Opis przepisu
Chleb pszenno żytni z suszonymi pomidorami jest obłędnie smaczny! Odkąd zaczęłam piec własne pieczywo, to nie potrafię się przerzucić na chleby czy bułki ze sklepu… To niestety bilet tylko w jedną stronę!
Mój chleb pszenno żytni upiekłam wraz z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami, sezamem, makiem, a także łuskanym słonecznikiem. Jest mięciutki, z chrupiącą skórką, a do tego tak bosko pachnie!
Jeżeli szukasz podobnych przepisów na domowe pieczywo to koniecznie wypróbuj mój prosty chleb pszenny, bułeczki mleczne czy proste bułki śniadaniowe.
Przepis na: Chleb pszenno żytni z suszonymi pomidorami
Porady na start
- W tym przepisie użyłam mąki chlebowej typ 750, a także żytniej typ 720.
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży lub 10g suchych
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 ml letniej wody
Ciasto:
- 370 g mąki pszennej chlebowej
- 200 g mąki żytniej
- 350 ml letniej wody
- 1 płaska łyżka miodu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- opcjonalnie 1 łyżka sezamu, 1 łyżka łuskanego słonecznika
- 2 płaskie łyżki maku
Zobacz również:
Jak upiec chleb pszenno żytni?
Wykonanie:
Do miseczki kruszymy 25 g świeżych drożdży, dodajemy 2 łyżeczki cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)
Do większej miski wsypujemy przesianą (łącznie 570 g) mąkę, 2 łyżki miękkiego masła, 350-370 ml letniej wody, płaską łyżkę soli, miodu oraz wyrośnięty rozczyn. Opcjonalnie dodajemy także łyżkę sezamu oraz słonecznika. Suszone pomidory kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wsypujemy do ciasta.
Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub opcjonalnie zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne, ale nieco rzadkie (ja ok. 5 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch spryskujemy odrobiną wody (można też posmarować wodą za pomocą pędzelka kuchennego). Przykrywamy ściereczką.
Wierzch chleba pryskamy lekko wodą i posypujemy 2 łyżkami maku. Ponownie odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 20-25 minut. PS. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę. W trakcie pieczenia możesz też ponownie spryskać wodą wierzch chleba.
Wyciągamy z piekarnika i od razu koniecznie chleb wyciągamy z keksówki. Gorący studzimy na kratce.
Komentarze
Chcialabym upiec ten chleb. Mam pytanko 🙂 Mąka żytnia typ 720 czy 2000?
Tak jak napisałam w poradach na start: “W tym przepisie użyłam mąki chlebowej typ 750, a także żytniej typ 720.” 🙂
Dlaczego w niektórych przepisach jest 30 gram drożdży, a w niektórych 25?