Opis przepisu
Kostka wiśniowa to pyszne, warstwowe ciasto. Efektowne i świetnie prezentujące się na różnych uroczystościach rodzinnych. Składa się z czekoladowego ciasta, masy śmietankowej oraz galaretki z wiśniami.
Ciasto z wiśniami
To domowe ciasto z wiśniami znika z talerzy w oka mgnieniu! Połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego oraz soczystych, lekko kwaśnych wiśni to strzał w dziesiątkę.
Przepis na: Kostka wiśniowa
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 150 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 150 ml mleka
- 3 duże jajka
- 110 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 15 g kakao extra ciemnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka z owocami:
- 2 galaretki wiśniowe
- 900 ml wrzątku
- 450 g wiśni (bez pestek)
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 400 g waniliowych serków homogenizowanych
- 1 galaretka przeźroczysta (krystaliczna)
- 150 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 100 g herbatników kakaowych (lub jasnych)
Zobacz również:
Kostka wiśniowa przepis krok po kroku:
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło (150 g). Gdy się całkiem rozpuści, wtedy zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę gorzką (100 g) oraz mleczną (100 g), mieszamy.
Wlewamy mleko (150 ml) i ponownie mieszamy.
Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę, mąkę pszenną (200 g), kakao (15 g) oraz proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka).
Krok 5
Krok 6
Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Moje ciasto było z lekką górką na środku, więc za pomocą noża strunowego wyrównałam, aby powstał równy blat.
Krok 7
Galaretka z owocami:
Dwie galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku. Odstawiamy do momentu, aż zacznie się robić lekko tężejąca. Wtedy dodajemy drylowane wiśnie (450 g) – mogą być mrożone, tylko wcześniej trzeba je rozmrozić i pozbyć się nadmiaru soku.
Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Krok 8
Masa śmietankowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę (500 ml) miksujemy z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) do powstania sztywnego kremu. Następnie dodajemy serki homogenizowane (400 g) i miksujemy przez chwilkę. Wlewamy tężejącą galaretkę i ponownie miksujemy przez chwilkę.
Krok 9
Masę śmietankową wylewamy na galaretkę, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Na samej górze układamy warstwę kakaowych herbatników (mogą być jasne, jeśli nie uda Wam się kupić kakaowych).
Ciasto kostka wiśniowa gotowa! Przechowujemy je w lodówce.
Koniecznie pochwal się swoim wypiekiem w komentarzu pod przepisem. Zdjęcia jak najbardziej mile widziane!
Ciasta z owocami
Zachęcam także do obejrzenia moich innych ciast z owocami. Mam ich naprawdę sporo na blogu.
Komentarze
Kolejny przepis i kolejna bomba! Goście byli zachwyceni smakiem 💖
Super wyszło! Dzięki za zdjęcie i miłą recenzję ❤️
Świetnie wygląda i świetnie smakuje 😍