Sałatki robię dość rzadko, chociaż zamawiam je w restauracjach od czasu do czasu. Uwielbiam sałatkę gyros z kurczakiem, a także z kurczakiem i ananasem w lekkim sosie curry. Reszta w sumie mogłaby dla mnie nie istnieć. Jednak będąc w jednej z Wrocławskich restauracji mój narzeczony zamówił właśnie dość nietypową sałatkę, która na tyle mi posmakowała, że chciałam ją odtworzyć sama w domu. Może nie wyszła identyczna w smaku, lecz jest równie smaczna. Takie słodko-słone sałatki mi naprawdę bardzo smakują i jestem przekonana, że Wam również (szczególnie ta) przypadnie do gustu.
Z przepisu wychodzą dwie porcje.
Przepis na: Sałatka z rukolą, camembert, karmelizowaną gruszką
Składniki:
- 10 dag pastrami, czyli plastry marynowanego,wędzonego mostka wołowego lub np. szynkę szwarcwaldzką
- 4 garście rukoli
- 60 g Camembert
- 2 łyżki owoców granatu
- 1 większa gruszka
- 2 łyżeczki miodu Stovit
Zobacz również:
Sałatka z rukolą, camembert, karmelizowaną gruszką - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Przygotowujemy dwa głębsze talerze. Do każdego nakładamy po dwie garści rukoli, układamy plastry wołowiny, pokrojony w trójkąciki camembert, posypujemy granatem.
Na suchą i rozgrzaną patelnię nalewamy miód, układamy w odstępach obrane, cienkie plasterki gruszki, smażymy na małym ogniu z obu stron aż się ładnie skarmelizują. Nakładamy na wierzch sałatki, podajemy z bagietką.
Komentarze