Udka pieczone

4.8/5 (191 ocen)
Udka pieczone przepis

Udka pieczone to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do tego pieczone ziemniaki ze świeżymi ziołami i surówka z marchewki… Coś pysznego!

Muszę przyznać, że już dawno nie przygotowywałam pieczonych udek, a naszła mnie ostatnio chęć, więc postanowiłam je zaserwować na niedzielny obiad. Muszę przyznać, że to mięso wyszło tak rewelacyjne w smaku, że efekt końcowy mnie aż zdziwił. Do tego soczyste i rozpływające się w ustach… Jak zrobić takie pyszne udka pieczone? Przede wszystkim ważna jest marynata do mięsa. Przygotowałam marynatę w stylu sosu BBQ, czyli z dodatkiem miodu, papryki słodkiej, wędzonej, czosnku, sosu sojowego i innych przypraw. Warto udka czy podudzia natrzeć dzień wcześniej i włożyć do lodówki na całą noc.

Udka pieczone z piekarnika

Co zrobić żeby mięso był naprawdę rozpływające się w ustach? Mój patent jest taki, że najpierw je piekę przez około godziny czasu w rękawie do pieczenia, a następnie dopiero wyciągam z tego rękawa i przekładam do naczynia żaroodpornego. Mięso ponownie smaruję pozostawionymi 3-4 łyżkami marynaty i piekę znowu, tylko tym razem przez 20-25 minut przy użyciu termoobiegu, dzięki czemu skórka robi się bardzo chrupiąca.

Udka pieczone polecam podawać z ziemniakami i pomidorkami koktajlowy. Do tego surówka z czerwonej kapusty lub marchewki… Palce lizać!

Przepis na: Udka pieczone

Składniki:

Marynata:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • opcjonalnie 1 łyżka sosu sojowego
  • opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy np. miodowej

Mięso:

  • 6 udek lub podudzia z kurczaka

Dodatkowo:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 płaska łyżka soli
  • opcjonalnie świeże zioła np. oregano lub rozmaryn
  • opcjonalnie pomidorki koktajlowe
Wyślij emailem

Jak zrobić udka pieczone?


Krok 1

jak upiec udka

Udka lub podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. W miseczce mieszamy składniki marynaty: przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, wędzoną, olej, sól, pieprz, miód, ketchup, a także opcjonalnie sos sojowy i musztardę miodową.

Podudzia przekładamy do rękawa do pieczenia dodając także przygotowaną marynatę (3-4 łyżki marynaty zostaw w miseczce na później). Dłońmi wcieramy ją dokładnie w mięso, a koniec rękawa związujemy. Odkładamy mięso na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki, dzięki czemu mięso po upieczeniu będzie dużo bardziej aromatyczne i soczyste.

Po tym czasie włączamy piekarnik do temp. 180 stopni. Rękaw do pieczenia przekładamy do zamykanego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 70 minut (bez termoobiegu).

W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut. Po tym czasie je odcedzamy.

Udka wyciągamy z piekarnika i wyciągamy z rękawa do pieczenia. 


Krok 2

Do naczynia żaroodpornego przekładamy podgotowane ziemniaki, pomidorki koktajlowe, a na wierzchu układamy udka. Tą resztką marynaty, którą mamy odłożoną smarujemy ponownie wierzch udek. Wlewamy też trochę sosu z rękawa do pieczenia, aby udka były po prostu chrupiące, ale także soczyste w środku. Wkładamy ponownie do piekarnika (bez przykrycia), lecz tym razem pieczemy w temp. 200 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia się ziemniaków i udek. Należy sprawdzać co jakiś czas piekarnik, aby kontrolować sobie przypieczenie ziemniaków. Można też piec nieco dłużej, ale pod przykryciem naczynia żaroodpornego (wtedy czas możemy wydłużyć o kolejne 20 minut.

Po upieczeniu sprawdźcie czy mięso z kurczaka Wam ładnie odchodzi od kości. Jeżeli nie, tzn, że musicie jeszcze chwilę piec (najlepiej pod przykryciem). Mięso z dobrze upieczonych porcji kurczaka samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach. 


Udka pieczone

Udka pieczone

Udka pieczone z kurczaka

pieczone podudzia

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 191

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Hanna
Hanna
1 rok temu

Pyszne wyszły 😊 skórka tylko nie wyszła chrupiąca ale napewno będę próbować znowu bo w domu wszystkim bardzo smakowały 🙂

Justyna
Justyna
1 rok temu

Super przepis,udka wyszły pyszne!

Grazyna
Grazyna
4 lat temu

Przepyszne i soczyste wyszły mi te udka 😛 Na bank będę powracac do tego przepisu 🙂

Artur Bożek
Artur Bożek
4 lat temu

zrobiłem i zjadłem. udały się! 🙂

Karolcia
Karolcia
4 lat temu

Jak te udka bosko wyglądają!!!!! Muszę je zrobic jak najszybciej :))

Udka pieczone

Lubisz pieczone skrzydełka, udka czy podudzia z kurczaka? W takim razie ten przepis z pewnością Ci wpadnie w oko. Udka pieczone to niesamowicie pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Idealny do zaserwowania w niedzielę, gdy cała rodzina spotyka się przy jednym stole. Do moich pieczonych udek polecam zaserwować pieczone ziemniaki ze świeżymi ziołami np. oregano czy rozmaryn i surówkę z marchewki… Połączenie doskonałe! To z pewnością jeden z lepszych pomysłów na obiad jakie tylko mogą być.

Udka pieczone z kurczaka

Naszło mnie ostatnio na takie udka pieczone piekarnika i postanowiłam kuć żelazo póki gorące. Muszę przyznać, że to mięso z kurczaka wyszło niesamowicie obłędne w smaku. Tak soczystego i rozpływającego się w ustach mięsa się nie spodziewałam. Jednak żeby udka po upieczeniu były takie aromatyczne ważna jest przede wszystkim przygotowana wcześniej marynata do mięsa. Ja stworzyłam marynatę w stylu sosu BBQ, czyli z dodatkiem miodu, papryki słodkiej, wędzonej, czosnku, sosu sojowego i innych przypraw. Udka, skrzydełka czy podudzia warto natrzeć kilka godzin wcześniej i włożyć do lodówki na całą noc.

RozwińZwiń