Tapenada jest to pasta z czarnych oliwek, której głównym składnikiem są wydrylowane oliwki – czarne lub zielone. Opcjonalnie możemy dodać także czosnek, świeżą bazylię, filety anchois i kapary.
Przepis na tapenadę
Domowa tapenada świetnie się sprawdza w połączeniu z bagietką np. podpieczoną w piekarniku i jako dodatek np. do sałatki. Jest to jedna z tych przekąsek imprezowych, które robi się błyskawicznie. Pasuje również świetnie jako dodatek do makaronów, mięs i ryb. Przed podaniem najlepiej odstawić naszą pastę z czarnych oliwek do lodówki na 30 min. Możesz również przygotować inną tapenadę, jako pastę z zielonych oliwek.
Przepis na: Tapenada z czarnych oliwek
Składniki:
- 200g czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka świeżej bazylii
- 2 łyżki orzechów włoskich lub pekan
- opcjonalnie 1 łyżeczka kaparów
- opcjonalnie 2 fileciki anchois
Dodatkowo:
- pieczywo
Zobacz również:
Tapenada z czarnych oliwek – przepis krok po kroku:
Krok 1
Do jej zrobienia możecie użyć czarnych wydrylowanych oliwek ze słoika (opcjonalnie zielonych).
Do wysokiej miski dodajemy czarne oliwki (około 200 g), oliwę z oliwek (2 łyżki), mały ząbek czosnku, pieprz ziołowy (szczypta), świeżą bazylię (1 łyżeczka) oraz orzechy włoskie (lub pekan, nerkowca, 2 łyżki). Opcjonalnie dodajemy także kapary (1 łyżeczka), a także fileciki anchois (2 szt).
Całość dokładnie blendujemy za pomocą blendera ręcznego. Już w niecałą minutę tapenada będzie gotowa.
Podajemy z pokrojoną bagietką lub np. z domowym chlebem (polecam chleb z garnka). Smacznego!
Jeśli szukasz innych pomysłów na proste i smaczne pasty kanapkowe to koniecznie odwiedź ten wpis – PASTY NA KANAPKI (kilka sprawdzonych przepisów).
Komentarze