Bułeczki z jagodami to połączenie delikatnego, maślanego ciasta drożdżowego i dużej dawki soczystych jagód. No rewelacja! Jak je dzisiaj upiekłam to musiałam naprawdę się streszczać ze zdjęciami, bo już domownicy nade mną stali i pytali co chwilę czy już skończyłam z ich fotorelacją.
Bułeczki drożdżowe z jagodami
Bułeczki drożdżowe z jagodami są obłędnie smaczne. Najbardziej mi smakują takie delikatnie przestygnięte – jagodowy farsz musi jednak trochę zastygnąć… Wtedy to jest mistrzostwo świata! Do tego ich wierzch warto po upieczeniu oblać lukrem (np. cytrynowym). Jestem pewna, że bardzo Wam posmakują już od pierwszego kęsa! Koniecznie wypróbuj.
Przepis na: Bułeczki z jagodami
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 100 ml letniego mleka
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
Ciasto:
- 580 g mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
- 100 ml letniej wody
- 2 żółtka
- 70 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 400 g jagód
- 1 płaska łyżka skrobii ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- roztrzepane jajko
- lukier lub cukier puder do oprószenia (po upieczeniu)
Zobacz również:
Bułeczki z jagodami - przepis krok po kroku
Krok 1
Do miseczki kruszymy świeże drożdże (25 g, lub wsypujemy 10 g drożdży instant). Dodajemy cukier (płaska łyżka) i mąkę (1 czubata łyżka) oraz letnie mleko (100 ml). Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Krok 2
Jeśli korzystam z robota, wtedy najpierw na małych obrotach wyrabiam przez 3 minuty, później zostawiam ciasto na kilka minut i ponownie wyrabiam na małych obrotach przez 3-4 minuty.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę czasu, przykryte ściereczką, aż ciasto zdecydowanie zwiększy swoją objętość.
Krok 4
W misce mieszamy delikatnie jagody (około 400 g) z cukrem pudrem (1 łyżka) i skrobią ziemniaczaną (1 łyżka).
Każdą część ciasta lekko rozwałkowujemy. Na środku nakładałam po 2 łyżki jagód.
Krok 5
Krok 7
Pieczemy w temperaturze 185ºC przez około 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Przestudzone oblewamy lukrem (ja zrobiłam lukier cytrynowy) lub oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Czy można jagody zastąpić wiśniami?
Można 🙂