Szarlotka z bezą – jak dla mnie klasyk wśród ciast, które mogłabym piec i jeść cały rok. Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia ciast. Odkąd tylko pamiętam, jak się pytałam w domu co upiec, to mój tata życzył sobie szarlotkę więc przez te wszystkie lata można powiedzieć, że doszłam do perfekcji. Bardzo smakuje mi również ta szarlotka z cytrynową nutką https://poprostupycha.com.pl/szarlotka-z-cytrynowa-nutka/, lecz ta jest równie dobra. A może i lepsza? Sami oceńcie i dajcie znać w komentarzach jak Wam wyszła 🙂
Przepis na: Szarlotka z bezą
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 45 min
Łącznie: 75 min
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 2 żółtka
- 100 g masła zimnego
- 2 łyżki cukru pudru
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- szczypta cynamonu
- duży słoik prażonych jabłek Stovit
W misce mieszamy ze sobą masło, żółtka, mąkę oraz cukier puder, zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy rozwałkowane ciasto. Podpiekamy spód przez 15 minut w temp. 190 stopni.
W tym czasie przygotowujemy bezę: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą dobrze ubite to dodajemy stopniowo cukier, później skrobię. Następnie wyciągamy ciasto, nakładamy na nie jabłka z cynamonem, na wierzch ubite białka. Ponownie piec około 22- 25 minut. Smacznego!