Bułeczki drożdżowe z dżemem

4.5/5 (229 ocen)

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min + 25 min pieczenia

Bułeczki drożdżowe z dżemem przepis

Opis przepisu

Bułeczki drożdżowe z dżemem są przepyszne, mięciutkie i puchate. Uwielbiam je piec i jeść! Te domowe bułeczki drożdżowe najlepiej smakują na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu.

Bułeczki drożdżowe

Dzisiaj rano doszłam do wniosku, że jeszcze w 2021 roku nie upiekłam nic drożdżowego, a że uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym to postanowiłam to jak najszybciej naprawić. Takie domowe drożdżówki to jest najlepsze co może być! Moje bułeczki drożdżowe z dżemem można zabrać ze sobą jako drugie śniadanie czy deser do pracy, wycieczkę rowerową czy piknik. Nadziać je można gęstym dżemem, nutellą, serem czy budyniem. Tak naprawdę te bułeczki drożdżowe będą z każdym nadzieniem smakować wspaniale.

Drożdżówki

Jeśli szukasz podobnych drożdżowych wypieków to koniecznie wypróbuj moje zawijane drożdżówki z serem, drożdżówki z jabłkiem czy bułeczki cynamonowe. Ja bardzo polecam Wam zrobić moje rogaliki drożdżowe, które znikają w mnie w domu tempie błyskawicznym.

Przepis na: Bułeczki drożdżowe z dżemem

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 1 białko
  • 2 żółtka
  • 80 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • ulubiony gęsty dżem
Wyślij emailem

Jak zrobić bułeczki drożdżowe z dżemem?


Krok 1

drożdżówki

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (ok. 20g), dodajemy cukier (1 łyżka), letnie mleko (ok. 100 ml), a także mąkę pszenną (2 płaskie łyżki). Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  


Krok 2

drożdżówki

W miseczce miksujemy 2 żółtka i 1 białko przez około 30 sekund za pomocą miksera.

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (ok. 500 g), przestygnięte roztopione masło (80 g), cukier puder (60 g), letnie mleko (150 ml), ubite jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego aż powstanie gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na równe kawałki (moja każda bułeczka w momencie dzielenia ciasta ważyła ok. 115 g).


Krok 3

Bułeczki drożdżowe

Najpierw ciasto kulamy za pomocą dłoni, później je nieco rozpłaszczamy i na środek nakładamy czubatą łyżeczkę dżemu (najlepiej użyć gęstego dżemu). Zwijamy dokładnie, tak aby dżem nie uciekł podczas pieczenia bokami.


Krok 4

Bułeczki drożdżowe

Układamy bułeczki równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Smarujemy z wierzchu każdą roztrzepanym jajkiem. Piec przez 22-25 minut w temp.180 stopni (góra dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. 


Bułeczki drożdżowe z dżemem

Bułeczki drożdżowe z dżemem

Bułeczki drożdżowe z dżemem

Bułeczki drożdżowe z dżemem

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 229

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
1 miesiąc temu

Mega pyszne bułeczki!

Szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem

Szybkie bułeczki drożdżowe z dżemem to pyszny wypiek, któremu ciężko się oprzeć. Są uwielbiane przez dzieci jak i dorosłych. Te pyszne bułeczki wychodzą mięciutkie i puchate. Muszę przyznać, że naprawdę lubię je piec, a później je jeść jeszcze cieplutkie zaraz po wyjęciu z piekarnika. Po prostu uwielbiam drożdżowe wypieki! Nic na to nie poradzę, ale uwielbiam z tym ciastem pracować.

Przepis na bułki drożdżowe

Moim zdaniem takie domowe drożdżówki to jest najlepsze co tylko może być! Te ze sklepu nawet w połowie się nie umywają. Dodatkowo często w nich jest tyle chemii, że aż strach pomyśleć! Mój sprawdzony przepis na bułeczki drożdżowe z pewnością przypadnie Ci do gustu. Są idealne do zabrania na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. Co więcej nie musisz je nadziewać akurat dżemem. Możesz je zaserwować z  Nadziać je z marmoladą, nutellą, serem, świeżymi owocami czy budyniem.

Drozdzowki

Jeżeli lubisz drożdżowe wypieki i szukasz podobnych, sprawdzonych wypieków, które będziesz mógł zabrać ze sobą do pracy czy szkoły to polecam wypróbować moje zawijane drożdżówki z serem, drożdżówki z jabłkiem czy też zawijane bułeczki cynamonowe. Dodatkowo zachęcam Was do wypróbowania moich rogalików drożdżowych. Są one uwielbiane w moim domu!

RozwińZwiń