Hummus

5/5 (3 ocen)
Hummus to pasta na bazie ciecierzycy, pasty sezamowej i przypraw, która stał się jednym z najpopularniejszych dipów na świecie. Jest prosty w przygotowaniu, uniwersalny w zastosowaniu i pełen wartości odżywczych, dlatego powinien na stałe znaleźć miejsce w naszym jadłospisie.

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + namaczanie

Hummus

Opis przepisu

Hummus to niezwykle smaczna i popularna pasta z ciecierzycy. Możesz go przygotować zarówno na bazie samodzielnie ugotowanej suchej ciecierzycy lub pójść na skróty i skorzystać z ugotowanej z puszki (wtedy czas wykonania całego hummusu wyniesie maksymalnie 10-15 minut). Wychodzi kremowy, pełny smaku i z powodzeniem może zastąpić np. masło jako kanapkowe smarowidło.

Hummus – co to jest?

Hummus to dip, pasta do smarowania, gdzie głównym składnikiem jest ciecierzyca. Bardzo popularny na Bliskim Wschodzie, choć w ostatnim czasie zyskał ogromną popularność na całym świecie. Hummus jest bogaty w białko, a także błonnik pokarmowy. Przynosi korzyści zdrowotne, takie jak wspomaganie pracy układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego.

Przepis na: Hummus

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy z puszki lub 200 g suchej
  • 3 lekko czubate łyżki pasty sezamowej tahini (ok. 50 g)
  • sok z 1/2 cytryny (ok 25 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy (ok. 45 g)
  • 10 łyżek zimnej wody (ok. 150 g)
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli (ok. 5 g)
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego lub cytrynowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kuminu mielonego (kmin rzymski)
  • do podania świeża kolendra (opcjonalnie)
Wyślij emailem

Jak zrobić hummus?


Krok 1

moczenie ciecierzycy w garnku

Hummus to pasta z ciecierzycy. Możesz użyć gotowej, ugotowanej z puszki lub namoczyć suchą i następnie ją samodzielnie ugotować.

Jeśli chodzi o ugotowaną ciecierzycę z puszki to wystarczy ją tylko odsączyć z zalewy.

W przepisie użyłam 200 g suchej ciecierzycy (1 szklanka) – najpierw zalewamy ją zimną wodą (2-3 szklanki, ciecierzyca ma być całkowicie zanurzona w wodzie). Odstawiamy na maksymalnie 10-12 godzin, nie dłużej. W tym czasie cieciorka napęcznieje i wchłonie pewną część wody z garnka.  Wylewamy wodę z moczenia, przepłukujemy ciecierzycę i ponownie wsypujemy do garnka. Ponownie wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na malutkim ogniu (najlepiej pod przykryciem) do jej miękkości – to powinno zająć nieco ponad godzinę.


Krok 2

odcedzanie ciecierzycy na hummus na sitku

Ciecierzycę odcedzamy na sitku i odkładamy do całkowitego przestudzenia.

Przekładamy do miski lub naczynia, w którym będziemy ją blendować.


Krok 3

przygotowanie pasty sezamowej tahini na hummus

Do przygotowania hummusu potrzebna jest pasta tahini – coraz łatwiej można ją kupić w sklepach, ale równie dobrze można zblendować prażone ziarna sezamu z odrobina oliwy i szczyptą soli.


Krok 4

blendowanie ciecierzycy

Możesz od razu zblendować ugotowaną ciecierzycę z dodatkami, ale ja zazwyczaj zaczynam od zblendowania samej ciecierzycy za pomocą blendera ręcznego.


Krok 5

składniki na hummus

Następnie dodajemy pozostałe składniki – tahini (3 lekko czubate łyżki), sok z 1/2 cytryny, ząbek czosnku, oliwę (4-5 łyżek), zimną wodę (8-10 łyżek, w zależności jaką konsystencję chcecie uzyskać), sól (3/4 płaskiej łyżeczki), pieprz (1/3 łyżeczki), a także mój obowiązkowy składnik – kumin (1/2 płaskiej łyżeczki). 


Krok 6

jak zrobić hummus

Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Doprawiamy ewentualnie do smaku. Wierzch zazwyczaj dekoruję świeżą kolendrą (można dość drobno posiekać), a także podprażoną na suchej patelni ciecierzycą z dodatkiem papryki słodkiej lub ostrej.

Hummus gotowy! Spokojnie możesz go przechowywać w lodówce do 5 dni – najlepiej w szczelnie zamykanym pojemniku.


Hummus przepis

pasta z soczewicy

Z czym jeść hummus?

Pastę z ciecierzycy czyli inaczej hummus jeść z czym dusza zapragnie. Z pieczywem, chlebkami naan, tortillą, nachosami, paluchami chlebowymi grissini itp.

Osobiście najbardziej lubię ze świeżym pieczywem w formie kanapek, z dodatkiem świeżych warzyw jak pokrojone w słupki marchewki, seler naciowy czy papryka czerwona.

Z czym jeść hummus

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 3

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kuchcik
Kuchcik
7 dni temu

Uwielbiam hummus i robię go bardzo często 🙂

Pasta z soczewicy

Wielu kanapki kojarzą się głównie z masłem jako smarowidłem. Oczywiście też używam masła, ale jest tyle zdrowych i pysznych zamienników, że robię to stosunkowo rzadko. Jednym z najczęściej wybieranych przeze mnie jest pasta z soczewicy, czyli inaczej hummus. Jest też dosyć uniwersalna ponieważ możemy do niej dodawać inne ulubione składniki i tworzyć nowe wersję. Inną ciekawą opcją jest dodanie suszonych pomidorów lub buraków, wtedy pasta z soczewicy nabiera bardziej wyrazistego smaku.

Hummus z ciecierzycy

Hummus najczęściej z moich obserwacji kupujemy już gotowy w sklepie. Jednak jego przygotowanie jest naprawdę szybkie i dużo tańsze. Hummus z ciecierzycy robiony w domu wychodzi moim zdaniem lepszy niż to co oferują nam różni producenci. Owszem, przy użyciu zwykłej ciecierzycy musimy odczekać 10-12 godzin, aż nasiąknie wodą, ale poza tym do jej przygotowania wystarczy max 15 minut i to razem z przygotowaniem domowej pasty tahini. Ja najczęściej hummus z ciecierzycy zaczynam przygotowywać wieczorem, a rano blenduję i mam pyszną oraz zdrową pastę kanapkową na kilka dni do przodu.

RozwińZwiń