Przekąski

Tapenada – pasta z zielonych oliwek

Czym jest tapenada? To pasta z zielonych oliwek, której głównymi składnikami są wydrylowane oliwki, a także oliwa z oliwek. Opcjonalnie możemy dodać również czosnek, sok z cytryny, świeżą bazylię oraz ser pleśniowy.

Tapenada z zielonych oliwek

Tapenada z zielonych oliwek to pyszna przekąska imprezowa, którą można przygotować w kilka minut. Świetnie wygląda i równie dobrze smakuje np. na bagietce 🙂 Przed podaniem najlepiej odstawić naszą pastę z zielonych oliwek do lodówki na 30 min. Możesz również przygotować również inną opcję tapenady z czarnych oliwek.

Przepis na: Tapenada – pasta z zielonych oliwek

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 15 min

Składniki:

  • 200 g zielonych oliwek (np. zielone oliwki serem pleśniowym Fragata Stovit)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki świeżej bazylii
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • opcjonalnie 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie 1 łyżka sera pleśniowego

Dodatkowo:

  • bagietka
  • opcjonalnie kiełki rzodkiewki

Jak zrobić tapenadę?

Wykonanie:

Do wyższej miski dodajemy oliwki bez pestek, kapary, czosnek, oliwę z oliwek, świeże listki bazylii, sok z cytryny, ser pleśniowy, a także szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie blendujemy.

Gotową tapenadę przechowujemy w lodówce. Podajemy z pokrojoną bagietką lub grzanką. Wierzch dekorujemy kiełkami rzodkiewki. Smacznego!


Tapenada z zielonych oliwek

Pasta z zielonych oliwek

Pasta z zielonych oliwek

* wpis zawiera lokowanie produktu

Print Friendly, PDF & Email
Back to top button