Fit szarlotka!

4.3/5 (258 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + pieczenie

Fit szarlotka

Opis przepisu

Przygotowywałam już masę szarlotek: klasyczną, z bezą, z budyniową pianką, bez jajek, na serku homogenizowanym, z pianką kisielową. Jednak fit szarlotki jeszcze nie było! Od razu uprzedzam, że nie jest to tradycyjne ciasto i również tak nie smakuje. Jest ono na bazie zmielonych płatków owsianych, mąki pełnoziarnistej, otrębów, zamiast cukru użyłam miodu, zamiast masła możecie użyć olej kokosowy.

Jeżeli podzielimy ciasto na 8 kawałków to kaloryczność poszczególnego będzie wynosić tylko 276 kcal, a ważyć 243 g! 🙂

Fit szarlotka

Dla porównania tradycyjna szarlotka:

(wycinek ze strony : http://www.ilewazy.pl/kawalek-szarlotki)

Fit szarlotka

Warto wspomnieć iż 1 porcja tradycyjnej szarlotki (110 g), wynosi ponad 300 kcal 🙂

Przepis na: Fit szarlotka!

Składniki:

  • 130 g zmielonych płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki otrębów
  • 80 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g zimnego masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Wyślij emailem

Fit szarlotka! - przepis krok po kroku


Krok 1

Fit szarlotka

Płatki owsiane mielimy na pył w zamykanym blenderze, przesypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je na 15 minut do lodówki.  


Krok 2

Fit szarlotka

W tym czasie obieramy jabłka, ścieramy je na tarce, przekładamy do garnka. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez minimum 10 minut, pod koniec dodajemy cynamon (ja nie słodziłam swoich jabłek bo same w sobie były bardzo słodkie). Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy obie w kształt prostokąta (o wymiarach mojej keksówki), podsypujemy lekko mąką, przekładamy do małej foremki, (u mnie keksówka 10 x 20), nakładamy uprażone jabłka, przykrywamy drugą częścią ciasta. Piec przez 25-30 minut w temp. 180 stopni.


Fit szarlotka

Fit szarlotka

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 258

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
25 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
27 dni temu

To jest najlepsza wersja fit szarlotki, jaką jadłam. Piekłam ją już dziesiątki razy. Zawsze robię z dwóch lub trzech porcji – odpowiednio na 2 lub 3 keksówki. Znika u mnie bardzo szybko.
W punkt ze słodyczą (i to tylko z miodu), ciekawy smak ciasta. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno, nawet wprost z lodówki.
Moja jedyna modyfikacja – na dół rozwałkowuje około ⅔ uzyskanego ciasta, a na jabłka ścieram na grubych oczkach pozostałą (⅓) część ciasta. Uzyskuje się efekt podobny do kruszonki. Rewelacyjny przepis.
Dziękuję autorce 🥰

Magda
Magda
10 miesięcy temu

Pominęłam otręby, dałam jedną łyżkę miodu i mąkę orkiszową. Wyszła, jest bardzo smaczna!

Dedurek
Jola
1 rok temu

właśnie zamieniłam zwykłą mąkę na bezglutenową 🙂 a otręby na mielone orzechy – zobaczymy jak wystygnie co z tego wyszło :)))

Natalia
Natalia
1 rok temu

Czy płatki owsiane można zamienić na mąkę owsiana? Jesli tak to w jakiej ilości użyć mąkę owsianą ? Jakich otrąb użyć.

Nikola
Nikola
1 rok temu

Czy masło jest po to aby dusić jabłka czy dodać je do masy ?

Anna
Anna
1 rok temu

Przepis rewelacja. Już od kilku lat robimy szarlotke za pięć postanowiłam napisać miłe słowa w Internecie. Przepis jest rewelacyjny. Ja jeszcze dodatkowo jabłka pokrojone Zalewam Małą ilością wody i dodaje skrobię ziemniaczaną.
W takim budyniu wykładam jablka na ciasto

Martyna
Martyna
1 rok temu

Czy miód jest konieczny? Jeżeli nie, to czym zastąpić?

Kasia
Kasia
1 rok temu

Czym zastąpić otręby nie mam w domu a chciałabym zrobić

Teresa
Teresa
1 rok temu

Czy mąkę pełnoziarnistą można zastąpić inną /bezglutenową/?

Ola
Ola
1 rok temu

Robię regularnie od 2 lat i również dziś ,smakuje 100 razy lepiej niż tradycyjny jabłecznik, muszę w końcu przepisać przepis do zeszytu 🙂

justyna
justyna
1 rok temu

dziś robię skoro chwalicie 🙂

Artuś
Artuś
2 lat temu

Zamiast otrębów można dodać orzechy włoskie. Generalnie świetny przepis.

megi_grabo
megi_grabo
7 lat temu

absolutny mistrz ! do jablek dodalam kilka fig – to najlepiej “oszukany ” deser kiedykolwiek ! dzieki 🙂 slodziutki jak nie wiem ;D

Dorota Cz-k
Dorota Cz-k
7 lat temu

Asiu, a czy ze zwykłymi górskimi płatkami też wyjdzie? Czy muszą być błyskawiczne?