Masło czosnkowe

4.9/5 (303 ocen)

Ilość porcji

8-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min

Masło czosnkowe przepis

Masło czosnkowe robię dość często, a w szczególności gdy upiekę domowe pieczywko. Taka ciepła kromka chleba czy bułka posmarowana masłem czosnkowym to coś genialnego! Ciężko się wtedy oderwać i nie wziąć dokładki.

Jak zrobić domowe masło czosnkowe? To bardzo proste! Do jego przygotowania potrzebne jest miękkie masło (najlepiej je wyciągnąć kilka godzin szybciej z lodówki), a także świeży czosnek, natka pietruszki, koperek, sól i pieprz. Nie polecam używać suszonych przypraw, bo nie są tak wyraziste w smaku jak te świeże. Jeśli chodzi o ilość użytych ząbków czosnku to po prostu zależy od ich wielkości.

Masło czosnkowe można podawać z domowym pieczywem jak np. domowy chleb, bułki pszenne czy bułeczki mleczne. To super dodatek do grilla! Można również na takim maśle z dodatkiem czosnku smażyć mięso np. kurczaka (zamiast użycia oleju).

Przepis na: Masło czosnkowe

Składniki:

  • 120 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • szczypta soli i pieprzu
Wyślij emailem

Masło czosnkowe - przepis krok po kroku


Krok 1

składniki na masło czosnkowe

Do przygotowania masła czosnkowego będzie potrzebny przede wszystkim miękkie masło (najlepiej je 2 godziny wcześniej wyciągnąć z lodówki) i świeży czosnek (nigdy nie korzystam z suszonego, bo suszony czosnek nie jest tak wyrazisty i osobiście za nim nie przepadam). Ważne są także świeża natka pietruszki i koperek.

Do miseczki wkładamy miękkie masło (ok. 120 g). Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 małe ząbki) – ewentualnie większą ilość ząbków czosnku proponuję dodać już na sam koniec, gdyby Wasze masło nie wyszło zbyt wyraziste w smaku (dużo też zależy od wielkości użytych ząbków czosnku).

Następnie dodajemy drobno posiekany koperek (1 łyżeczka) i natkę pietruszki (1 łyżeczka). W ich przypadku też nie polecam używać suszonych zamienników. Na sam koniec doprawiamy szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli.


Krok 2

Przepis na masło czosnkowe

Mieszamy za pomocą łyżeczki aż powstanie jednolite masełko czosnkowe. Gotowe!

Masło czosnkowe możemy przełożyć do dowolnego naczynia lub foremki, albo przełożyć na folię spożywczą lub papier do pieczenia i uformować rulon. Masło można przechowywać w lodówce spokojnie przez tydzień. Aby się lepiej rozsmarowywało, trzeba je chwilę wcześniej wyciągnąć z lodówki.


Jak zrobić masło czosnkowe z ziołami?

Masło czosnkowe

Masełko czosnkowe przepis

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 303

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga
Kinga
2 lat temu

Oj tak – masełko czosnkowe i świezutkie pieczywo to cos pysznego 🙂

Pati
Pati
2 lat temu

Robię je bardzo często 🙂 Nie da się go zepsuć!

Jak zrobić masło czosnkowe z ziołami?

Aby zrobić masło ziołowe wystarczy nam zaledwie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i trochę ziół (koperek, natka pietruszki, oregano, bazylia lub dowolne inne zioło). Potrzebujemy również do smaku sól oraz pieprz. Ja dodałam jedynie szczyptę, ale jeżeli chcesz zrobić solone masło z czosnkiem, to po prostu dodaj jeszcze jedną lub dwie szczypty 🙂 Jestem przekonana, że jeżeli tylko znajdziesz swój smak, to ten przepis będzie Ci towarzyszył już bardzo często.

Masło czosnkowe przepis

Przepis na masło czosnkowe jest bardzo prosty, a czas przygotowania to niecałe 5 min. Takie masło czosnkowe idealnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa na śniadanie. Możesz też spróbować upiec bagietkę w piekarniku, a do jej środka dodać właśnie masełko. Smak jest bardzo wyrazisty, dlatego również masełko nada się świetnie do dań z grilla, czy jako dodatek do zupy lub innej potrawy np. do mięsa. Ich smak potrafi całkowicie się zmienić pod wpływem tego dodatku.

Masełko czosnkowe

Osobiście uwielbiam czosnek, więc często przygotowuję potrawy na jego podstawie. Ten przepis na masełko czosnkowe powstał w momencie przygotowywania przepisu na proziaki, chociaż sama robię go od bardzo dawna. Inne potrawy, które równie chętnie przygotowuję z czosnku to sos czosnkowy, krem czosnkowy, odrywany chlebek, bagietki z czosnkiem oraz wiele więcej. Wszystkie podobne przepisy znajdziesz na moim blogu kulinarnym. Czosnek jak powszechnie wiadomo, ma wiele właściwości leczniczych. Posiada wiele różnych witamin, wspomaga leczenie infekcji wirusowych oraz wpływa na odporność organizmu, dlatego zwłaszcza w sezonie grypowym warto sięgać po to warzywo.

RozwińZwiń