Opis przepisu
Hummus to niezwykle smaczna i popularna pasta z ciecierzycy. Możesz go przygotować zarówno na bazie samodzielnie ugotowanej suchej ciecierzycy lub pójść na skróty i skorzystać z ugotowanej z puszki (wtedy czas wykonania całego hummusu wyniesie maksymalnie 10-15 minut). Wychodzi kremowy, pełny smaku i z powodzeniem może zastąpić np. masło jako kanapkowe smarowidło.
Hummus – co to jest?
Hummus to dip, pasta do smarowania, gdzie głównym składnikiem jest ciecierzyca. Bardzo popularny na Bliskim Wschodzie, choć w ostatnim czasie zyskał ogromną popularność na całym świecie. Hummus jest bogaty w białko, a także błonnik pokarmowy. Przynosi korzyści zdrowotne, takie jak wspomaganie pracy układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego.
Przepis na: Hummus
Składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy z puszki lub 200 g suchej
- 3 lekko czubate łyżki pasty sezamowej tahini (ok. 50 g)
- sok z 1/2 cytryny (ok 25 g)
- 1 ząbek czosnku
- 4-5 łyżek oliwy (ok. 45 g)
- 10 łyżek zimnej wody (ok. 150 g)
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli (ok. 5 g)
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego lub cytrynowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki kuminu mielonego (kmin rzymski)
- do podania świeża kolendra (opcjonalnie)
Zobacz również:
Jak zrobić hummus?
Krok 1
Jeśli chodzi o ugotowaną ciecierzycę z puszki to wystarczy ją tylko odsączyć z zalewy.
W przepisie użyłam 200 g suchej ciecierzycy (1 szklanka) – najpierw zalewamy ją zimną wodą (2-3 szklanki, ciecierzyca ma być całkowicie zanurzona w wodzie). Odstawiamy na maksymalnie 10-12 godzin, nie dłużej. W tym czasie cieciorka napęcznieje i wchłonie pewną część wody z garnka. Wylewamy wodę z moczenia, przepłukujemy ciecierzycę i ponownie wsypujemy do garnka. Ponownie wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na malutkim ogniu (najlepiej pod przykryciem) do jej miękkości – to powinno zająć nieco ponad godzinę.
Krok 2
Przekładamy do miski lub naczynia, w którym będziemy ją blendować.
Krok 3
Do przygotowania hummusu potrzebna jest pasta tahini – coraz łatwiej można ją kupić w sklepach, ale równie dobrze można zblendować prażone ziarna sezamu z odrobina oliwy i szczyptą soli.
Krok 4
Możesz od razu zblendować ugotowaną ciecierzycę z dodatkami, ale ja zazwyczaj zaczynam od zblendowania samej ciecierzycy za pomocą blendera ręcznego.
Krok 5
Krok 6
Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Doprawiamy ewentualnie do smaku. Wierzch zazwyczaj dekoruję świeżą kolendrą (można dość drobno posiekać), a także podprażoną na suchej patelni ciecierzycą z dodatkiem papryki słodkiej lub ostrej.
Hummus gotowy! Spokojnie możesz go przechowywać w lodówce do 5 dni – najlepiej w szczelnie zamykanym pojemniku.
Z czym jeść hummus?
Pastę z ciecierzycy czyli inaczej hummus jeść z czym dusza zapragnie. Z pieczywem, chlebkami naan, tortillą, nachosami, paluchami chlebowymi grissini itp.
Osobiście najbardziej lubię ze świeżym pieczywem w formie kanapek, z dodatkiem świeżych warzyw jak pokrojone w słupki marchewki, seler naciowy czy papryka czerwona.
Komentarze
Uwielbiam hummus i robię go bardzo często 🙂
super 🙂