Szarlotka na kruchym cieście to wypiek idealny! Maślane, kruchutkie ciasto, a do tego soczyste, lekko kwaśne jabłka i warstwa słodkiej bezy… Rewelacja! Zaraz po sernikach, szarlotki to moje ulubione ciasta, które mogłabym piec non stop.
Szarlotka z bezą
Szarlotka na kruchym cieście to połączenie kwaśnych, soczystych jabłek, dużej ilości cynamonu i maślanego ciasta. Takie połączenia smakowe lubię najbardziej. Moim sekretnym składnikiem, który ostatnio dodaję do każdej szarlotki jest skórka z cytryny do prażonych na patelni jabłek. Dzięki temu ciasto wychodzi niesamowicie aromatyczne!
Szarlotka na kruchym cieście jest najsmaczniejsza jeszcze ciepła zaraz po upieczeniu. Jeśli chodzi o same jabłka to ja najczęściej korzystam z szarej renety. Jeśli kupuję inne odmiany jabłek to po starciu ich na tarce najlepiej podsmażyć je na suchej patelni.
Ten przepis na szarlotkę jest naprawdę sprawdzony. Ciasto rozpływa się w ustach… Szarlotka z bezą to idealny dodatek do kawusi. U mnie to niedzielny klasyk jak rosół czy kotlety! Sprawdź również mój przepis na domową szarlotkę, szarlotkę z budyniem czy prosty jabłecznik.
Przepis na: Idealna szarlotka na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej krupczatka
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 5 żółtek
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 2 kg jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka z 1 cytryny
Zobacz również:
Jak zrobić szarlotkę na kruchym cieście?
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Smażymy na suchej patelni na małym ogniu przez około 5-10 minut, aby pozbyć się nadmiaru soku w jabłkach. Posypujemy cynamonem (ok 1/2 łyżeczki) i dodajemy skórkę z cytryny startą na tarce na drobnych oczkach. Opcjonalnie dosładzamy małą ilością cukru.
Krok 4
Białka (5 szt) ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli (miksujemy na wysokich obrotach miksera). Po około 3 minutach dodajemy stopniowo po łyżce cukru (łącznie 1/2 szklanki). Na samym końcu dodajemy skrobię ziemniaczaną (1 łyżkę) i delikatnie miksujemy tylko do momentu wymieszania się składników.
Na warstwę jabłek wykładamy ubitą pianę.
Krok 5
Wkładamy szarlotkę do nagrzanego piekarnika do temp. 170 stopni. Pieczemy przez około 30-35 minut.
Po przestudzeniu, oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Pycha
Jaka piękna szarlotka <3
Dziękuję robiłam podwójna beze bo ukochany beze kocha 🤣♥️
O to super! 🙂
Super robiłam podobną ale z mniejszej ilości jajek.
Zrobiłam na duża blachę bez potarcia ciasta po prostu zakończyłem beza
Zdjęcie przed włożeniem do piekarnika pi upieczeniu spodu i masy jablowej
Super 🙂 Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
Mniam, pierwsza szarlotka która mi się udała.
Super!
Szarlotka to chyba jedno z tych ciast które nigdy się nie znudzi 🙂 Pani ciasto wygląda bardzo apetycznie i z przyjemnością wypróbuję przepis 😀
dziękuję za ten przepis, mąż stwierdził, że jest prawie tak dobra jak szarlotka jego babci 😀 a to OGROMNY komplement 😀