Chleb orkiszowy 

4.7/5 (183 ocen)
Jeżeli przygotowujesz samodzielnie pieczywo, to ten pyszny domowy chleb orkiszowy na drożdżach musi znaleźć się na Twojej liście do zrobienia. Nie dość, że smakuje rewelacyjnie, to jeszcze długo zachowuje świeżość.

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

80 min + pieczenie

Chleb orkiszowy 

Opis przepisu

Jak już pewnie zauważyliście, uwielbiam piec, a następnie zajadać się domowym pieczywem. Przyznajcie sami – potrafilibyście odmówić kromki ciepłego chleba, takiej posmarowanej masłem? Wątpię! W tym wpisie szczegółowo opisałam jak przygotowuję chleb orkiszowy. On smakuje i pachnie naprawdę świetnie!

Mój chleb orkiszowy przygotowałam na bazie jasnej mąki orkiszowej (ta mi najbardziej smakuje). Jeśli jednak wolicie, to możecie wykorzystać mąkę orkiszową pełnoziarnistą.

Chleb z mąki orkiszowej

Najczęściej zamawiam mąki na chleb przez internet. Po pierwsze wychodzi tak najkorzystniej cenowo, no i po drugie nie trzeba jej dźwigać ze sklepu, tylko dostarczana jest ona pod same drzwi.

Poniżej opisałam mój przepis na chleb orkiszowy z chrupiącą skórką. Ciasto wyrabiam dość długo, ponieważ czas działa pozytywnie na powstawanie glutenu. To znaczy w skrócie, że wtedy ciasto zdąży nabrać elastyczności i staje się bardziej rozciągliwe. Chleb się super kroi i zachowuje świeżość przez kilka dni, choć nie ukrywam, że jest najsmaczniejszy w dniu upieczenia lub na drugi dzień.

Przepis na: Chleb orkiszowy 

Składniki:

Rozczyn:

  • 25 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml letniej wody
  • 2 płaskie łyżki mąki orkiszowej jasnej

Ciasto:

  • 620 g mąki orkiszowej jasnej
  • 400 ml letniej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka sezamu
  • 2 łyżki płatków owsianych np. błyskawicznych
  • 1 łyżka czarnuszki
Wyślij emailem

Chleb orkiszowy przepis krok po kroku:


Krok 1

rozczyn drożdżowy na chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy można przygotować na bazie świeżych lub suchych drożdży. Jeśli zdecydujesz się użyć drożdży instant, wtedy pomiń wykonanie rozczynu i wsyp je od razu do ciasta właściwego.

Rozczyn:

Do miseczki kruszmy świeże drożdże (25 g), a także dodajemy cukier (1 łyżeczka), mąkę (2 płaskie łyżki) i letnią wodę (50 ml).

Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość. Jeśli tak się nie stało, to ewidentnie znaczy, że został źle przygotowany – mogła być za wysoka temperatura wody lub nieświeże drożdże. 


Krok 2

Przygotowanie ciasta na chleb

Właściwe ciasto na chleb:

Do większej miski wsypujemy mąkę orkiszową jasną (ok. 620 g, u mnie typ 650 marki TOTA), miękkie masło (50 g) i letnią wodę (400 ml).


Krok 3

Składniki na chleb orkiszowy

Dodajemy także wyrośnięty rozczyn.

Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub mikserem ręcznym (z końcówkami do ciasta drożdżowego) przez około 5-7 minut.


Krok 4

Wyrabianie ciasta chlebowego

Ciasto ma być dość luźne, poprzez dodatek większej ilości wody niż w typowych ciastach drożdżowych. Odstawiamy je na 5 minut.


Krok 5

ciasto na chleb z płatkami owsianymi i sezamem

Po tym czasie dodajemy sól (2 płaskie łyżeczki) oraz sezam (1 czubata łyżka) i płatki owsiane (2 łyżki).

Ponownie wyrabiamy przez 5 minut na małych obrotach robota.

Ponownie odstawiamy ciasto na 5 minut i po raz ostatni wyrabiamy ciasto przez kilka minut na małych obrotach robota.  


Krok 6

wyrobione ciasto na chleb

Tym razem ciasto już powinno nabrać lepszej konsystencji. Po dotknięciu palcami powinno się już nieco mniej kleić, a wytworzony gluten sprawić, że ciasto jest elastyczne, rozciągliwe. 


Krok 7

Ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia

Przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. 


Krok 8

wyrośnięte ciasto na chlebek orkiszowy

Ciasto powinno ładnie zwiększyć swoją objętość. Wyciągamy je z foremki i leciutko wyrabiamy (można oprószyć blat mąką). 


Krok 9

Chleb orkiszowy przed upieczeniem z czarnuszką

Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Użyta przeze mnie keksówka jest dość wąska i długa (około 40 cm). Ponownie odstawiamy na około 15-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch pryskamy odrobiną wody (można też posmarować wodą za pomocą pędzelka kuchennego). Posypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie tym razem sezam i słonecznik). Przykrywamy ściereczką.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 20-25 minut.

PS. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę. W trakcie pieczenia możesz też ponownie spryskać wodą wierzch chleba.

Po wyciągnięciu z piekarnika chleb od razu wyciągamy z keksówki i papieru do pieczenia. Studzimy na kratce.

Chleb na drożdżach polecam przechowywać w lnianej siatce lub nawet najzwyklejszej czystej reklamówce – oczywiście gdy już będzie całkowicie przestudzony.

Szukasz innych przepisów na domowe pieczywo? W takim razie polecam wypróbować bułeczki śniadaniowe, chleb domowy czy moją ulubioną chałkę z kruszonką.


chleb orkiszowy przepis

Prosty chleb orkiszowy

chleb z mąki orkiszowej

Chleb orkiszowy na drożdżach

Chleb orkiszowy 

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 183

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
44 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Roza
Roza
8 dni temu

Przedłużyłam czas drugiego wyrastania, bo jakoś ruszał bardzo powoli (pierwsze wyrastanie było szybkie). Smaczny, ale nawet na drugi dzień jest dość kleisty. Ktoś ma pomysł, dlaczego?

Jarek
Jarek
24 dni temu

Super przepis. Chleb pycha.Co zrobić by chleb się nie kruszył?

Moni
Moni
25 dni temu

Wyszedł genialny ❤️ upiekłam dla synka, żeby pierwszy raz zjadł chleb na rozszerzaniu diety 🙂 dziękuję za przepis 🤗

Dominika
Dominika
1 miesiąc temu

Pyszny 🤩😍

IMG_20240305_181203
Agata
Agata
1 miesiąc temu

Chleb wyszedł rewelacyjny ❤️

Agnieszka
Agnieszka
2 miesięcy temu

Czy można chleb piec bez formy? Tak dtradycyjnie go uformować i na blaszce upiec?

Agnieszka
Agnieszka
2 miesięcy temu

Czy chlebek pieczemy zakryty czy odkryty?

Jan
Jan
2 miesięcy temu

Czy można oprócz drożdży dodać zakwas suchy ? Czy zamiast drożdży można dać tylko suchy zakwas ?

daria
daria
2 miesięcy temu

Chlebek pyszny, przepis bardzo dobry. Polecam

Karolina
Karolina
3 miesięcy temu

Polecam uformowany chleb wlozyc do lodowki na cala noc i piec kolejnego dnia jest duuuzo lepszy! Wyciagnac go tylko z rana z lodowki 2g przed pieczeniem

Jan
Jan
2 miesięcy temu
Reply to  Karolina

A co to daje takie trzymanie w lodowce ?

Renata
Renata
3 miesięcy temu

Dzień dobry, a piec w opcji góra-dół czy termoobieg?:)

Natalia
Natalia
4 miesięcy temu

Czy chlebek można upiec w naczyniu żaroodpornym? jeśli tak to przykryc?

Kasia
Kasia
4 miesięcy temu

Z jakiegoś powodu chleb pękł z jednej strony. Co moglo być przyczyną?

17025880196292476015027555599501.jpg
Trynithy
Trynithy
4 miesięcy temu

Przepis po pobraniu zasłoniety jest taka iloscia lub wielkoscia reklam, ze nie da sie go odczytac. Moze warto pomyslec o stworzeniu normalnej wersji do druku bo opcja , ktora Pani posiada niest bezuzteczna. A szkoda bo przepis super

Przechwytywanie.PNG
Iwona
Iwona
5 miesięcy temu

Chleb jest pyszny 😋

Tolek
Tolek
5 miesięcy temu

Czy może być mąka pełnoziarnista pszenna ? Nie mam orkiszowej

Olgus
Olgus
5 miesięcy temu

Chleb jest genialny, i jak pięknie rośnie to aż miło. A czy zamiast orkiszowej można używać innej mąki? No pełnoziarnistej pszennej lub żytnej?

Regina
Regina
6 miesięcy temu

Witam czy w przepisie ma być na pewno 2 łyżeczki soli? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź:)

Regina
Regina
6 miesięcy temu

Dziękuję za odpowiedź. Chlebek wyszedł przepyszny🤩🤩🤩 na pewno będę go piekła jeszcze bo znika w oka mgnieniu😃😃

IMG_20230926_063546.jpg
Regina
Regina
6 miesięcy temu
Reply to  Regina

Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej bo akurat taką miałam w domu

IMG_20230926_063213.jpg
Lolo
Lolo
9 miesięcy temu

Bardzo fajny przezpis a chleb zawsze się udaje

Ola
Ola
11 miesięcy temu

Właśnie piekę chleb 😀 zobaczymy co wyjdzie

Chleb orkiszowy na drożdżach

Jestem fanką domowego pieczywa od dawna, ale zauważyłam, że po pandemii wiele osób również zaczęło interesować się wypiekaniem chleba w domowych warunkach. Nic w tym dziwnego, ponieważ na przykład taki domowy chleb orkiszowy jest dla mnie o niebo lepszy niż ten który możemy kupić w sklepie, a o marketach nie wspominając. Dodatkowo taki chleb orkiszowy na drożdżach jest znacznie tańszy (w porównaniu do dobrej jakości chleba w piekarni) oraz długo zachowuje świeżość jeżeli poprawnie go przechowujemy (upieczony chleb jest zdatny do spożycia do 3 dni). Dodatkowo wiemy dokładnie co spożywamy i nie musimy obawiać się, że przed nami 100 osób obmacało nasz chlebek 🙂 Ja do przygotowania mojego chleba orkiszowego użyłam drożdży świeżych, ale jeżeli chcesz, to możesz użyć drożdży instant. Wtedy pomijamy krok przygotowania rozczynu. Jest też w moim odczuciu smaczniejszy niż chleb orkiszowy na zakwasie, ale jest to oczywiście kwestia gustu. Musimy jednak pamiętać, że mąka orkiszowa, tak samo jak pszenna zawiera gluten, dlatego osoby z nietolerancjami powinny skorzystać z innego przepisu.

Prosty chleb orkiszowy

Pieczywo orkiszowe zawiera znacznie więcej błonnika niż tradycyjny chleb pszeniczny. Błonnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, ponieważ pomaga w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit i zapobiega zaparciom. Ponadto, błonnik wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i poprawia kontrolę glikemii, co może być korzystne dla osób z cukrzycą. Ten prosty chleb orkiszowy będzie też świetnym wyborem dla osób, które są na diecie, ponieważ ma mniej węglowodanów. Dodatkowo podczas przygotowania możesz użyć składników, które pasują do twojego jadłospisu np. poprzez dodania na wierzch pestek dyni, pestek słonecznika

Przepis na chleb z mąki orkiszowej

Chleb z mąki orkiszowej to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, który zyskuje coraz większą popularność wśród osób poszukujących zdrowych i naturalnych produktów spożywczych. Orkisz jest odmianą pszenicy, która wyróżnia się bogactwem wartości odżywczych i łatwą strawnością. W porównaniu do tradycyjnego pszenicznego chleba, zdrowy chleb orkiszowy zawiera więcej białka, błonnika, witamin i składników mineralnych, co przekłada się na korzyści zdrowotne dla organizmu.

RozwińZwiń