ImprezaKanapkiKanapki na śniadanieKuchnia śródziemnomorskaKuchnie świataPasty kanapkowePrzekąskiŚniadanieSpecjalne okazjeSylwester

Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada jest to pasta z czarnych oliwek, której głównym składnikiem są wydrylowane oliwki – czarne lub zielone. Opcjonalnie możemy dodać także czosnek, świeżą bazylię, filety anchois i kapary.

Przepis na tapenadę

Domowa tapenada świetnie się sprawdza w połączeniu z bagietką np. podpieczoną w piekarniku i jako dodatek np. do sałatki. Jest to jedna z tych przekąsek imprezowych, które robi się błyskawicznie. Pasuje również świetnie jako dodatek do makaronów, mięs i ryb. Przed podaniem najlepiej odstawić naszą pastę z czarnych oliwek do lodówki na 30 min. Możesz również przygotować inną tapenadę, jako pastę z zielonych oliwek.

Przepis na: Tapenada – pasta z czarnych oliwek

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 5 min

Składniki:

  • 200g czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka świeżej bazylii
  • 2 łyżki orzechów włoskich lub pekan
  • opcjonalnie 1 łyżeczka kaparów
  • opcjonalnie 2 fileciki anchois

Dodatkowo:

    • pieczywo

Tapenada z czarnych oliwek – przepis krok po kroku:

pasty kanapkowe
Krok 1 

Tapenadę przygotowujemy zaraz przed jej podaniem (dość szybko ciemnieje, więc chodzi o aspekt wizualny). Tak poza tym to można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni np. w małym, szczelnym pojemniku.

Do jej zrobienia możecie użyć czarnych wydrylowanych oliwek ze słoika (opcjonalnie zielonych).

Do wysokiej miski dodajemy czarne oliwki (około 200 g), oliwę z oliwek (2 łyżki), mały ząbek czosnku, pieprz ziołowy (szczypta), świeżą bazylię (1 łyżeczka) oraz orzechy włoskie (lub pekan, nerkowca, 2 łyżki). Opcjonalnie dodajemy także kapary (1 łyżeczka), a także fileciki anchois (2 szt).

Całość dokładnie blendujemy za pomocą blendera ręcznego. Już w niecałą minutę tapenada będzie gotowa.

Podajemy z pokrojoną bagietką lub np. z domowym chlebem (polecam chleb z garnka). Smacznego!

Jeśli szukasz innych pomysłów na proste i smaczne pasty kanapkowe to koniecznie odwiedź ten wpis – PASTY NA KANAPKI (kilka sprawdzonych przepisów).


Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada

tapenada przepis

tapenada przepis

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 92

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Tapenada, czyli pasta z oliwek

Tapenada to nic innego jak zblendowane oliwki z kaparami z oliwą z oliwek, orzechami włoskimi lub pekan, czosnkiem, świeżymi listkami bazylii, anchois, i pieprzem. Sama potrawa wywodzi się z Prowansji, ale spotkać ją możemy ją również w kuchni śródziemnomorskiej, np. w Hiszpanii, jako przystawka tzw. Tapas. Jest to jedna z tych przekąsek imprezowych, które jesteśmy w stanie przygotować w kilka chwil przed przybyciem gości. Tepanada smakuje z samym pieczywem tak dobrze, że właściwie można nią zastąpić kupne wędliny ze sklepu. Jestem przekonana, że ta pasta z oliwek podbije Twoje serce 🙂 Jeżeli masz ochotę jeszcze spróbować inne wersji to polecam również pastę z zielonych oliwek.

Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada czyli pasta z czarnych oliwek wywodzi się z Prowansji i najczęściej stosowana jest jako dodatek do pieczywa. Tapenada jest bardzo popularna w krajach śródziemnomorskich, gdzie dostęp do świeżych oliwek jest najłatwiejszy. Na szczęście w dzisiejszych czasach bez problemu możemy dostać oliwki w prawie każdym sklepie.

Pasta z czarnych oliwek

Aby przygotować tapenade z czarnych oliwek, musimy zaopatrzyć się w czarne oliwki bez pestek, oliwę z oliwek, czosnek, pieprz ziołowo, świeżą bazylię, orzechy oraz opcjonalnie kapary i anchois. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, ponieważ wszystkie składniki blendujemy za pomocą blendera na gładką masę. Pasta z oliwek będzie gotowa już po kilku minutach i możemy nakładać ją na nasze pieczywko 🙂

Back to top button