Szczerze mówiąc to mój debiut jeżeli chodzi o bułeczki. W przeszłości piekłam kilka razy drożdżowe chlebki (takie tradycyjne kanapkowe). Dziś postanowiłam przygotować słodkie bułeczki z żurawiną w oparciu o modyfikację mojego sprawdzonego przepisu na puszyste rogaliki. Wyszły rewelacyjne! Są bardzo proste w wykonaniu, nie powinny nikomu sprawić jakichkolwiek problemów (na zdjęciach przedstawiłam ich wykonanie krok po kroku), a cieplutkie podane z dżemem, masełkiem, nutellą rozpływają się w ustach. Kto by nie zjadł takiej bułeczki na śniadanie bądź kolacji?
Przepis na: Słodkie bułeczki z żurawiną
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 150 ml ciepłego mleka ( nie gorącego! )
- 320 g mąki pszennej
- 80 g masła ( nie margaryny! )
- garść suszonej żurawiny
- dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek
Do naczynia włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżeczkę cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
W osobnym naczyniu wsypujemy mąkę, cukier, pozostałe ciepłe mleko, rozczyn oraz żurawinę. Masło rozpuszczamy w rondelku i gdy ostygnie wlewamy również do naszego naczynia. Całość mieszamy początkowo łyżką.
Następnie wyrabiamy gładkie ciasto (staramy się zbytnio nie podsypywać mąką). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia n około 1 godzinkę.

Foremkę smarujemy tłuszczem. Z naszego ciasta formujemy kule, które równomiernie układamy na wysmarowanej foremce. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem, odstawiamy na około 15 minut aby jeszcze troszkę podrosły. W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni.
Gdy nasze bułeczki podrosną wstawiamy je do piekarnika na około 20-25 minut. (Powinny po upieczeniu wyglądać tak jak na zdjęciu).
Smacznego!!!