Tortilla zawijana z szynką i serem

4.6/5 (219 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

2 min + chłodzenie

Tortilla zawijana z szynką i serem

Opis przepisu

Tortilla zawijana to genialna przekąska imprezowa, której największą zaletą jest jej czas przygotowania. Wystarczą dwie minuty i roladki z tortilli są już gotowe.

Roladki z tortilli

Ta przekąska imprezowa na zimno to hit każdej imprezy. Takie do zjedzenia na raz! Pamiętajcie tylko, że trzeba do nich dokupić krótkie wykałaczki. Moje roladki z tortilli można podać z różnymi dodatkami. Tak naprawdę to zależy od tego co lubicie najbardziej. Ja bardzo lubię roladki z szynką, żółtym serem, oliwkami i serkiem twarogowym ziołowym.

Roladki z tortilli z szynką i serem

Roladki z tortilli z szynką i serem najlepiej zrobić przynajmniej godzinę przed przyjściem gości. Tortilla zawijana   jest wraz z dodatkami w rulonik (jak naleśnika). Następnie zawijamy ją w folię spożywczą dość ciasno, aby później roladki ładnie się kroiły i nie rozwalały.

Szukasz innych przepisów na przekąski imprezowe? W takim razie koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA, w którym znajdziecie ponad 20 pysznych inspiracji.

Przepis na: Tortilla zawijana z szynką i serem

Składniki:

  • opakowanie tortilli (3 placki)
  • 10 dag szynki np. konserwowej
  • 5 dag żółtego sera w plasterkach
  • 1 serek twarogowy np. ziołowy (typu Almette, 150 g)
  • 3 łyżki oliwek zielonych lub czarnych
  • szczypta oregano, pieprzu

Dodatkowo:

  • małe wykałaczki
Wyślij emailem

Roladki z tortilli z szynką – przepis krok po kroku:


Krok 1

Do przygotowania roladek można użyć tortilli pszennej lub pełnoziarnistej (można je kupić praktycznie w każdym sklepie, typu Lidl, Biedronka, Carrefour itp).

Na każdym placku tortilli rozsmarowujemy serek twarogowy puszysty typu Almette (np. ziołowy lub śmietankowy). Równomiernie nakładamy szynkę (ja ułożyłam 3 plasterki na każdą tortillę), plasterki żółtego (po 2 sztuki na tortillę) oraz oliwki zielone (1 łyżka posiekanych oliwek na tortillę). Ponownie lekko smarujemy serkiem twarogowym, dzięki czemu później podczas krojenia roladek nie będą się one rozwalać. Posypujemy lekko szczyptą oregano i świeżo zmielonym pieprzem.


Krok 2

Każdą tortillę zwijamy, a następnie owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę czasu. Po tym czasie kroimy je w cienkie plasterki i nabijamy w wykałaczki. Gotowe!

Szykuje Ci się impreza czy domówka i szukasz podobnych przepisów na przekąski imprezowe? Polecam odwiedzić mój obszerny wpis – PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA, w którym znajdziecie ponad 20 pysznych inspiracji na sałatki, roladki, przekąski z ciasta francuskiego czy proste burgery.


Tortilla zawijana

roladki z tortilli

tortilla roladki

przekąska z tortilli

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 219

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania Hladczuk
Ania Hladczuk
11 miesięcy temu

Wygląda pieknie,jabym dodala do twgo listki maslowej salaty,bedzie bardziej kolorowo,ta salata hest miekka i kepiej sie zwija,