moją babcie. Jego sekretem była odpowiednia proporcja masła, mąki i cukru, które razem tworzą kruchą, ale jednocześnie delikatną teksturę, która rozpływa się w ustach. Ciasto kruche to klasyk do przygotowania owocowych tart czy serników, ale można go również wykorzystać do podstawowych dań, takich jak ciasteczka czy kremówka. Nigdy nie wychodzi z mody i jest bardzo wdzięczne w kuchni, ponieważ zawsze wychodzi, więc z pewnością docenią je osoby, które dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni.

RozwińZwiń