Sałatka z awokado, grillowanym kurczakiem w panko oraz halloumi wraz z lekko słodkim sosem to pomysł na smaczny obiad czy kolację. Skromnie mówiąc uważam, że to jedna z najlepszych sałatek jakie ostatnio jadłam.
Przepis na: Sałatka z awokado i halloumi
Składniki:
- mix sałat z rukolą (małe opakowanie)
- 100 g sera Halloumi
- 1 awokado
- 1 mała pierś z kurczaka
- 3-4 łyżki panierki panko lub bułki tartej
- większa szczypta przyprawy do kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- kilka zielonych oliwek
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki posiekanych orzeszków ziemnych czy pini
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- mały ząbek czosnku
- mała szczypta soli oraz pieprzu
Zobacz również:
Jak zrobić sałatkę z awokado?
Krok 1
Z przepisu wychodzą dwie spore porcje sałatki – (dla dwóch osób).
Zaczynamy od przygotowania grillowanego kurczaka w panierce panko (możesz zastąpić zwykłą bułką tartą). Pierś z fileta kurczaka posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka.
Do jednej miseczki wsypujemy mąkę, do drugiej wbijamy jajko, roztrzepujemy je widelcem. Z kolei do trzeciej wsypujemy panierkę panko. Zanurzamy kurczaka najpierw w mące, później w jajku i panierce. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, aż mięso nie będzie surowe (mi to zajęło około 2 minuty z każdej strony).
Zdejmujemy z patelni. Gdy nieco przestygnie to kroimy w plasterki.
Ser halloumi kroimy w większą kostkę i grillujemy na patelni (z odrobiną oleju).
Krok 2
Przygotowujemy sos do sałatki z awokado.
W miseczce mieszamy oliwę (4 łyżki), kilka kropli soku z cytryny, musztardę miodową (łyżeczka), miód (łyżeczka), przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku, a także małą szczyptę soli oraz pieprzu.
Krok 3
Przygotowujemy sobie dwa głębsze talerze.
Na spodzie układamy 2-3 większe garści sałaty (ja użyłam mix sałat z rukolą). Następnie układamy z jednej strony plasterki kurczaka, z drugiej pokrojone na plasterki awokado. Na środku poukładałam ser halloumi, posiekane suszone pomidory, kilka zielonych oliwek, a także drobno posiekane orzeszki (można je wcześniej nieco podprażyć na suchej patelni). Całość polewamy sosem. Gotowe!
Szukasz podobnych sałatek? W takim razie koniecznie wypróbuj sałatkę z szynką parmeńską, sałatkę z tortellini, czy moją ulubioną sałatkę z burratą.
Komentarze
A czy na zimno też smakuje taka pierś? Czy lepiej na ciepło jeść?
Ja jadłam na zimno 🙂 PS. Wiele różnych sałatek jest z kurczakiem i w większości przypadków je się go na zimno.