
Bułeczki drożdżowe z dżemem są przepyszne, mięciutkie i puchate. Uwielbiam je piec i jeść! Te domowe bułeczki drożdżowe najlepiej smakują na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu.
Bułeczki drożdżowe
Dzisiaj rano doszłam do wniosku, że jeszcze w 2021 roku nie upiekłam nic drożdżowego, a że uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym to postanowiłam to jak najszybciej naprawić. Takie domowe drożdżówki to jest najlepsze co może być! Moje bułeczki drożdżowe z dżemem można zabrać ze sobą jako drugie śniadanie czy deser do pracy, wycieczkę rowerową czy piknik. Nadziać je można gęstym dżemem, nutellą, serem czy budyniem. Tak naprawdę te bułeczki drożdżowe będą z każdym nadzieniem smakować wspaniale.
Drożdżówki
Jeśli szukasz podobnych drożdżowych wypieków to koniecznie wypróbuj moje zawijane drożdżówki z serem, drożdżówki z jabłkiem czy bułeczki cynamonowe. Ja bardzo polecam Wam zrobić moje rogaliki drożdżowe, które znikają w mnie w domu tempie błyskawicznym.
Przepis na: Bułeczki drożdżowe z dżemem
Przygotowanie: 90 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 115 min
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 100 ml mleka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 1 białko
- 2 żółtka
- 80 g masła, roztopionego
- 60 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- ulubiony gęsty dżem
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z dżemem?
Do miseczki kruszymy świeże drożdże (ok. 20g), dodajemy cukier (1 łyżka), letnie mleko (ok. 100 ml), a także mąkę pszenną (2 płaskie łyżki). Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
W miseczce miksujemy 2 żółtka i 1 białko przez około 30 sekund za pomocą miksera.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (ok. 500g), przestygnięte roztopione masło (80g), cukier puder (60g), letnie mleko (150 ml), ubite jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego aż powstanie gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, dzielimy na równe kawałki (moja każda bułeczka w momencie dzielenia ciasta ważyła ok. 115g).
Najpierw ciasto kulamy za pomocą dłoni, później je nieco rozpłaszczamy i na środek nakładamy czubatą łyżeczkę dżemu (najlepiej użyć gęstego dżemu). Zwijamy dokładnie, tak aby dżem nie uciekł podczas pieczenia bokami.
Układamy bułeczki równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Smarujemy z wierzchu każdą roztrzepanym jajkiem. Piec przez 22-25 minut w temp.180 stopni (góra dół, bez termoobiegu). Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.