Muffinki czekoladowe z dżemem

4.3/5 (130 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min + 20 min pieczenia

Muffinki czekoladowe z dżemem

Opis przepisu

Muffinki czekoladowe z dżemem to niesamowicie szybki do przygotowania wypiek. Co więcej zrobisz je bez użycia miksera! Wystarczy wymieszać kilka składników i gotowe… Potem tylko do piekarnika i w niecałe pół godziny możesz zajadać się pysznymi muffinkami.

Przepis na: Muffinki czekoladowe z dżemem

Składniki:

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 90 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 ml gazowanej wody
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100 g posiekanej czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Jak zrobić muffinki czekoladowe z dżemem?


Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce za pomocą trzepaczki mieszamy wszystkie mokre składniki: jajko, wodę i olej. Następnie dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy za pomocą trzepaczki, aż powstanie jednolite ciasto. Czekoladę kroimy w niedużą kostkę i połowę dodajemy do masy (pozostałą czekoladę odstawiamy na bok), lekko mieszamy za pomocą łyżki.

Ciasto przekładamy do silikonowych foremek lub papilotek (nakładamy po 1 łyżce ciasta). Następnie nakładamy łyżeczkę dżemu i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Wierzch muffinek posypujemy odstawioną czekoladą. Ważne, aby ciasto zajmowało maksymalnie 3/4 wysokości foremki, ponieważ muffiny w piekarniku nam urosną. Piec około 20-22 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!


Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe z dżemem

Muffinki czekoladowe z dżemem

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 130

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Muffinki czekoladowe przepis

Będziesz mieć niespodziewanych gości i chciałabyś ich czymś poczęstować? A może po prostu szukasz prostego przepisu na coś słodkiego? W takim przypadku ten przepis na muffinki czekoladowe będzie właśnie dla Ciebie! Zrobienie tych muffinków czekoladowych nie powinno zająć Ci dłużej niż 25 min, z czego samo przygotowanie trwa zaledwie 5 min, a 20 min. zajmie ich pieczenie w piekarniku.

Muffiny czekoladowe wilgotne

Z powyższego przepisu wychodzi około 12 wilgotnych muffinów czekoladowych. Jeżeli jednak spodziewasz się gości to polecam zrobić od razu podwójną porcję, ponieważ znikają w tempie błyskawicznym 🙂 W końcu wszyscy uwielbiają babeczki czekoladowe, zwłaszcza dzieci! Jednak żeby naprawdę smakowały, to Muffiny czekoladowe muszą być wilgotne i puszyste. Jeżeli będziesz stosować się do powyższych wskazówek to możesz mieć pewność, że wyjdą idealne 🙂

Przepis na babeczki czekoladowe

Najważniejsze w przepisie na babeczki czekoladowe jest to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Najpierw w misce za pomocą trzepaczki mieszamy wszystkie mokre składniki, a następnie dodajemy suche składniki i mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Następnie czekoladę kroimy w kostkę i połowę dodajemy do masy mieszając już za pomocą łyżki. Następnie masę przekładamy do papilotek i dodajemy do środka łyżkę dżemu. Wierzch posypujemy drugą połową pokrojonej czekolady i wkładamy muffinki czekoladowe do piekarnika.

RozwińZwiń