Opis przepisu
Muffinki czekoladowe z dżemem to niesamowicie szybki do przygotowania wypiek. Co więcej zrobisz je bez użycia miksera! Wystarczy wymieszać kilka składników i gotowe… Potem tylko do piekarnika i w niecałe pół godziny możesz zajadać się pysznymi muffinkami.
Przepis na: Muffinki czekoladowe z dżemem
Składniki:
Ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 90 g cukru
- 2 jajka
- 150 ml gazowanej wody
- 100 ml oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100 g posiekanej czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
Zobacz również:
Jak zrobić muffinki czekoladowe z dżemem?
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce za pomocą trzepaczki mieszamy wszystkie mokre składniki: jajko, wodę i olej. Następnie dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy za pomocą trzepaczki, aż powstanie jednolite ciasto. Czekoladę kroimy w niedużą kostkę i połowę dodajemy do masy (pozostałą czekoladę odstawiamy na bok), lekko mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto przekładamy do silikonowych foremek lub papilotek (nakładamy po 1 łyżce ciasta). Następnie nakładamy łyżeczkę dżemu i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Wierzch muffinek posypujemy odstawioną czekoladą. Ważne, aby ciasto zajmowało maksymalnie 3/4 wysokości foremki, ponieważ muffiny w piekarniku nam urosną. Piec około 20-22 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!
Komentarze