Migdałowa szarlotka

5/5 (2 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + 60 min pieczenia

Migdałowa szarlotka

Opis przepisu

Co najczęściej piekę? Szarlotkę albo rogaliki drożdżowe – standard! 🙂 Tym razem przygotowałam kruchą szarlotkę z prażonymi jabłkami oraz migdałowo-budyniową pianką. Posiekane płatki migdałowe nadają fajnej chrupkości dla całego ciasta.

Migdałowa szarlotka jest bardzo prosta do przygotowania. Cały jej sekret to podprażone wcześniej jabłka (można użyć gotowych ze sklepu) lub samemu je przygotować. Koniecznie z dużą ilością cynamonu! Jeżeli ją zaserwujesz z gałką lodów waniliowych to w ogóle stworzysz mistrzostwo świata na talerzu!

Przepis na: Migdałowa szarlotka

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej krupczatka (do ciast kruchych)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 50 g lekko posiekanych płatków migdałowych

Dodatkowo:

  • szczypta cynamonu
  • 1 kg prażonych jabłek Stovit
Wyślij emailem

Migdałowa szarlotka - przepis krok po kroku


Wykonanie:

W misce mieszamy ze sobą masło, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder, zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części (większą i mniejszą), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki (ja wkładam do zamrażalnika). Na wysmarowanej tłuszczem blaszce ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Podpiekamy spód przez 15 minut w temp. 190 stopni.

Na podpieczone ciasto nakładamy równą warstwę jabłek. Białka ubijamy na wysokich obrotach ze szczyptą soli, po chwili dodajemy cukier, dalej ubijamy. Pod koniec dodajemy budyń (proszek) oraz lekko posiekane płatki migdałowe (lekko mieszamy je za pomocą łyżki).

Pianę nakładamy na jabłka, przykrywamy je startą drugą częścią ciasta. Ponownie piec około 35-40 minut. Smacznego!


Migdałowa szarlotka

Migdałowa szarlotka

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
6 lat temu

400g krupczatki to ile szklanek ?:)

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
W odpowiedzi do  Ania

Hej 🙂 Około 2 i 1/4 szklanki. Udanych wypieków!

Dominika Fiejtek
Dominika Fiejtek
5 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

Jaki wymiar blaszki

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Dominika Fiejtek

Najlepiej średniej wielkości np. kwadratowa 24×24 cm 🙂 lub tortownica o srednicy 24 czy 25 cm 🙂

pasterka
pasterka
6 lat temu

Wygląda obłędnie i na pewno tak smakuje.Pycha

Nowak O.
Nowak O.
6 lat temu

moja ulubiona szarlotka migdalowa!

Miska
Miska
6 lat temu

Szarlotka mi wyszła świetna ;d a te migdaly nadają fajnej chrupkosci

olkafasolka
olkafasolka
6 lat temu

Chciałam dodać jej zdjęcie, ale za szybko zjedli… no wyszla pychotka!