
Szarlotka tutti-frutti to ciasto bardzo owocowe, wyraziste w smaku i kruchutkie. Składa się z trzech warstw kruchego ciasta, owoców: jabłek, brzoskwiń i winogron oraz bezy z dodatkiem kisielu wiśniowego. Istna poezja smaku!
Domowa szarlotka tutti-frutti jest to świetnie urozmaicenie tradycyjnej szarlotki. Uwielbiam ciasta z owocami, a to jest kwintesencją lata! Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na: Szarlotka tutti-frutti
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 60 min
Łącznie: 90 min
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 250g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza kisielowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kisiel malinowy lub wiśniowy (proszek)
Dodatkowo:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 brzoskwinie lub nektarynki
- 1 kg jabłek
- 300 g zielonych winogron (najlepiej bezpestkowych)
Oddzielamy żółtka od białek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy posiekane masło. Żółtka wbijamy na środek składników i zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie kruche ciasto. Podzielić na 3 równe części i zawinąć w folię. Schować do lodówki na ok. pół godziny lub zamrażalnika na minimum 20 minut. Pierwsze ciasto wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratową 26 x 26 cm), nakłuwamy widelcem. Piec przez 15 minut w temp. 190 stopni.
W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cienkie plasterki. Prażymy na suchej patelni przez 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Opcjonalnie słodzimy odrobiną cukru waniliowego.
Na podpieczony i lekko przestygnięty spód smarujemy serek homogenizowany.
Na serek homogenizowany nakładamy podprażone jabłka, pokrojone w kostkę brzoskwinie lub nektarynki oraz winogrona bez pestek.
Na owoce ścieramy starte na tarce na grubych oczkach ciasto (wyciągnięte z zamrażalnika). Wyrównujemy i wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut (góra-dół).
Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. Po około 4 minutach miksowania dodajemy stopniowo cukier ciągle miksując. Po kolejnych 5 minutach dodajemy sypki kisiel i mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i nakładamy równomiernie ubite białka.
Wierzch posypujemy startym ciastem na grubych oczkach. Piec przez ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!
Od wczoraj to moja ulubiona szrlotka ;p dodałam jeszcze maliny :PPP