Słodkie bułeczki z żurawiną

5/5 (7 ocen)
Słodkie bułeczki z żurawiną to świetny przepis na śniadanko. Do tego jeszcze domowy dżem i dosłownie palce lizać!
Słodkie bułeczki z żurawiną

Szczerze mówiąc to mój debiut jeżeli chodzi o bułeczki. W przeszłości piekłam kilka razy drożdżowe chlebki (takie tradycyjne kanapkowe). Dziś postanowiłam przygotować słodkie bułeczki z żurawiną w oparciu o modyfikację mojego sprawdzonego przepisu na puszyste rogaliki. Wyszły rewelacyjne! Są bardzo proste w wykonaniu, nie powinny nikomu sprawić jakichkolwiek problemów (na zdjęciach przedstawiłam ich wykonanie krok po kroku), a cieplutkie podane z dżemem, masełkiem, nutellą rozpływają się w ustach. Kto by nie zjadł takiej bułeczki na śniadanie bądź kolacji?

Przepis na: Słodkie bułeczki z żurawiną

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 150 ml ciepłego mleka ( nie gorącego! )
  • 320 g mąki pszennej
  • 80 g masła ( nie margaryny! )
  • garść suszonej żurawiny
  • dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek
Wyślij emailem

Słodkie bułeczki z żurawiną - przepis krok po kroku

Krok 1

Bułeczki

Do naczynia włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżeczkę cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.


Krok 2

bułeczki z żurawiną

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.


Krok 3

bułeczki przepis

W osobnym naczyniu wsypujemy mąkę, cukier, pozostałe ciepłe mleko, rozczyn oraz żurawinę. Masło rozpuszczamy w rondelku i gdy ostygnie wlewamy również do naszego naczynia. Całość mieszamy początkowo łyżką. 


Krok 4

bułeczki przepis

Następnie wyrabiamy gładkie ciasto (staramy się zbytnio nie podsypywać mąką). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia n około 1 godzinkę.


Krok 5

Słodkie bułeczki

Foremkę smarujemy tłuszczem. Z naszego ciasta formujemy kule, które równomiernie układamy na wysmarowanej foremce. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem, odstawiamy na około 15 minut aby jeszcze troszkę podrosły. W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. 


Krok 6

Słodkie bułeczki

Gdy nasze bułeczki podrosną wstawiamy je do piekarnika na około 20-25 minut. (Powinny po upieczeniu wyglądać tak jak na zdjęciu).
Smacznego!!!


Słodkie bułeczki z żurawiną

Słodkie bułeczki z żurawiną

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 7

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jan
Jan
3 dni temu

Czy smarujemy roztrzepanym jajkiem ( białko + żółtko ) , czy żółtkiem , czy żółtkiem z mlekiem ?
Może lepiej posmarować tuż przed wstawieniem do piekarnika ?

helenka
helenka
8 lat temu

Uwielbiam domowe pieczywo ;p a jezeli Twoje buleczki tak smakuja jak wygladaja to musze je wyprobowac koiecznie

helenka
helenka
8 lat temu

Uwielbiam domowe pieczywo ;p a jezeli Twoje buleczki tak smakuja jak wygladaja to musze je wyprobowac koiecznie