Opis przepisu
Zastanawiasz się co upiec na weekend? Też tak czasami mam, że kompletnie nie wiem co upiec. Wtedy stawiam na najprostsze rozwiązania jak np. szarlotka. Wykonałam ją na kruchym cieście, z dodatkiem drobno pokrojonych kawałków ananasa z puszki, a także z delikatną cytrynową pianką. Wyszła bardzo owocowa, pełna smaku, a do tego jak pięknie pachnie!
Przepis na: Szarlotka z kawałkami ananasa
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej krupczatka (do ciast kruchych)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 250 g masła
- 2 łyżki zimnej śmietany
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- kisiel cytrynowy (proszek)
Dodatkowo:
- 1/2 puszki ananasa
- duży słoik prażonych jabłek Stovit (lub 2 kg jabłek, które należy obrać, zetrzeć na tarce oraz podgotować)
Zobacz również:
Szarlotka z kawałkami ananasa - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Większą część ciasta wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 18 x 28 cm), nakłuwamy widelcem. Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.
Krok 3
Na podpieczony spód nakładamy pokrojone w drobną kostkę plasterki ananasa, a także podprażone jabłka.
Na jabłka nakładamy ubitą pianę, a na nią nakładamy startą na tarce mniejszą część ciasta z lodówki (ja zazwyczaj wkładam ją do zamrażalnika na chwilkę aby lepiej się ścierała). Piec przez ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto oprószamy lekko cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Od dzisiaj moja ulubiona szarlotka <3
pycha:)
bardzo lubię ananasy i jabłka:)
pysznie wygląda
Super pomysł z tym ananasem 🙂 Muszę taką zrobić 🙂