
Co najczęściej piekę? Szarlotkę albo rogaliki drożdżowe – standard! 🙂 Tym razem przygotowałam kruchą szarlotkę z prażonymi jabłkami oraz migdałowo-budyniową pianką. Posiekane płatki migdałowe nadają fajnej chrupkości dla całego ciasta.
Migdałowa szarlotka jest bardzo prosta do przygotowania. Cały jej sekret to podprażone wcześniej jabłka (można użyć gotowych ze sklepu) lub samemu je przygotować. Koniecznie z dużą ilością cynamonu! Jeżeli ją zaserwujesz z gałką lodów waniliowych to w ogóle stworzysz mistrzostwo świata na talerzu!
Przepis na: Migdałowa szarlotka
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 60 min
Łącznie: 95 min
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej krupczatka (do ciast kruchych)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyniowa pianka:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 50 g lekko posiekanych płatków migdałowych
Dodatkowo:
- szczypta cynamonu
- 1 kg prażonych jabłek Stovit
Wykonanie:
W misce mieszamy ze sobą masło, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder, zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części (większą i mniejszą), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki (ja wkładam do zamrażalnika). Na wysmarowanej tłuszczem blaszce ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Podpiekamy spód przez 15 minut w temp. 190 stopni.
Na podpieczone ciasto nakładamy równą warstwę jabłek. Białka ubijamy na wysokich obrotach ze szczyptą soli, po chwili dodajemy cukier, dalej ubijamy. Pod koniec dodajemy budyń (proszek) oraz lekko posiekane płatki migdałowe (lekko mieszamy je za pomocą łyżki).
Pianę nakładamy na jabłka, przykrywamy je startą drugą częścią ciasta. Ponownie piec około 35-40 minut. Smacznego!