Opis przepisu
Przygotowywałam już masę szarlotek: klasyczną, z bezą, z budyniową pianką, bez jajek, na serku homogenizowanym, z pianką kisielową. Jednak fit szarlotki jeszcze nie było! Od razu uprzedzam, że nie jest to tradycyjne ciasto i również tak nie smakuje. Jest ono na bazie zmielonych płatków owsianych, mąki pełnoziarnistej, otrębów, zamiast cukru użyłam miodu, zamiast masła możecie użyć olej kokosowy.
Jeżeli podzielimy ciasto na 8 kawałków to kaloryczność poszczególnego będzie wynosić tylko 276 kcal, a ważyć 243 g! 🙂
Dla porównania tradycyjna szarlotka:
(wycinek ze strony : http://www.ilewazy.pl/kawalek-szarlotki)
Warto wspomnieć iż 1 porcja tradycyjnej szarlotki (110 g), wynosi ponad 300 kcal 🙂
Przepis na: Fit szarlotka!
Składniki:
- 130 g zmielonych płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki otrębów
- 80 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki miodu
- 50 g zimnego masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Zobacz również:
Fit szarlotka! - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Komentarze
To jest najlepsza wersja fit szarlotki, jaką jadłam. Piekłam ją już dziesiątki razy. Zawsze robię z dwóch lub trzech porcji – odpowiednio na 2 lub 3 keksówki. Znika u mnie bardzo szybko.
W punkt ze słodyczą (i to tylko z miodu), ciekawy smak ciasta. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno, nawet wprost z lodówki.
Moja jedyna modyfikacja – na dół rozwałkowuje około ⅔ uzyskanego ciasta, a na jabłka ścieram na grubych oczkach pozostałą (⅓) część ciasta. Uzyskuje się efekt podobny do kruszonki. Rewelacyjny przepis.
Dziękuję autorce 🥰
Bardzo się cieszę, że posmakowała i dziękuję za podzielenie się swoją wersją! 🙂
Pominęłam otręby, dałam jedną łyżkę miodu i mąkę orkiszową. Wyszła, jest bardzo smaczna!
Cieszę się 🙂
właśnie zamieniłam zwykłą mąkę na bezglutenową 🙂 a otręby na mielone orzechy – zobaczymy jak wystygnie co z tego wyszło :)))
Czy płatki owsiane można zamienić na mąkę owsiana? Jesli tak to w jakiej ilości użyć mąkę owsianą ? Jakich otrąb użyć.
Robiłam tylko ze składników podanych w przepisie, więc cięzko mi podpowiedzieć czy ciasto wyjdzie po zamianie… To nie jest klasyczny wypiek, więc musiałabym sama zrobić z różnymi mąkami czy zamiennikami żeby sprawdzić czy się uda i w jakich ilościach…
Czy masło jest po to aby dusić jabłka czy dodać je do masy ?
Przepis rewelacja. Już od kilku lat robimy szarlotke za pięć postanowiłam napisać miłe słowa w Internecie. Przepis jest rewelacyjny. Ja jeszcze dodatkowo jabłka pokrojone Zalewam Małą ilością wody i dodaje skrobię ziemniaczaną.
W takim budyniu wykładam jablka na ciasto
Cieszę się, że smakuje 🙂 i dzięki za miłe słowa odnośnie tego wypieku
Czy miód jest konieczny? Jeżeli nie, to czym zastąpić?
Robiłam tylko z miodem, który oprócz osłodzenia ciasta pełni poniekąd funkcję jego sklejenia…
Czym zastąpić otręby nie mam w domu a chciałabym zrobić
Płatkami osianymi 🙂
Czy mąkę pełnoziarnistą można zastąpić inną /bezglutenową/?
Nie próbowałam…
Robię regularnie od 2 lat i również dziś ,smakuje 100 razy lepiej niż tradycyjny jabłecznik, muszę w końcu przepisać przepis do zeszytu 🙂
No to się cieszę 🙂
dziś robię skoro chwalicie 🙂
Super ❤️ W takim razie udanych wypieków! 🙂
Zamiast otrębów można dodać orzechy włoskie. Generalnie świetny przepis.
Cieszę się, że przypadł do gustu ❤️
absolutny mistrz ! do jablek dodalam kilka fig – to najlepiej “oszukany ” deser kiedykolwiek ! dzieki 🙂 slodziutki jak nie wiem ;D
Asiu, a czy ze zwykłymi górskimi płatkami też wyjdzie? Czy muszą być błyskawiczne?
Preferuję błyskawiczne, lecz z gorskimi też będzie ok 🙂