Szczerze mówiąc to mój debiut jeżeli chodzi o bułeczki. W przeszłości piekłam kilka razy drożdżowe chlebki (takie tradycyjne kanapkowe). Dziś postanowiłam przygotować słodkie bułeczki z żurawiną w oparciu o modyfikację mojego sprawdzonego przepisu na puszyste rogaliki. Wyszły rewelacyjne! Są bardzo proste w wykonaniu, nie powinny nikomu sprawić jakichkolwiek problemów (na zdjęciach przedstawiłam ich wykonanie krok po kroku), a cieplutkie podane z dżemem, masełkiem, nutellą rozpływają się w ustach. Kto by nie zjadł takiej bułeczki na śniadanie bądź kolacji?
Przepis na: Słodkie bułeczki z żurawiną
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 150 ml ciepłego mleka ( nie gorącego! )
- 320 g mąki pszennej
- 80 g masła ( nie margaryny! )
- garść suszonej żurawiny
- dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek
Zobacz również:
Słodkie bułeczki z żurawiną - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Smacznego!!!
Komentarze
Czy smarujemy roztrzepanym jajkiem ( białko + żółtko ) , czy żółtkiem , czy żółtkiem z mlekiem ?
Może lepiej posmarować tuż przed wstawieniem do piekarnika ?
Jajkiem, czyli białkiem i żółtkiem 🙂 Można posmarować przed samym wstawieniem do piekarnika 🙂
Uwielbiam domowe pieczywo ;p a jezeli Twoje buleczki tak smakuja jak wygladaja to musze je wyprobowac koiecznie
Uwielbiam domowe pieczywo ;p a jezeli Twoje buleczki tak smakuja jak wygladaja to musze je wyprobowac koiecznie