Przekąski

Tapenada – pasta z czarnych oliwek

Tapenada jest to pasta z czarnych oliwek, której głównymi składnikami są wydrylowane oliwki, a także oliwa z oliwek i kapary. Opcjonalnie możemy dodać także czosnek, świeżą bazylię, filety anchois i orzechy.

Przepis na tapenadę

Domowa tapenada świetnie się sprawdza w połączeniu z bagietką np. podpieczoną w piekarniku i jako dodatek np. do sałatki. Jest to jedna z tych przekąsek imprezowych, które robi się błyskawicznie 🙂 Pasuje również świetnie jako dodatek do makaronów, mięs i ryb. Przed podaniem najlepiej odstawić naszą pastę z czarnych oliwek do lodówki na 30 min. Możesz również przygotować inną tapenadę, jako pastę z zielonych oliwek.

Przepis na: Tapenada – pasta z czarnych oliwek

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 15 min

Składniki:

  • 200g czarnych oliwek (np. czarne oliwki z ziołami Fragata Stovit)
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • opcjonalnie 2 fileciki anchois
  • opcjonalnie 2 łyżki orzechów włoskich lub pekan

Dodatkowo:

    • bagietka

Jak zrobić tapenadę?

Wykonanie:

Do wyższej miski dodajemy czarne oliwki bez pestek, kapary, orzechy, czosnek, oliwę z oliwek, świeże listki bazylii, anchois, a także szczyptę pieprzu. Wszystko dokładnie blendujemy.

Gotową tapenadę przechowujemy w lodówce maksymalnie do 2 tygodni. Podajemy z pokrojoną bagietką lub grzanką. Smacznego!


Tapenada

Tapenada z czarnych oliwek

pasta z czarnych oliwek

* wpis zawiera lokowanie produktu

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Tapenada, czyli pasta z oliwek

Tapenada to nic innego jak zblendowane oliwki z kaparami z oliwą z oliwek, orzechami włoskimi lub pekan, czosnkiem, świeżymi listkami bazylii, anchois, i pieprzem. Sama potrawa wywodzi się z Prowansji, ale spotkać ją możemy ją również w kuchni śródziemnomorskiej, np. w Hiszpanii, jako przystawka tzw. Tapas. Jest to jedna z tych przekąsek imprezowych, które jesteśmy w stanie przygotować w kilka chwil przed przybyciem gości. Tepanada smakuje z samym pieczywem tak dobrze, że właściwie można nią zastąpić kupne wędliny ze sklepu. Jestem przekonana, że ta pasta z oliwek podbije Twoje serce 🙂 Jeżeli masz ochotę jeszcze spróbować inne wersji to polecam również pastę z zielonych oliwek.

Back to top button