Idealna szarlotka na kruchym cieście

4.4/5 (136 ocen)
Szarlotka na kruchym cieście przepis

Szarlotka na kruchym cieście to wypiek idealny! Maślane, kruchutkie ciasto, a do tego soczyste, lekko kwaśne jabłka i warstwa słodkiej bezy… Rewelacja! Zaraz po sernikach, szarlotki to moje ulubione ciasta, które mogłabym piec non stop.

Szarlotka z bezą

Szarlotka na kruchym cieście to połączenie kwaśnych, soczystych jabłek, dużej ilości cynamonu i maślanego ciasta. Takie połączenia smakowe lubię najbardziej. Moim sekretnym składnikiem, który ostatnio dodaję do każdej szarlotki jest skórka z cytryny do prażonych na patelni jabłek. Dzięki temu ciasto wychodzi niesamowicie aromatyczne!

Szarlotka na kruchym cieście jest najsmaczniejsza jeszcze ciepła zaraz po upieczeniu. Jeśli chodzi o same jabłka to ja najczęściej korzystam z szarej renety. Jeśli kupuję inne odmiany jabłek to po starciu ich na tarce najlepiej podsmażyć je na suchej patelni.

Ten przepis na szarlotkę jest naprawdę sprawdzony. Ciasto rozpływa się w ustach… Szarlotka z bezą to idealny dodatek do kawusi. U mnie to niedzielny klasyk jak rosół czy kotlety! Sprawdź również mój przepis na domową szarlotkę, szarlotkę z budyniem czy prosty jabłecznik.

Przepis na: Idealna szarlotka na kruchym cieście

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej krupczatka
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 5 żółtek
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka z 1 cytryny
Wyślij emailem

Jak zrobić szarlotkę na kruchym cieście?


Krok 1

jablecznik

Do miski wsypujemy składniki sypkie: mąkę pszenną np. tortową (200g), krupczatkę (250g), cukier puder (3 płaskie łyżki) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Następnie dodajemy 5 żółtek, zimne masło pokrojone w kosteczkę (250g) oraz śmietanę (1 łyżka). Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną część ciasta (delikatnie większą) zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. 


Krok 2

jablecznik

Foremkę (u mnie w rozmiarze 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy jedną część ciasta z lodówki, wykładamy na blaszkę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy je przez 15-17 minut w temp. 190 stopni. 


Krok 3

jablecznik

Jabłka (ok. 1,5-2 kg) obieramy I ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli macie ochotę to możecie użyć np. 1 kg jabłek i 1 kg gruszek, zamiast samych jabłek.

Smażymy na suchej patelni na małym ogniu przez około 5-10 minut, aby pozbyć się nadmiaru soku w jabłkach. Posypujemy cynamonem (ok 1/2 łyżeczki) i dodajemy skórkę z cytryny startą na tarce na drobnych oczkach. Opcjonalnie dosładzamy małą ilością cukru.


Krok 4

Szarlotka na kruchym cieście

Na podpieczone ciasto nakładamy podprażone jabłka.

Białka (5 szt) ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli (miksujemy na wysokich obrotach miksera). Po około 3 minutach dodajemy stopniowo po łyżce cukru (łącznie 1/2 szklanki). Na samym końcu dodajemy skrobię ziemniaczaną (1 łyżkę) i delikatnie miksujemy tylko do momentu wymieszania się składników.

Na warstwę jabłek wykładamy ubitą pianę.


Krok 5

szarlotka przepis

Na warstwę ubitych białek ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika.

Wkładamy szarlotkę do nagrzanego piekarnika do temp. 170 stopni. Pieczemy przez około 30-35 minut.

Po przestudzeniu, oprószamy cukrem pudrem.


Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 136

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Roksanak
Roksanak
4 miesięcy temu

Pycha

IMG_20240802_173820
Roksanak
Roksanak
4 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję robiłam podwójna beze bo ukochany beze kocha 🤣♥️

Dorota
Dorota
7 miesięcy temu

Super robiłam podobną ale z mniejszej ilości jajek.
Zrobiłam na duża blachę bez potarcia ciasta po prostu zakończyłem beza
Zdjęcie przed włożeniem do piekarnika pi upieczeniu spodu i masy jablowej

inbound917977001018119071
Marta
Marta
9 miesięcy temu

Mniam, pierwsza szarlotka która mi się udała.

Natala90
Natala90
3 lat temu

Szarlotka to chyba jedno z tych ciast które nigdy się nie znudzi 🙂 Pani ciasto wygląda bardzo apetycznie i z przyjemnością wypróbuję przepis 😀

Julia Powilska
Julia Powilska
3 lat temu

dziękuję za ten przepis, mąż stwierdził, że jest prawie tak dobra jak szarlotka jego babci 😀 a to OGROMNY komplement 😀