Opis przepisu
Jak już pewnie zauważyliście, uwielbiam piec, a następnie zajadać się domowym pieczywem. Przyznajcie sami – potrafilibyście odmówić kromki ciepłego chleba, takiej posmarowanej masłem? Wątpię! W tym wpisie szczegółowo opisałam jak przygotowuję chleb orkiszowy. On smakuje i pachnie naprawdę świetnie!
Mój chleb orkiszowy przygotowałam na bazie jasnej mąki orkiszowej (ta mi najbardziej smakuje). Jeśli jednak wolicie, to możecie wykorzystać mąkę orkiszową pełnoziarnistą.
Chleb z mąki orkiszowej
Najczęściej zamawiam mąki na chleb przez internet. Po pierwsze wychodzi tak najkorzystniej cenowo, no i po drugie nie trzeba jej dźwigać ze sklepu, tylko dostarczana jest ona pod same drzwi.
Poniżej opisałam mój przepis na chleb orkiszowy z chrupiącą skórką. Ciasto wyrabiam dość długo, ponieważ czas działa pozytywnie na powstawanie glutenu. To znaczy w skrócie, że wtedy ciasto zdąży nabrać elastyczności i staje się bardziej rozciągliwe. Chleb się super kroi i zachowuje świeżość przez kilka dni, choć nie ukrywam, że jest najsmaczniejszy w dniu upieczenia lub na drugi dzień.
Przepis na: Chleb orkiszowy
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml letniej wody
- 2 płaskie łyżki mąki orkiszowej jasnej
Ciasto:
- 620 g mąki orkiszowej jasnej
- 400 ml letniej wody
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki soli
- 1 czubata łyżka sezamu
- 2 łyżki płatków owsianych np. błyskawicznych
- 1 łyżka czarnuszki
Zobacz również:
Chleb orkiszowy przepis krok po kroku:
Krok 1
Rozczyn:
Do miseczki kruszmy świeże drożdże (25 g), a także dodajemy cukier (1 łyżeczka), mąkę (2 płaskie łyżki) i letnią wodę (50 ml).
Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość. Jeśli tak się nie stało, to ewidentnie znaczy, że został źle przygotowany – mogła być za wysoka temperatura wody lub nieświeże drożdże.
Krok 2
Właściwe ciasto na chleb:
Do większej miski wsypujemy mąkę orkiszową jasną (ok. 620 g, u mnie typ 650 marki TOTA), miękkie masło (50 g) i letnią wodę (400 ml).
Krok 3
Dodajemy także wyrośnięty rozczyn.
Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub mikserem ręcznym (z końcówkami do ciasta drożdżowego) przez około 5-7 minut.
Krok 4
Krok 5
Ponownie wyrabiamy przez 5 minut na małych obrotach robota.
Ponownie odstawiamy ciasto na 5 minut i po raz ostatni wyrabiamy ciasto przez kilka minut na małych obrotach robota.
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 20-25 minut.
PS. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę. W trakcie pieczenia możesz też ponownie spryskać wodą wierzch chleba.
Po wyciągnięciu z piekarnika chleb od razu wyciągamy z keksówki i papieru do pieczenia. Studzimy na kratce.
Chleb na drożdżach polecam przechowywać w lnianej siatce lub nawet najzwyklejszej czystej reklamówce – oczywiście gdy już będzie całkowicie przestudzony.
Szukasz innych przepisów na domowe pieczywo? W takim razie polecam wypróbować bułeczki śniadaniowe, chleb domowy czy moją ulubioną chałkę z kruszonką.
Komentarze
Chleb jest pyszny 😋
Bardzo się cieszę, że posmakował! ❤️❤️
Czy może być mąka pełnoziarnista pszenna ? Nie mam orkiszowej
To jest przepis na stricte chleb orkiszowy, więc z użyciem mąki orkiszowej 🙂 Na blogu mam przepisy z użyciem mąki pszennej, więc można sobie przeglądnąć, a w ostateczności po prostu zamienić na tą pełnoziarnistą pszenną, tylko każdy typ mąki potrzebuje odrobinę innych proporcji…
Chleb jest genialny, i jak pięknie rośnie to aż miło. A czy zamiast orkiszowej można używać innej mąki? No pełnoziarnistej pszennej lub żytnej?
Cieszę się, że chlebek posmakował 😍 Z pełnoziarnistej pszennej powinien wyjść, ale można też skorzystać z tego przepisu: https://poprostupycha.com.pl/przepis/prosty-chleb-pszenny/. Z Żytniej niestety nie próbowałam i myślę, że mogą być potrzebne inne proporcje wody.
Witam czy w przepisie ma być na pewno 2 łyżeczki soli? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź:)
Tak, dwie płaskie łyżeczki 🙂
Dziękuję za odpowiedź. Chlebek wyszedł przepyszny🤩🤩🤩 na pewno będę go piekła jeszcze bo znika w oka mgnieniu😃😃
Wyszedł idealnie 🙂 Dziękuję za miłą recenzję i zdjęcie!
Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej bo akurat taką miałam w domu
Super, smacznego 🙂
Bardzo fajny przezpis a chleb zawsze się udaje
Ekstra!
Właśnie piekę chleb 😀 zobaczymy co wyjdzie
A co ma wyjść? 😛 Z pewnością super chlebek!