Opis przepisu
Szarlotka tutti-frutti to ciasto bardzo owocowe, wyraziste w smaku i kruchutkie. Składa się z trzech warstw kruchego ciasta, owoców: jabłek, brzoskwiń i winogron oraz bezy z dodatkiem kisielu wiśniowego. Istna poezja smaku!
Domowa szarlotka tutti-frutti jest to świetnie urozmaicenie tradycyjnej szarlotki. Uwielbiam ciasta z owocami, a to jest kwintesencją lata! Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na: Szarlotka tutti-frutti
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 250g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza kisielowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kisiel malinowy lub wiśniowy (proszek)
Dodatkowo:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 brzoskwinie lub nektarynki
- 1 kg jabłek
- 300 g zielonych winogron (najlepiej bezpestkowych)
Zobacz również:
Szarlotka tutti-frutti - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 8
Komentarze
Od wczoraj to moja ulubiona szrlotka ;p dodałam jeszcze maliny :PPP