Rolada szpinakowa to świetnie wyglądająca na stole przystawka na zimno. Moim zdaniem jest niezwykle smaczna i zawsze znika z talerza w szybkim tempie.
Przystawka na zimno
Domowa rolada szpinakowa składa się z zielonego omletu z dodatkiem szpinaku (ja korzystam ze świeżego), serka śmietankowego typu Almette oraz wędzonego na zimno łososia. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Ważne jest to, żeby pozbyć się nadmiaru wody ze szpinaku (dlatego smażymy liście na patelni do momentu aż zwiędną i zmniejszą swoją objętość).
Przepis na: Rolada szpinakowa
Porady na start
Jeżeli chcesz, aby rolada była bardziej wyrazista, to możesz serek śmietankowy o smaku naturalnym zamienić na serek o smaku czosnkowym albo chrzanowym.
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka oleju
- 1 większy ząbek czosnku
- 3 jajka
- większa szczypta soli
- 1 nieco czubata łyżka mąki pszennej
- 250 g serka śmietankowego np. Almette
- 250 g wędzonego łososia na zimno (w plastrach)
- koperek
Zobacz również:
Rolada szpinakowa przepis krok po kroku:
Krok 1
Świeże liście szpinaku (około 200 g) płuczemy pod strumieniem wody, dokładnie odciskamy na sitku z nadmiaru wody.
Krok 2
Krok 3
Smażymy przez kilka minut do momentu aż liście zmiękną, zmniejszą swoją objętość. Dodajemy przeciśnięty przez praskę większy ząbek czosnku.
Gdy pozbędziemy się nadmiaru wody to zdejmujemy szpinak do miski.
Krok 4
Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Po tym czasie blendujemy na gładkie puree.
Krok 5
Krok 6
Mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki (jedynie do połączenia się składników).
Krok 7
Białka ubijamy ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera. Po 3-4 minutach powinniśmy uzyskać sztywną pianę.
Krok 8
Ważne – ubite białka i masa szpinakowa powinny być w tej samej temperaturze pokojowej.
Do masy szpinakowej dodajemy po łyżce ubitych białek. Mieszamy bardzo delikatnie.
Krok 9
Ciasto szpinakowe wykładamy na blaszkę (moja w rozmiarze 26×26, ale może być prostokątna np. 20×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 11-13 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół).
Krok 10
Jeszcze ciepłą roladę wykładamy na ściereczkę i odklejamy od papieru do pieczenia. Od razu zawijamy roladę w ścierkę i w takiej postaci zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 11
Smarujemy równomiernie serkiem (250 g) oraz układamy plasterki wędzonego łososia (250 g), brzegi omijamy. Posypujemy posiekanym koperkiem (około 1 płaska łyżeczka)
Krok 12
Delikatnie zwijamy roladę. Owijamy ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Rolada szpinakowa gotowa! Można ją przygotować dzień wcześniej i następnego dnia zaserwować gościom.
Na blogu znajdziecie moje inne przepisy na przekąski imprezowe.
Komentarze