Dania mięsneObiadyPrzepisy z kurczakiemZapiekanki

Miodowe udka z piekarnika

Miodowe udka z piekarnika to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wychodzą soczyste, aromatyczne w smaku i rozpływają się w ustach!

Domowe pieczone udka przygotowuję najczęściej jako niedzielny obiad wraz z młodymi czy pieczonymi ziemniakami. Jak dla mnie to najlepsze połączenie jakie tylko może być!

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pieczone ziemniaki to koniecznie odwiedź ten wpis (klik).

Przepis na: Miodowe udka z piekarnika

Składniki:

Marynata miodowa:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta pieprzu
  • 3 płaskie łyżki musztardy miodowej

Mięso:

  • 6 udek lub podudzia z kurczaka

Dodatkowo:


Jak zrobić udka pieczone?

pomysł na obiad
Krok 1 

Udka lub podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. W miseczce mieszamy składniki marynaty: przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę wędzoną, oliwę, sól, pieprz, miód, a także  musztardę miodową.

Podudzia i udka przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką dodając także przygotowaną marynatę. Dłońmi wcieramy ją dokładnie w mięso.

Odkładamy mięso na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki, dzięki czemu udka po upieczeniu będą dużo bardziej aromatyczne i soczyste. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego (można podlać udka ok. 1/2 szklanki wody).

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Pieczemy udka pod przykryciem przez 70 minut, a po tym czasie ściągamy pokrywkę i ponownie pieczemy przez 20 minut.

Osobno przygotowujemy pieczone ziemniaki z tego przepisu (klik).


udka z piekarnika

udka z piekarnika

udka pieczone

 

Print Friendly, PDF & Email
Back to top button