Miodowe udka z piekarnika to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wychodzą soczyste, aromatyczne w smaku i rozpływają się w ustach!
Domowe pieczone udka przygotowuję najczęściej jako niedzielny obiad wraz z młodymi czy pieczonymi ziemniakami. Jak dla mnie to najlepsze połączenie jakie tylko może być!
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na pieczone ziemniaki to koniecznie odwiedź ten wpis (klik).
Przepis na: Miodowe udka z piekarnika
Składniki:
Marynata miodowa:
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 3 łyżki miodu
- szczypta pieprzu
- 3 płaskie łyżki musztardy miodowej
Mięso:
- 6 udek lub podudzia z kurczaka
Dodatkowo:
- pieczone ziemniaki
- opcjonalnie świeże zioła np. koperek, oregano lub rozmaryn
Zobacz również:
Jak zrobić udka z piekarnika?
Krok 1
Podudzia i udka przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką dodając także przygotowaną marynatę. Dłońmi wcieramy ją dokładnie w mięso.
Odkładamy mięso na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki, dzięki czemu udka po upieczeniu będą dużo bardziej aromatyczne i soczyste. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego (można podlać udka ok. 1/2 szklanki wody).
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Pieczemy udka pod przykryciem przez 70 minut, a po tym czasie ściągamy pokrywkę i ponownie pieczemy przez 20 minut.
Osobno przygotowujemy pieczone ziemniaki z tego przepisu (klik).
[ads]
Komentarze