Szukasz idealnego przepisu na Tłusty Czwartek, którego nie da się zepsuć? Definitywnie najlepszym wyborem będą cytrynowe mini pączusie twarogowe w 5 minut! Myślę, że ciężko o łatwiejszy przepis… Oprócz twarogu (najlepiej dodać półtłusty twaróg w kostce) polecam dodać sok wyciśnięty z cytryny wraz ze skórką z otartej cytryny.
Przepis na cytrynowe mini pączusie
Te mini pączusie twarogowe wychodzą:
- za każdym razem
- są mięciutkie w środku
- mają niesamowicie przyjemny cytrynowy smak
- pięknie pachną
- zachowują świeżość przez 2-3 dni
- są banalne do przygotowania
Z przepisu wychodzi ok. 30-35 mini pączków 🙂
Tłusty Czwartek
Jeżeli pierwszy raz się zabierasz za przygotowanie pączków na Tłusty Czwartek to polecam odwiedzenie mojego wpisu – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.
Przepis na: Cytrynowe mini pączusie twarogowe w 5 minut!
Składniki:
- 250 g twarogu (kostka)
- 2 jajka
- 280 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soku z wyciśniętej cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka czystej wódki lub spirytusu
- 1 l oleju do smażenia
Zobacz również:
Cytrynowe mini pączusie twarogowe w 5 minut! - przepis krok po kroku
Jak zrobić cytrynowe mini pączusie twarogowe w 5 minut?
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Można wymieszać wszystko za pomocą łyżki lub lekko zmiksować mikserem na małych obrotach. Ciasto powinno być gęste.
Na patelni lub w garnku należy rozgrzać olej. Za pomocą łyżki lub lekko oprószonymi mąką rękami nabieramy porcje ciasta i wkładamy do gorącego tłuszczu. Ważne, aby olej nie był za mocno rozgrzany, ponieważ w innym przypadku ciasto w środku będzie surowe, a na zewnątrz przypalone. Smażymy na złoty kolor. Pączusie wyjmujmey na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy na chwilkę do momentu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Oprószamy lekko cukrem pudrem.
Komentarze