Pasta jajeczna z fetą to smaczna i sycąca pasta kanapkowa. Idealna na rodzinne śniadanie czy kolację. Zrobisz ją w 15 minut! Ta pasta jest smaczna zarówno zaraz po jej przygotowaniu jak i na drugi czy trzeci dzień.
Przepis na: Pasta jajeczna z fetą
Składniki:
- 4 duże jajka
- 90 g sera feta
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli i pieprzu do smaku
- 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
Zobacz również:
Jak zrobić pastę jajeczną z fetą?
Krok 1
Pasta jajeczna z fetą jest bardzo prosta i szybka do wykonania. Możesz ją przygotować zarówno wieczorem i zjeść rano na śniadanie, czy nawet zjeść od razu po jej wykonaniu.
Jajka (4 duże lub 5 małych sztuk) gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie przez 7-9 minut. Długość gotowania jest zależna od rozmiaru jajek, włączamy stoper od czasu wrzenia wody.
Następnie odlewamy wrzątek i zalewamy jajka zimną wodą. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Gdy przestygną, wtedy je dokładnie obieramy ze skorupek.
Krok 2
Gdy jajka całkiem ostygną wtedy ścieramy je na tarce o dużych lub średnich oczkach.
Jeśli wolisz to możesz je po prostu bardzo drobno pokroić w kosteczkę.
W tym przepisie użyłam ser feta w kostce, ale równie dobrze możesz użyć ser sałatkowy w stylu greckim.
Ser feta (90 g) również ścieramy na tarce lub kroimy w małą kostkę.
Krok 3
Mieszamy całość za pomocą łyżki. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotową pastę jajeczną przekładamy do zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce przez 2-3 dni.
Krok 4
Pasta jajeczna z fetą smakuje najlepiej z domowym pieczywem (szczególnie jeśli jest jeszcze ciepłe). Wypróbuj mój przepis na bułki pszenne, chleb orkiszowy lub bułeczki domowe z ziarnami.
Jeśli szukasz innych pomysłów na proste i smaczne pasty kanapkowe to koniecznie odwiedź ten wpis – PASTY NA KANAPKI (kilka sprawdzonych przepisów), a także klasyczną pastę jajeczną. Ciekawą propozycją jest także pasta jajeczna z awokado.
Została Ci feta i nie wiesz do czego ją wykorzystać? W takim razie podrzucam przepis na zapiekane naleśniki z fetą i szpinakiem oraz sałatkę z brokułami, szynką i fetą.
Komentarze