Opis przepisu
Szarlotka z bezą – jak dla mnie klasyk wśród ciast, które mogłabym piec i jeść cały rok. Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia ciast. Odkąd tylko pamiętam, jak się pytałam w domu co upiec, to mój tata życzył sobie szarlotkę więc przez te wszystkie lata można powiedzieć, że doszłam do perfekcji. Bardzo smakuje mi również ta szarlotka z cytrynową nutką, lecz ta jest równie dobra. A może i lepsza? Sami oceńcie i dajcie znać w komentarzach jak Wam wyszła 🙂
Przepis na: Szarlotka z bezą
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 2 żółtka
- 100 g masła zimnego
- 2 łyżki cukru pudru
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- szczypta cynamonu
- duży słoik prażonych jabłek Stovit
Zobacz również:
Szarlotka z bezą - przepis krok po kroku
Krok 1
W misce mieszamy ze sobą masło, żółtka, mąkę oraz cukier puder, zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy rozwałkowane ciasto. Podpiekamy spód przez 15 minut w temp. 190 stopni.
Krok 2
Komentarze
Dzisiaj robiłam Asiu! 🙂 Istne niebo w gębie <3 <3 jeszcze cieplutka smakuje najlpepiej.