Rolada szpinakowa

4.5/5 (105 ocen)
Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem to lekka, smaczna i łatwa do przygotowania przekąska, która jest idealna na różne okazje, od spotkań rodzinnych po eleganckie przyjęcia. Jest też u mnie obowiązkowa zarówno podczas świąt Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocy.

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa to świetnie wyglądająca na stole przystawka na zimno. Moim zdaniem jest niezwykle smaczna i zawsze znika z talerza w szybkim tempie.

Przystawka na zimno

Domowa rolada szpinakowa składa się z zielonego omletu z dodatkiem szpinaku (ja korzystam ze świeżego), serka śmietankowego typu Almette oraz wędzonego na zimno łososia. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Ważne jest to, żeby pozbyć się nadmiaru wody ze szpinaku (dlatego smażymy liście na patelni do momentu aż zwiędną i zmniejszą swoją objętość).

Przepis na: Rolada szpinakowa

Porady na start

Jeżeli chcesz, aby rolada była bardziej wyrazista, to możesz serek śmietankowy o smaku naturalnym zamienić na serek o smaku czosnkowym albo chrzanowym.

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • większa szczypta soli
  • 1 nieco czubata łyżka mąki pszennej
  • 250 g serka śmietankowego np. Almette
  • 250 g wędzonego łososia na zimno (w plastrach)
  • koperek
Wyślij emailem

Rolada szpinakowa przepis krok po kroku:


Krok 1

Rolada szpinakowa to świetna przekąska imprezowa. Ja polecam użyć do niej świeże liście szpinaku. Oczywiście jeśli wolisz to możesz skorzystać z mrożonego szpinaku, ale niestety jest większa szansa na opadnięcie rolady po upieczeniu.

Świeże liście szpinaku (około 200 g) płuczemy pod strumieniem wody, dokładnie odciskamy na sitku z nadmiaru wody.   


Krok 2

Na rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju. Wrzucamy liście szpinaku.


Krok 3

Smażymy przez kilka minut do momentu aż liście zmiękną, zmniejszą swoją objętość. Dodajemy przeciśnięty przez praskę większy ząbek czosnku.

Gdy pozbędziemy się nadmiaru wody to zdejmujemy szpinak do miski.


Krok 4

Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Po tym czasie blendujemy na gładkie puree.  


Krok 5

przekąski na imprezę

Dodajemy żółtka (w temperaturze pokojowej), mąkę pszenną (1 nieco czubata łyżka), większą szczyptę pieprzu.


Krok 6

przekąski imprezowe

Mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki (jedynie do połączenia się składników).


Krok 7

rolada z łososiem

Białka ubijamy ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera. Po 3-4 minutach powinniśmy uzyskać sztywną pianę.  


Krok 8

roladki z łososiem

Ważne – ubite białka i masa szpinakowa powinny być w tej samej temperaturze pokojowej.

Do masy szpinakowej dodajemy po łyżce ubitych białek. Mieszamy bardzo delikatnie. 


Krok 9

rolada z wędzonym łososiem

Ciasto szpinakowe wykładamy na blaszkę (moja w rozmiarze 26×26, ale może być prostokątna np. 20×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 11-13 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół).


Krok 10

Rolada szpinakowa przepis

Jeszcze ciepłą roladę wykładamy na ściereczkę i odklejamy od papieru do pieczenia. Od razu zawijamy roladę w ścierkę i w takiej postaci zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 


Krok 11

Rolada szpinakowa przepis

Smarujemy równomiernie serkiem (250 g) oraz układamy plasterki wędzonego łososia (250 g), brzegi omijamy. Posypujemy posiekanym koperkiem (około 1 płaska łyżeczka)  


Krok 12

Rolada szpinakowa

Delikatnie zwijamy roladę. Owijamy ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Rolada szpinakowa gotowa! Można ją przygotować dzień wcześniej i następnego dnia zaserwować gościom.

Na blogu znajdziecie moje inne przepisy na przekąski imprezowe


Rolada szpinakowa

przepis na Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 105

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments