Bułeczki drożdżowe

5/5 (20 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami

Bułeczki drożdżowe to pyszne, domowe pieczywo idealne na śniadanie czy kolację na słodko.

Szczerze mówiąc to uwielbiam zapach świeżego pieczywa (szczególnie rano), a dodatkowo uczucie, że na śniadanie nie będziesz jeść czerstwego chleba, a mięciutkie bułki własnej roboty jest fantastyczne.

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami

Mój przepis na bułki drożdżowe jest prosty, składa się ze standardowego ciasta drożdżowego, rodzynek sułtańskich, które możecie lekko zamoczyć w wodzie żeby lekko napęczniały i dodać je do ciasta (oczywiście należy je odcedzić przed wymieszaniem z resztą składników).

Koniecznie wypróbujcie!

Jeśli jednak szukasz innych przepisów na bułeczki śniadaniowe to polecam Ci wypróbować z tego przepisu bułeczki mleczne >>

Przepis na: Bułeczki drożdżowe

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml letniej wody

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki rodzynek sułtańskich

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Jak zrobić Bułeczki drożdżowe?


Krok 1

Przepis na bułki drożdżowe

Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i wodę. Całość wymieszać i odstawić na 5 minut.

Do osobnej miseczki wbić jajko, a także żółtka. Należy je następnie roztrzepać przez chwilkę rózgą lub widelcem.


Krok 2

Gdy rozczyn już będzie już gotowy, dodać mąkę, letnie mleko, roztrzepane jajka, cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło i wymieszać dokładnie najpierw za pomocą łyżki, a następnie dokładnie rękami, aż powstanie jednolite ciasto. 


Krok 3

Ciasto na bułeczki śniadaniowe

Ciasto przełożyć znów do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę czasu. Po tym czasie dodać rodzynki, lekko wymieszać i przełożyć na stolnicę.


Krok 4

Przepis na bułki drożdżowe

Wyrośnięte ciasto drożdżowe należy podzielić na 12-15 równych kawałków. Z każdej części kulamy (formujemy ręcznie okrągłe bułeczki). Ułoż je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i jeszcze odstaw na 10 minut do lekkiego wyrośnięcia.

Piec przez 20-25 minut w temp. 180 stopni.


Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami

Bułeczki drożdżowe

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 20

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Przepis na bułki drożdżowe

Przepis na bułki drożdżowe jest prosty, ale niestety każde ciasto drożdżowe musi wyrosnąć, dlatego nie jesteśmy w stanie zrobić ich “ekspresowo”. Jednak jeżeli jesteśmy w stanie poświęcić kilka chwil na nasze bułki drożdżowe, to ich smak zrekompensuje czas oczekiwania 🙂 Wystarczy, że mamy drożdże, cukier, mąkę, wodę, mleko, masło, jajka, cukier puder, cukier waniliowy i opcjonalnie rodzynki.

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe wychodzą lekko słodkawe, więc na pewno dzieci będą zachwycone tym przepisem. Domowe bułeczki drożdżowe pasują idealnie do słodkich dodatków, takich jak dżem czy domowa nutella, ale również pasują do masła, szynki i pomidora. Ostatnio próbowałam nawet bułeczki drożdżowe z własnym pasztetem drobiowym i też moim zdaniem bardzo fajnie pasowały!

Bułeczki śniadaniowe

Świeże pieczywo z rana to coś wspaniałego 🙂 Wiem, że przed pracą czy uczelnią nie ma się ochoty robić w kuchni samodzielnie wypieki, ale na weekendzie lub w dniu wolnym możemy pozwolić sobie na chwilę pracy aby zjeść pyszne i świeżutkie bułeczki śniadaniowe. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby takie bułeczki śniadaniowe przygotować wieczorem dzień wcześniej. Na pewno rano będą również mięciutkie i smaczne 🙂

RozwińZwiń