Przygotowywałam już masę szarlotek: klasyczną, z bezą, z budyniową pianką, bez jajek, na serku homogenizowanym, z pianką kisielową. Jednak fit szarlotki jeszcze nie było! Od razu uprzedzam, że nie jest to tradycyjne ciasto i również tak nie smakuje. Jest ono na bazie zmielonych płatków owsianych, mąki pełnoziarnistej, otrębów, zamiast cukru użyłam miodu, zamiast masła możecie użyć olej kokosowy.
Jeżeli podzielimy ciasto na 8 kawałków to kaloryczność poszczególnego będzie wynosić tylko 276 kcal, a ważyć 243 g! 🙂
Dla porównania tradycyjna szarlotka:
(wycinek ze strony : http://www.ilewazy.pl/kawalek-szarlotki)
Warto wspomnieć iż 1 porcja tradycyjnej szarlotki (110 g), wynosi ponad 300 kcal 🙂
Przepis na: Fit szarlotka!
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 30 min
Łącznie: 60 min
Liczba porcji: 8
Składniki:
- 130 g zmielonych płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki otrębów
- 80 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki miodu
- 50 g zimnego masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Płatki owsiane mielimy na pył w zamykanym blenderze, przesypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je na 15 minut do lodówki.
W tym czasie obieramy jabłka, ścieramy je na tarce, przekładamy do garnka. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez minimum 10 minut, pod koniec dodajemy cynamon (ja nie słodziłam swoich jabłek bo same w sobie były bardzo słodkie). Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy obie w kształt prostokąta (o wymiarach mojej keksówki), podsypujemy lekko mąką, przekładamy do małej foremki, (u mnie keksówka 10 x 20), nakładamy uprażone jabłka, przykrywamy drugą częścią ciasta. Piec przez 25-30 minut w temp. 180 stopni.