Jeżeli spodziewasz się gości, a masz tylko jakieś 20-30 minut na przygotowanie czegokolwiek do poczęstowania to zrobienie sałatki będzie najlepszym rozwiązaniem!
Sałatka z brokułem i fetą to po prostu klasyk. Jadłam ją już na wiele możliwych wariantów, ale w wersji z kukurydzą, szynką, podprażonymi płatkami migdałowymi i lekkim sosem czosnkowym smakuje mi najbardziej. Myślę, że jak spróbujesz mój przepis na sałatkę z brokułami to stanie się ona Twoją ulubioną.
Jeśli szukasz innych sprawdzonych przepisów na sałatki to polecam Ci wypróbować:
Przepis na: Sałatka z brokułem i fetą
Składniki:
- 1 średniej wielkości brokuł
- 100 g szynki drobiowej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 100 g sera feta
- 3-4 jajka
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego gęstego
- 1 ząbek czosnku
- Szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki płatków migdałowych
Zobacz również:
Sałatka z brokułem i fetą - przepis krok po kroku
Jak zrobić sałatkę z brokułami?
Wykonanie:
Jeżeli chodzi o brokuły to możesz użyć mrożonych, jednak ja polecam wykorzystać do sałatki świeżego. Do mojej sałatki użyłam średniej wielkości brokuła (jeśli użyjesz mrożonego, wtedy skorzystaj z opakowania o gramaturze ok. 450g).
Świeżego brokuła myjemy pod zimną wodą, kroimy na mniejsze kawałki, a głąb wyrzucamy. Gotujemy w osolonej wodzie, na średniej mocy palnika przez około 10-12 minut do jego miękkości (można to sprawdzić np. za pomocą widelca). Ważne, aby nie był rozgotowany, ale także nie może być twardy ze względu na zbyt krótkie gotowanie. Przekładamy je do durszlaka i polewamy zimną wodą. Ugotowane brokuły odstawiamy do przestudzenia.
Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, obieramy dokładnie i kroimy w grubszą kostkę.
W miseczce mieszamy majonez, jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę 1 większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze, szczyptę soli oraz pieprzu.
Na dno większego talerza lub miski na sałatki nakładamy równą warstwę brokułów. Następnie wysypujemy równomiernie kukurydzę, pokrojony drobno ser feta oraz szynkę. Nakładamy też warstwę jajek i całość przykrywamy lekkim sosem czosnkowym.
Płatki migdałowe wysypujemy na suchą patelnię. Lekko je podprażamy, aż się zarumienią z obu stron.
Gotową sałatkę posypujemy płatkami migdałowymi. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Komentarze