Szarlotka z bezą

4.5/5 (2 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + pieczenie

Opis przepisu

Szarlotka z bezą – jak dla mnie klasyk wśród ciast, które mogłabym piec i jeść cały rok. Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia ciast. Odkąd tylko pamiętam, jak się pytałam w domu co upiec, to mój tata życzył sobie szarlotkę więc przez te wszystkie lata można powiedzieć, że doszłam do perfekcji. Bardzo smakuje mi również ta szarlotka z cytrynową nutką, lecz ta jest równie dobra. A może i lepsza? Sami oceńcie i dajcie znać w komentarzach jak Wam wyszła 🙂

Przepis na: Szarlotka z bezą

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g masła zimnego
  • 2 łyżki cukru pudru

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • szczypta cynamonu
  • duży słoik prażonych jabłek Stovit
Wyślij emailem

Szarlotka z bezą - przepis krok po kroku


Krok 1

Szarlotka z bezą

W misce mieszamy ze sobą masło, żółtka, mąkę oraz cukier puder, zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy rozwałkowane ciasto. Podpiekamy spód przez 15 minut w temp. 190 stopni.


Krok 2

Szarlotka z bezą

W tym czasie przygotowujemy bezę: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą dobrze ubite to dodajemy stopniowo cukier, później skrobię. Następnie wyciągamy ciasto, nakładamy na nie jabłka z cynamonem, na wierzch ubite białka. Ponownie piec około 22- 25 minut. Smacznego!


Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
Natalia
6 lat temu

Dzisiaj robiłam Asiu! 🙂 Istne niebo w gębie <3 <3 jeszcze cieplutka smakuje najlpepiej.