Ciasta krucheCiasta z owocamiSłodkości

Idealna szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście to wypiek idealny! Maślane, kruchutkie ciasto, a do tego soczyste, lekko kwaśne jabłka i warstwa słodkiej bezy… Rewelacja! Zaraz po sernikach, szarlotki to moje ulubione ciasta, które mogłabym piec non stop.

Szarlotka z bezą

Szarlotka na kruchym cieście to połączenie kwaśnych, soczystych jabłek, dużej ilości cynamonu i maślanego ciasta. Takie połączenia smakowe lubię najbardziej. Moim sekretnym składnikiem, który ostatnio dodaję do każdej szarlotki jest skórka z cytryny do prażonych na patelni jabłek. Dzięki temu ciasto wychodzi niesamowicie aromatyczne!

Szarlotka na kruchym cieście jest najsmaczniejsza jeszcze ciepła zaraz po upieczeniu. Jeśli chodzi o same jabłka to ja najczęściej korzystam z szarej renety. Jeśli kupuję inne odmiany jabłek to po starciu ich na tarce najlepiej podsmażyć je na suchej patelni.

Ten przepis na szarlotkę jest naprawdę sprawdzony. Ciasto rozpływa się w ustach… Szarlotka z bezą to idealny dodatek do kawusi. U mnie to niedzielny klasyk jak rosół czy kotlety! Sprawdź również mój przepis na domową szarlotkę, szarlotkę z budyniem czy prosty jabłecznik.

Przepis na: Idealna szarlotka na kruchym cieście

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej krupczatka
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 5 żółtek
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka z 1 cytryny


Szarlotka przepis

Wykonanie:

jablecznik
Krok 1

Do miski wsypujemy składniki sypkie: mąkę pszenną np. tortową (200g), krupczatkę (250g), cukier puder (3 płaskie łyżki) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Następnie dodajemy 5 żółtek, zimne masło pokrojone w kosteczkę (250g) oraz śmietanę (1 łyżka). Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną część ciasta (delikatnie większą) zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. 


jablecznik
Krok 2 

Foremkę (u mnie w rozmiarze 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy jedną część ciasta z lodówki, wykładamy na blaszkę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy je przez 15-17 minut w temp. 190 stopni. 


jablecznik
Krok 3

Jabłka (ok. 1,5-2 kg) obieramy I ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli macie ochotę to możecie użyć np. 1 kg jabłek i 1 kg gruszek, zamiast samych jabłek.

Smażymy na suchej patelni na małym ogniu przez około 5-10 minut, aby pozbyć się nadmiaru soku w jabłkach. Posypujemy cynamonem (ok 1/2 łyżeczki) i dodajemy skórkę z cytryny startą na tarce na drobnych oczkach. Opcjonalnie dosładzamy małą ilością cukru.


Szarlotka na kruchym cieście
Krok 4

Na podpieczone ciasto nakładamy podprażone jabłka.

Białka (5 szt) ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli (miksujemy na wysokich obrotach miksera). Po około 3 minutach dodajemy stopniowo po łyżce cukru (łącznie 1/2 szklanki). Na samym końcu dodajemy skrobię ziemniaczaną (1 łyżkę) i delikatnie miksujemy tylko do momentu wymieszania się składników.

Na warstwę jabłek wykładamy ubitą pianę.


szarlotka przepis
Krok 5

Na warstwę ubitych białek ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika.

Wkładamy szarlotkę do nagrzanego piekarnika do temp. 170 stopni. Pieczemy przez około 30-35 minut.

Po przestudzeniu, oprószamy cukrem pudrem.


Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 37

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button