Jeżeli spodziewasz się gości, a masz tylko jakieś 20-30 minut na przygotowanie czegokolwiek do poczęstowania to zrobienie sałatki będzie najlepszym rozwiązaniem!
Sałatka z brokułem i fetą to po prostu klasyk. Jadłam ją już na wiele możliwych wariantów, ale w takiej prostej wersji z szynką, podprażonymi płatkami migdałowymi i lekkim sosem czosnkowym smakuje mi najbardziej. Myślę, że jak spróbujesz mój przepis na sałatkę z brokułami to stanie się ona Twoją ulubioną.
Jeśli szukasz innych sprawdzonych przepisów na sałatki to polecam Ci wypróbować:
Przepis na: Sałatka z brokułem i fetą
Składniki:
- 1 średniej wielkości brokuł (ok. 500 g)
- 100 g szynki drobiowej
- 100 g sera feta
- opcjonalnie 1/2 małej puszki kukurydzy
- opcjonalnie 2-3 jajka
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego gęstego
- 1 większy ząbek czosnku
- Szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżki płatków migdałowych
Zobacz również:
Sałatka z brokułem i fetą przepis krok po kroku:
Krok 1
Sałatka z brokułem i fetą może być przygotowana na bazie świeżych lub mrożonych brokułów. W przypadku mrożonych wystarczy je po prostu najpierw rozmrozić i postępujemy dalej tak samo jak w przypadku świeżych.
Brokuła myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, a głąb wyrzucamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, na średniej mocy palnika przez około 5 minut. Ważne, aby nie był rozgotowany.
Krok 2
Odcedzamy z wody, w której się gotowały. Polewamy zimną wodą i odcedzamy na sitku. Ugotowane brokuły odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3
Szynkę drobiową kroimy w małą kostkę, ser sałatkowy typu feta również.
Zazwyczaj dodaję do tej sałatki także ugotowane na twardo 3 jajka. Również je kroję w większą kostkę.
Krok 4
Na większym talerzu lub do mniejszej miski na sałatki nakładamy równą warstwę brokułów. Następnie układamy szynkę i ser. Śmiało można dodać także kukurydzę konserwową.
Krok 5
Krok 6
Nakładamy też ewentualnie warstwę jajek i całość przykrywamy lekkim sosem czosnkowym.
Płatki migdałowe wysypujemy na suchą patelnię. Lekko je podprażamy, aż się zarumienią z obu stron.
Gotową sałatkę z brokułem i fetą posypujemy płatkami migdałowymi, które nadadzą fajnej chrupkości.
Sałatka z brokułem i fetą gotowa. Przechowujemy ją w lodówce. Smacznego!
Szukasz innych przepisów z brokułem w roli głównej? W takim razie zachęcam także do wypróbowania sałatki z brokułami oraz zapiekanki makaronowej z brokułami.
Komentarze