Bułeczki z jagodami

4.5/5 (54 ocen)

Ilość porcji

10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Bułeczki z jagodami

Bułeczki z jagodami to połączenie delikatnego, maślanego ciasta drożdżowego i dużej dawki soczystych jagód. No rewelacja! Jak je dzisiaj upiekłam to musiałam naprawdę się streszczać ze zdjęciami, bo już domownicy nade mną stali i pytali co chwilę czy już skończyłam z ich fotorelacją.

Bułeczki drożdżowe z jagodami

Bułeczki drożdżowe z jagodami są obłędnie smaczne. Najbardziej mi smakują takie delikatnie przestygnięte – jagodowy farsz musi jednak trochę zastygnąć… Wtedy to jest mistrzostwo świata! Do tego ich wierzch warto po upieczeniu oblać lukrem (np. cytrynowym). Jestem pewna, że bardzo Wam posmakują już od pierwszego kęsa! Koniecznie wypróbuj.

Przepis na: Bułeczki z jagodami

Składniki:

Rozczyn:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

Ciasto:

  • 580 g mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka
  • 100 ml letniej wody
  • 2 żółtka
  • 70 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 400 g jagód
  • 1 płaska łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • roztrzepane jajko
  • lukier lub cukier puder do oprószenia (po upieczeniu)
Wyślij emailem

Bułeczki z jagodami - przepis krok po kroku


Krok 1

rozczyn drożdżowy

Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego.

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (25 g, lub wsypujemy 10 g drożdży instant). Dodajemy cukier (płaska łyżka) i mąkę (1 czubata łyżka) oraz letnie mleko (100 ml). Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.


Krok 2

drożdżówki z owocami

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (580 g), cukier puder (3 łyżki), a także dodajemy letnie mleko (100 ml), wodę (100 ml), żółtka (2 szt), miękkie lub roztopione i przestudzone masło (70 g), a także rozczyn. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. U mnie to trwa minimum 5 minut.

Jeśli korzystam z robota, wtedy najpierw na małych obrotach wyrabiam przez 3 minuty, później zostawiam ciasto na kilka minut i ponownie wyrabiam na małych obrotach przez 3-4 minuty.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę czasu, przykryte ściereczką, aż ciasto zdecydowanie zwiększy swoją objętość.


Krok 3

bułeczki z borówkami

Po około godzinie wyciągamy ciasto z miski. Lekko je ręcznie wyrabiamy.


Krok 4

bułeczki z borówkami

Dzielimy je na około 8-10 części. U mnie wyszły dość spore bułeczki z jagodami. Jeśli chcecie uzyskać mniejsze to podzielcie sobie ciasto np. na 12 części.

W misce mieszamy delikatnie jagody (około 400 g) z cukrem pudrem (1 łyżka) i skrobią ziemniaczaną (1 łyżka).

Każdą część ciasta lekko rozwałkowujemy. Na środku nakładałam po 2 łyżki jagód.


Krok 5

drożdżówki z borówkami

Delikatnie zwijamy brzegi ciasta w kierunku do środka i końce łączymy tak, aby jagody nie wypadły.


Krok 6

ciasto drożdzowe z jagodami

Gotowe bułeczki układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Krok 7

drozdzowki z jagodami

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło się nieco napuszyć. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.

Pieczemy w temperaturze 185ºC przez około 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Przestudzone oblewamy lukrem (ja zrobiłam lukier cytrynowy) lub oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!


Bułeczki z jagodami

Bułeczki z jagodami

Bułeczki drożdżowe z jagodami

bułki z jagodami

jagodzianka przepis

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 54

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments