Masło czosnkowe robię dość często, a w szczególności gdy upiekę domowe pieczywko. Taka ciepła kromka chleba czy bułka posmarowana masłem czosnkowym to coś genialnego! Ciężko się wtedy oderwać i nie wziąć dokładki.
Jak zrobić domowe masło czosnkowe? To bardzo proste! Do jego przygotowania potrzebne jest miękkie masło (najlepiej je wyciągnąć kilka godzin szybciej z lodówki), a także świeży czosnek, natka pietruszki, koperek, sól i pieprz. Nie polecam używać suszonych przypraw, bo nie są tak wyraziste w smaku jak te świeże. Jeśli chodzi o ilość użytych ząbków czosnku to po prostu zależy od ich wielkości.
Masło czosnkowe można podawać z domowym pieczywem jak np. domowy chleb, bułki pszenne czy bułeczki mleczne. To super dodatek do grilla! Można również na takim maśle z dodatkiem czosnku smażyć mięso np. kurczaka (zamiast użycia oleju).
Przepis na: Masło czosnkowe
Składniki:
- 120 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- szczypta soli i pieprzu
Zobacz również:
Masło czosnkowe - przepis krok po kroku
Krok 1
Do miseczki wkładamy miękkie masło (ok. 120 g). Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 małe ząbki) – ewentualnie większą ilość ząbków czosnku proponuję dodać już na sam koniec, gdyby Wasze masło nie wyszło zbyt wyraziste w smaku (dużo też zależy od wielkości użytych ząbków czosnku).
Następnie dodajemy drobno posiekany koperek (1 łyżeczka) i natkę pietruszki (1 łyżeczka). W ich przypadku też nie polecam używać suszonych zamienników. Na sam koniec doprawiamy szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli.
Krok 2
Masło czosnkowe możemy przełożyć do dowolnego naczynia lub foremki, albo przełożyć na folię spożywczą lub papier do pieczenia i uformować rulon. Masło można przechowywać w lodówce spokojnie przez tydzień. Aby się lepiej rozsmarowywało, trzeba je chwilę wcześniej wyciągnąć z lodówki.
Komentarze
Oj tak – masełko czosnkowe i świezutkie pieczywo to cos pysznego 🙂
Robię je bardzo często 🙂 Nie da się go zepsuć!