Pasta jajeczna z fetą

5/5 (5 ocen)
Dzisiaj mam dla Was przepis na coś pysznego, co idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Pasta jajeczna z fetą to połączenie smaków, które po prostu musicie spróbować. Kremowa, lekko słona pasta idealna na kanapki lub jako dip do chrupiących warzyw. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt zachwyci każdego!

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

Pasta jajeczna z fetą

Pasta jajeczna z fetą to smaczna i sycąca pasta kanapkowa. Idealna na rodzinne śniadanie czy kolację. Zrobisz ją w 15 minut! Ta pasta jest smaczna zarówno zaraz po jej przygotowaniu jak i na drugi czy trzeci dzień.

Przepis na: Pasta jajeczna z fetą

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 90 g sera feta
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli i pieprzu do smaku
  • 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
Wyślij emailem

Jak zrobić pastę jajeczną z fetą?


Krok 1

ścieranie jajek na karku

Pasta jajeczna z fetą jest bardzo prosta i szybka do wykonania. Możesz ją przygotować zarówno wieczorem i zjeść rano na śniadanie, czy nawet zjeść od razu po jej wykonaniu.

Jajka (4 duże lub 5 małych sztuk) gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie przez 7-9 minut. Długość gotowania jest zależna od rozmiaru jajek, włączamy stoper od czasu wrzenia wody.

Następnie odlewamy wrzątek i zalewamy jajka zimną wodą. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Gdy przestygną, wtedy je dokładnie obieramy ze skorupek.  


Krok 2

starte jajka i pokrojony ser feta

Gdy jajka całkiem ostygną wtedy ścieramy je na tarce o dużych lub średnich oczkach.

Jeśli wolisz to możesz je po prostu bardzo drobno pokroić w kosteczkę.

W tym przepisie użyłam ser feta w kostce, ale równie dobrze możesz użyć ser sałatkowy w stylu greckim.

Ser feta (90 g) również ścieramy na tarce lub kroimy w małą kostkę.


Krok 3

składniki na pastę jajeczną z fetą

Jajka oraz ser feta przekładamy do większej miseczki. Dodajemy także majonez (1 czubata łyżka), gęstą śmietanę 18% (1 łyżka), a także posiekany szczypiorek (1/2 łyżeczki). Jeśli chcesz to szczypiorek możesz zastąpić świeżą natką pietruszki. Fajnym dodatkiem jest także odrobina prażonej cebulki.

Mieszamy całość za pomocą łyżki. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotową pastę jajeczną przekładamy do zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce przez 2-3 dni.


Krok 4

jak zrobić pastę jajeczną z fetą

Pasta jajeczna z fetą smakuje najlepiej z domowym pieczywem (szczególnie jeśli jest jeszcze ciepłe). Wypróbuj mój przepis na bułki pszenne, chleb orkiszowy lub bułeczki domowe z ziarnami.

Jeśli szukasz innych pomysłów na proste i smaczne pasty kanapkowe to koniecznie odwiedź ten wpis – PASTY NA KANAPKI (kilka sprawdzonych przepisów), a także klasyczną pastę jajeczną. Ciekawą propozycją jest także pasta jajeczna z awokado.

Została Ci feta i nie wiesz do czego ją wykorzystać? W takim razie podrzucam przepis na zapiekane naleśniki z fetą i szpinakiem oraz sałatkę z brokułami, szynką i fetą


pasta jajeczna z serem feta

Pasta jajeczna z fetą

pasta jajeczna z fetą przepis

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 5

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Pasta jajeczna z serem feta

W mojej kuchni dosyć często przygotowuję różne pasty kanapkowe. Uwielbiam po prostu domowe pieczywko i domową pastę na wierzchu. Jedną z moich ulubionych jest pasta jajeczna z serem feta, która świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Feta nadaje tutaj fajnego, lekko słonego smaku, który bardzo trafia w moje gusta. Uwielbiam ją też za jej prostotę i uniwersalność, ponieważ pasuje nie tylko do kanapek, ale też świetnie jako dodatek do świeżych warzyw. Jestem pewna, że ta pasta jajeczna z serem feta posmakuje również Tobie! Ponadto jeżeli tylko masz ochotę to możesz do niej dodać swoje ulubione dodatki np. cebulkę prażoną czy suszone pomidory.

RozwińZwiń