Czym jest tapenada? To pasta z zielonych oliwek, której głównymi składnikami są wydrylowane oliwki, a także oliwa z oliwek. Opcjonalnie możemy dodać również czosnek, sok z cytryny, świeżą bazylię oraz ser pleśniowy.
Tapenada z zielonych oliwek
Tapenada z zielonych oliwek to pyszna przekąska imprezowa, którą można przygotować w kilka minut. Świetnie wygląda i równie dobrze smakuje np. na bagietce 🙂 Przed podaniem najlepiej odstawić naszą pastę z zielonych oliwek do lodówki na 30 min. Możesz również przygotować również inną opcję tapenady z czarnych oliwek.
Przepis na: Tapenada – pasta z zielonych oliwek
Składniki:
- 200 g zielonych oliwek (np. zielone oliwki serem pleśniowym Fragata Stovit)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki świeżej bazylii
- kilka kropli soku z cytryny
- szczypta pieprzu ziołowego
- opcjonalnie 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie 1 łyżka sera pleśniowego
Dodatkowo:
- bagietka
- opcjonalnie kiełki rzodkiewki
Zobacz również:
Tapenada – pasta z zielonych oliwek - przepis krok po kroku
Jak zrobić tapenadę?
Do wyższej miski dodajemy oliwki bez pestek, czosnek, oliwę z oliwek, świeże listki bazylii, sok z cytryny, ser pleśniowy, a także szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie blendujemy.
Gotową tapenadę przechowujemy w lodówce. Podajemy z pokrojoną bagietką lub grzanką. Wierzch dekorujemy kiełkami rzodkiewki. Smacznego!
* wpis zawiera lokowanie produktu
Komentarze
Witam, w składnikach nie ma kaparów – poproszę o odpowiedź ile ich powinnam dodać? dziekuje i pozdrawiam
Kapary dodawałam tak opcjonalnie, ale faktycznie nie napisałam o nich w składnikach. W tej paście nie są one obowiązkowe, więc żeby nie było to mylące to usunęłam je właśnie z opisu 🙂