Udka pieczone to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do tego pieczone ziemniaki ze świeżymi ziołami i surówka z marchewki… Coś pysznego!
Muszę przyznać, że już dawno nie przygotowywałam pieczonych udek, a naszła mnie ostatnio chęć, więc postanowiłam je zaserwować na niedzielny obiad. Muszę przyznać, że to mięso wyszło tak rewelacyjne w smaku, że efekt końcowy mnie aż zdziwił. Do tego soczyste i rozpływające się w ustach… Jak zrobić takie pyszne udka pieczone? Przede wszystkim ważna jest marynata do mięsa. Przygotowałam marynatę w stylu sosu BBQ, czyli z dodatkiem miodu, papryki słodkiej, wędzonej, czosnku, sosu sojowego i innych przypraw. Warto udka czy podudzia natrzeć dzień wcześniej i włożyć do lodówki na całą noc.
Udka pieczone z piekarnika
Co zrobić żeby mięso był naprawdę rozpływające się w ustach? Mój patent jest taki, że najpierw je piekę przez około godziny czasu w rękawie do pieczenia, a następnie dopiero wyciągam z tego rękawa i przekładam do naczynia żaroodpornego. Mięso ponownie smaruję pozostawionymi 3-4 łyżkami marynaty i piekę znowu, tylko tym razem przez 20-25 minut przy użyciu termoobiegu, dzięki czemu skórka robi się bardzo chrupiąca.
Udka pieczone polecam podawać z ziemniakami i pomidorkami koktajlowy. Do tego surówka z czerwonej kapusty lub marchewki… Palce lizać!
Przepis na: Udka pieczone
Składniki:
Marynata:
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżka miodu
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
- opcjonalnie 1 łyżka sosu sojowego
- opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy np. miodowej
Mięso:
- 6 udek lub podudzia z kurczaka
Dodatkowo:
- 1 kg ziemniaków
- 1 płaska łyżka soli
- opcjonalnie świeże zioła np. oregano lub rozmaryn
- opcjonalnie pomidorki koktajlowe
Zobacz również:
Jak zrobić udka pieczone?
Krok 1
Podudzia przekładamy do rękawa do pieczenia dodając także przygotowaną marynatę (3-4 łyżki marynaty zostaw w miseczce na później). Dłońmi wcieramy ją dokładnie w mięso, a koniec rękawa związujemy. Odkładamy mięso na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki, dzięki czemu mięso po upieczeniu będzie dużo bardziej aromatyczne i soczyste.
Po tym czasie włączamy piekarnik do temp. 180 stopni. Rękaw do pieczenia przekładamy do zamykanego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 70 minut (bez termoobiegu).
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut. Po tym czasie je odcedzamy.
Udka wyciągamy z piekarnika i wyciągamy z rękawa do pieczenia.
Krok 2
Po upieczeniu sprawdźcie czy mięso z kurczaka Wam ładnie odchodzi od kości. Jeżeli nie, tzn, że musicie jeszcze chwilę piec (najlepiej pod przykryciem). Mięso z dobrze upieczonych porcji kurczaka samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach.
Komentarze
Zrobiłem. Miałem całe nogi i do środka marynata w nich nie weszła. Tylko sól.
Dałem sos sojowy a musztardę dałem dijon.
Ale ogólnie ciekawe to smakowo, choć ja dałbym wiecej ketchupu.
Ciekawe co mi wyjdzie kolejnym razem?
Pyszne wyszły 😊 skórka tylko nie wyszła chrupiąca ale napewno będę próbować znowu bo w domu wszystkim bardzo smakowały 🙂
Cieszę się, że smakowały 🙂 Następnym razem proszę spróbować piec chwilkę dłużej bez przykrycia 🙂
Super przepis,udka wyszły pyszne!
Cieszę się 🙂
Przepyszne i soczyste wyszły mi te udka 😛 Na bank będę powracac do tego przepisu 🙂
zrobiłem i zjadłem. udały się! 🙂
Jak te udka bosko wyglądają!!!!! Muszę je zrobic jak najszybciej :))