Ciasta krucheCiasta z owocamiSłodkości

Szarlotka tutti-frutti

Szarlotka tutti-frutti to ciasto bardzo owocowe, wyraziste w smaku i kruchutkie. Składa się z trzech warstw kruchego ciasta, owoców: jabłek, brzoskwiń i winogron oraz bezy z dodatkiem kisielu wiśniowego. Istna poezja smaku!

Domowa szarlotka tutti-frutti jest to świetnie urozmaicenie tradycyjnej szarlotki. Uwielbiam ciasta z owocami, a to jest kwintesencją lata! Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na: Szarlotka tutti-frutti

 Przygotowanie: 30 min  Pieczenie: 60 min  Łącznie: 90 min

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 250g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza kisielowa:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kisiel malinowy lub wiśniowy (proszek)

Dodatkowo:

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 brzoskwinie lub nektarynki
  • 1 kg jabłek
  • 300 g zielonych winogron (najlepiej bezpestkowych)

Krok 1 

Oddzielamy żółtka od białek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy posiekane masło. Żółtka wbijamy na środek składników i zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie kruche ciasto. Podzielić na 3 równe części i zawinąć w folię. Schować do lodówki na ok. pół godziny lub zamrażalnika na minimum 20 minut. Pierwsze ciasto wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratową 26 x 26 cm), nakłuwamy widelcem. Piec przez 15 minut w temp. 190 stopni.


Krok 2

W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cienkie plasterki. Prażymy na suchej patelni przez 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Opcjonalnie słodzimy odrobiną cukru waniliowego.


Krok 3

Na podpieczony i lekko przestygnięty spód smarujemy serek homogenizowany.  


Krok 4

Na serek homogenizowany nakładamy podprażone jabłka, pokrojone w kostkę brzoskwinie lub nektarynki oraz winogrona bez pestek.


Krok 5

Na owoce ścieramy starte na tarce na grubych oczkach ciasto (wyciągnięte z zamrażalnika). Wyrównujemy i wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut (góra-dół).


Krok 6

Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. Po około 4 minutach miksowania dodajemy stopniowo cukier ciągle miksując. Po kolejnych 5 minutach dodajemy sypki kisiel i mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki.  


Krok 7

Ciasto wyciągamy z piekarnika i nakładamy równomiernie ubite białka.


Krok 8

Wierzch posypujemy startym ciastem na grubych oczkach. Piec przez ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!


 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Szarlotka tutti-frutti to ciasto bardzo owocowe, wyraziste w smaku i kruchutkie. Składa się z trzech warstw kruchego ciasta, owoców: jabłek, brzoskwiń i winogron oraz bezy z dodatkiem kisielu wiśniowego.

Domowa szarlotka tutti-frutti to świetnie urozmaicenie tradycyjnych ciast z jabłkami. Uwielbiam ciasta z owocami, a to jest kwintesencją lata! Zamiast zaproponowanych przeze mnie owoców możesz użyć gruszek, truskawek, kiwi, malin czy truskawek.

To najlepszy przepis na szarlotkę tutti-frutti! Wszyscy ją u nas uwielbiają i ciężko się od niej oderwać. Szarlotka jest prosta do przygotowania. Dodatkowo ma wyrazisty smak, a już nie wspomnę jak pięknie pachnie! Unoszący się w całym domu zapach pieczonego ciasta jest genialny.

Close