Szarlotka idealna

4.8/5 (12 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + pieczenie

Szarlotka idealna

Opis przepisu

Jedliście kiedyś taką szarlotkę, której smak pamiętacie do dzisiaj? Tak dobrą, że jej smak ciężko teraz czymkolwiek przebić? 🙂 Ja właśnie taką wykonałam z przepisu starego jak świat! Znalazłam go w zakurzonej książce kulinarnej, która miała około 30 lat… Od dziś stała się moją ulubioną i aż mnie korci aby wykonać ją dziś znowu bo wczoraj zniknęła w oka mgnieniu.

Ciasto wychodzi bardzo kruchutkie lecz w sam raz do krojenia (nie lubię zbytnio kruchego ciasta, którego aż ciężko pokroić bo się całe rozwala). Moim zdaniem jest to duża zasługa użycia mąki puszystej krupczatka od firmy Lubelli. Masa jabłkowa pełna nadzienia, pięknie pachnąca cynamonem, dodatkowo z lekką nutką soku z cytryny. Ja użyłam dwóch litrowych słoików jabłek prażonych z tamtego roku lecz równie dobrze taką masę jabłkową możecie przygotować sami (poniżej wszystko rozpisałam krok po kroku). Koniecznie wypróbujcie, bo jest to przepis na szarlotkę do której będziecie na bank powracać! Wierzcie mi <3

Uwaga! W filmiku jest błąd – ilość cukru w cieście ma być 1/2 szklanki, a nie dwie szklanki!

Przepis na: Szarlotka idealna

Składniki:

  • 500 g mąki typu  krupczatka do ciast kruchych firmy Lubella
  • 250 g zimnego masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru ( w filmiku jest błąd- nie patrzcie, że dodaje się na nim 2 szklanki cukru do ciasta)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 2 litrowe słoiki jabłek prażonych (ja użyłam przetworów z tamtego roku)

lub własnoręcznie zrobione jabłka prażone:

  • 3 kg jabłek np. szara reneta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru (ilość cukru do masy jabłkowej zależy od ogólnej słodkości jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do oprószenia (po upieczeniu)
Wyślij emailem

Szarlotka idealna - przepis krok po kroku


Krok 1

Szarlotka idealna

Przygotować wszystkie składniki na kruche ciasto, zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.


Krok 2

Szarlotka idealna

Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: większą i mniejszą. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wyłożyć nim tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm), nakłuwamy widelcem. 


Krok 3

Szarlotka idealna

Jeżeli chodzi o masę jabłkową to można użyć gotowych jabłek prażonych w słoiku ze sklepu (ja użyłam dwóch litrowych własnoręcznie przygotowanych jabłek z cynamonem z tamtego roku). Jednak jeżeli chcielibyście wykonać je sami to jest to bardzo proste: jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy na małym ogniu na patelni aby pozbyć się nadmiaru soku, dodajemy łyżeczkę cynamonu, wyciśnięty sok z cytryny oraz cukier w zależności od słodkości jabłek. Jeżeli są wystarczająco słodkie to nie ma potrzeby dodawania cukru. Na spód ciasta wykładamy wyprażone jabłka. Mniejszą część ciasta wyciągamy z lodówki, wałkujemy i wycinamy podłużne pasy, którymi będzie dekorować wierzch szarlotki. Piec 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lecz kroimy dopiero po około 1 godzinie ponieważ masa jabłkowa musi chwilę przestygnąć aby móc się później pięknie kroić. Smacznego!


Szarlotka idealna

Szarlotka idealna

Szarlotka idealna

Szarlotka idealna

Szarlotka idealna

Szarlotka idealna

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 12

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Martyna
Martyna
1 miesiąc temu

Jaki rozmiar blaszki?

Goska
Goska
1 rok temu

Idealny przepis! Szarlotka wyszła przepyszna🙂
P.S. Nowa wersja bloga jest super. Czytelnie, funkcjonalnie i pięknie 😉

Justyna
Justyna
1 rok temu

Szarlotka naprawdę idealna! Pyszna i krucha i bardzo łatwa w przygotowaniu, polecam ☺️

Justyna R.
Justyna R.
5 lat temu

pychotka, szarlotka zniknęła na imprezie w oka mgnieniu 🙂