Sałatki

Sałatka z brokułem i fetą

Jeżeli spodziewasz się gości, a masz tylko jakieś 20-30 minut na przygotowanie czegokolwiek do poczęstowania to zrobienie sałatki będzie najlepszym rozwiązaniem!

Sałatka z brokułem i fetą to po prostu klasyk. Jadłam ją już na wiele możliwych wariantów, ale w wersji z kukurydzą, szynką, podprażonymi płatkami migdałowymi i lekkim sosem czosnkowym smakuje mi najbardziej. Myślę, że jak spróbujesz mój przepis na sałatkę z brokułami to stanie się ona Twoją ulubioną.

Jeśli szukasz innych sprawdzonych przepisów na sałatki to polecam Ci wypróbować:

Przepis na: Sałatka z brokułem i fetą

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 20 min

Składniki:

  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 100 g szynki drobiowej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 100 g sera feta
  • 3-4 jajka
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego gęstego
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Jak zrobić sałatkę z brokułami?

Wykonanie:

Jeżeli chodzi o brokuły to możesz użyć mrożonych, jednak ja polecam wykorzystać do sałatki świeżego. Do mojej sałatki użyłam średniej wielkości brokuła (jeśli użyjesz mrożonego, wtedy skorzystaj z opakowania o gramaturze ok. 450g).

Świeżego brokuła myjemy pod zimną wodą, kroimy na mniejsze kawałki, a głąb wyrzucamy. Gotujemy w osolonej wodzie, na średniej mocy palnika przez około 10-12 minut do jego miękkości (można to sprawdzić np. za pomocą widelca). Ważne, aby nie był rozgotowany, ale także nie może być twardy ze względu na zbyt krótkie gotowanie. Przekładamy je do durszlaka i polewamy zimną wodą. Ugotowane brokuły odstawiamy do przestudzenia.

Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, obieramy dokładnie i kroimy w grubszą kostkę.

W miseczce mieszamy majonez, jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę 1 większy ząbek czosnku lub 2 mniejsze, szczyptę soli oraz pieprzu.

Na dno większego talerza lub miski na sałatki nakładamy równą warstwę brokułów. Następnie wysypujemy równomiernie kukurydzę, pokrojony drobno ser feta oraz szynkę. Nakładamy też warstwę jajek i całość przykrywamy lekkim sosem czosnkowym.

Płatki migdałowe wysypujemy na suchą patelnię. Lekko je podprażamy, aż się zarumienią z obu stron.

Gotową sałatkę posypujemy płatkami migdałowymi. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!


Sałatka z brokułem i serem feta

Sałatka brokułowa z serem feta

Sałatka z brokułem i fetą

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Sałatka z brokułami i fetą

Jeżeli spodziewamy się gości, to tradycyjnie chcemy ich czymś przywitać. Bardzo często sięgamy po wszelkie sałatki, ponieważ są proste do przygotowania, smaczne i pożywne. W zależności od gustu oraz pory roku, możemy przygotowywać słodkie sałatki owocowe lub bardziej wytrawne sałatki warzywne. Ostatnio jak do mnie zawitali goście to zdecydowałam się, że zrobię sałatkę z brokułami i fetą. Gościom chyba musiało smakować, bo mimo, że zrobiłam sporą porcję, to sałatka z brokułami i fetą zniknła w całości 😉

Sałatka z brokułem i serem feta

Jeżeli miałabym wymienić sałatki najczęściej przygotowywane i ogólnie lubiane, to sałatka z brokułem i serem feta na pewno znalazłaby się w tym zestawieniu. Jest prosta w przygotowaniu i nie powinna nam zająć dłużej niż 20 min. Oczywiście jest dużo wariantów tej sałatki, ale moim zdaniem najlepiej smakuje z szynką, kukurydzą i płatkami migdałowymi. Aby nasza sałatka z brokułem i serem feta była jeszcze smaczniejsza, możemy również dodać np. domowy sos czosnkowy.

Sałatka brokułowa z serem feta

Sałatka brokułowa z serem feta może zostać przygotowana zarówno ze świeżym brokułem, jak i tym mrożonym. Jednak każde warzywo czy owoc najlepiej smakuje świeże, więc jeżeli mamy tylko taką możliwość to zakupmy je np. w lokalnym warzywniaku. Pamietajmy żeby podczas gotowania brokuła, nie gotować go ani za krótko, ani za długo, bo w przeciwnym wypadku nasza sałatka brokułowa z serem feta nie będzie taka smaczna. Możemy zbadać widelcem podczas gotowania czy już jest gotowy. Ser feta natomiast zakupiłam już pokrojony w kosteczki, ale równie dobrze może być ten z kartonika

Close