
Bułeczki drożdżowe to pyszne, domowe pieczywo idealne na śniadanie czy kolację na słodko.
Szczerze mówiąc to uwielbiam zapach świeżego pieczywa (szczególnie rano), a dodatkowo uczucie, że na śniadanie nie będziesz jeść czerstwego chleba, a mięciutkie bułki własnej roboty jest fantastyczne.
Bułeczki drożdżowe z rodzynkami
Mój przepis na bułki drożdżowe jest prosty, składa się ze standardowego ciasta drożdżowego, rodzynek sułtańskich, które możecie lekko zamoczyć w wodzie żeby lekko napęczniały i dodać je do ciasta (oczywiście należy je odcedzić przed wymieszaniem z resztą składników).
Koniecznie wypróbujcie!
Jeśli jednak szukasz innych przepisów na bułeczki śniadaniowe to polecam Ci wypróbować z tego przepisu bułeczki mleczne >>
Przepis na: Bułeczki drożdżowe
Łącznie: 90 min
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml letniej wody
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 32 g cukru waniliowego
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki rodzynek sułtańskich
Dodatkowo:
- dżem z malin Stovit
Jak zrobić Bułeczki drożdżowe?
Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i wodę. Całość wymieszać i odstawić na 5 minut.
Do osobnej miseczki wbić jajko, a także żółtka. Należy je następnie roztrzepać przez chwilkę rózgą lub widelcem.
Gdy rozczyn już będzie już gotowy, dodać mąkę, letnie mleko, roztrzepane jajka, cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło i wymieszać dokładnie najpierw za pomocą łyżki, a następnie dokładnie rękami, aż powstanie jednolite ciasto.
Ciasto przełożyć znów do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę czasu. Po tym czasie dodać rodzynki, lekko wymieszać i przełożyć na stolnicę.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe należy podzielić na 12-15 równych kawałków. Z każdej części kulamy (formujemy ręcznie okrągłe bułeczki). Ułoż je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i jeszcze odstaw na 10 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Piec przez 20-25 minut w temp. 180 stopni.