Bułeczki drożdżowe to pyszne, domowe pieczywo idealne na śniadanie czy kolację na słodko.
Szczerze mówiąc to uwielbiam zapach świeżego pieczywa (szczególnie rano), a dodatkowo uczucie, że na śniadanie nie będziesz jeść czerstwego chleba, a mięciutkie bułki własnej roboty jest fantastyczne.
Bułeczki drożdżowe z rodzynkami
Mój przepis na bułki drożdżowe jest prosty, składa się ze standardowego ciasta drożdżowego, rodzynek sułtańskich, które możecie lekko zamoczyć w wodzie żeby lekko napęczniały i dodać je do ciasta (oczywiście należy je odcedzić przed wymieszaniem z resztą składników).
Koniecznie wypróbujcie!
Jeśli jednak szukasz innych przepisów na bułeczki śniadaniowe to polecam Ci wypróbować z tego przepisu bułeczki mleczne >>
Przepis na: Bułeczki drożdżowe
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml letniej wody
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 32 g cukru waniliowego
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki rodzynek sułtańskich
Dodatkowo:
- dżem z malin Stovit
Zobacz również:
Jak zrobić Bułeczki drożdżowe?
Krok 1
Do osobnej miseczki wbić jajko, a także żółtka. Należy je następnie roztrzepać przez chwilkę rózgą lub widelcem.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Piec przez 20-25 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze