Tiramisu z malinami

4.7/5 (50 ocen)
Klasyczny włoski deser w owocowej odsłonie. Maliny świetnie przełamują kawowy smak i powodują, że całość smakuje naprawdę rewelacyjnie!

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Tiramisu z malinami - przepis na malinowe tiramisu z owocami

Lubisz desery kawowe? W takim razie to tiramisu z malinami z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Przygotowałam dla Was przepis na pyszne tiramisu z dodatkiem świeżych malin i konfitury malinowej. Pamiętajcie: żadnej śmietany w klasycznym tiramisu – to profanacja dla tego włoskiego deseru! Tylko jajka i mascarpone. Całość wychodzi kremowa, aksamitna, przyjemnie kawowa, a owocowa nutka fajnie podkręca smak deseru.

Dla prawdziwych smakoszy kawy polecam zajrzeć do sklepu Coffeedesk, gdzie znajduje się naprawdę ogromny asortyment kaw oraz herbat. Sprowadzają wysokiej jakości kawy ziarniste i mielone od renomowanych światowych marek i palarni. W swoim sklepie internetowym z kawą oferują ponad 400 produktów jakości speciality. Wybierając ziarna z najwyższej półki mamy gwarancję na zakup niepowtarzalnego i zaskakującego smaku, który zachwyci każdego już po pierwszym łyku.

kawa coffee lab

Do swojego przepisu użyłam kawę ziarnistą jakości speciality, która pochodzi z Brazylii, a wypalana jest w warszawskiej palarni Coffeelab. Jest ona palona w średnim stopniu, dzięki czemu sprawdza się do ekspresów ciśnieniowych oraz kawiarek. Wyczuwalna jest nutka czekolady i nugatu. Koniecznie wypróbujcie!

Przy okazji zachęcam do odwiedzenia sklepu Coffeedesk, gdzie można znaleźć naprawdę wysokiej jakości kawy w bardzo dobrej cenie.

Przepis na: Tiramisu z malinami

Składniki:

  • 3 białka + szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 500 g mascarpone
  • 3/4 szklanki mocnego espresso
  • opcjonalnie 30 ml amaretto
  • 200 g okrągłych biszkoptów
  • kakao ekstra ciemne
  • konfitura z malin lub jeżyn
  • 1/2 szklanki malin
Wyślij emailem

Tiramisu z malinami - przepis krok po kroku


Krok 1

Tiramisu z malinami 1

W mikserze ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.  


Krok 2

Tiramisu z malinami 2

W osobnej misce miksujemy żółtka z cukrem aż powstanie jasna, puszysta masa. 


Krok 3

Tiramisu z malinami 3

Dodajemy do żółtek mascarpone oraz likier amaretto. Lekko miksujemy na małych obrotach miksera.


Krok 4

Tiramisu z malinami 4

Powinna powstać gęsta, puszysta masa.


Krok 5

Masa z serka mascarpone do tiramisu z malinami

Dodajemy stopniowo białka i bardzo delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników. Masa stanie się nieco luźniejsza, ale nadal powinna być puszysta (nie lejąca).  


Krok 6

Tiramisu z malinami 5

Przygotowujemy sobie wszystkie składniki. Do miseczki wlewamy nieco przestygnięte espresso (nie ma potrzeby jego słodzenia). Wyciągamy sobie także umyte maliny, konfiturę z malin lub jeżyn, a także kakao.

Mi wyszły 4 porcje w szklankach o pojemności około 200-250 ml. Równie dobrze możecie użyć 6 nieco mniejszych szklanek, miseczek czy pucharków.


Krok 7

Tiramisu z malinami 6

Okrągłe biszkopty zanurzamy w przestygniętym espresso, układamy na dnie szklanek. Nakładamy po łyżeczce konfitury z malin i wrzucamy kilka świeżych malin.


Krok 8

Tiramisu z malinami 7

Nakładamy masę z mascarpone, a następnie posypujemy obficie kakao. W ten sposób powtarzamy czynność minimum 1 raz (biszkopty, konfitura, maliny, masa i kakao – można powtórzyć 2-3 razy, aż po prostu nasze szklanki się całkiem wypełnią. Deser chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce. Smacznego!


Tiramisu z malinami 8

Tiramisu z malinami 9

Tiramisu malinowe

Tiramisu malinowe

Tiramisu z owocami

*Wpis powstał w ramach współpracy z Coffeedesk.

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 50

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
Magda
1 rok temu

czy mrozone maliny (czyli rozmrożone) nie zepsują efektu ? chce zrobic teraz, ale swiezych owocow nie dostane 🙈

Maciek
Maciek
1 rok temu

Wygląda niesamowicie smacznie 😉

Deser tiramisu z malinami

Szybki i pyszny deser tiramisu z malinami to świetna propozycja dla wszystkich miłośników włoskich słodkości. Od razu ostrzegam, że to nie jest klasyczny włoski deser, ponieważ do jego przygotowania użyłam dodatkowo malin, ale szczerze powiedziawszy nie wiem, czy nie wyszedł dzięki temu jeszcze pyszniejszy! Jestem przekonana, że to malinowe tiramisu skradnie Twoje serce już od pierwszej łyżeczki 🙂

Tiramisu malinowe

Moje tiramisu malinowe składa się z następujących warstw: pierwsza z namoczonych w kawie biszkoptów. Druga – konfitura i świeże maliny lub ewentualnie mus malinowy. Trzecia – masa z serka mascarpone, a czwarta to posypka z kakao. Całość powtarzamy 2-3 razy. Przygotowane deserki wkładamy do lodówki, aby się schłodziły na minimum 2 godziny. Możesz przed podaniem oprószyć kakao wierzch i w ten sposób zaserwować to pyszne malinowe tiramisu.

Tiramisu z owocami

Ja osobiście bardzo lubię serwować i przygotowywać tiramisu z owocami. Moim zdaniem taki smak malin, truskawek czy też owoców leśnych idealnie pasuje do tego deseru. Nie jest to wiodący smak, zwłaszcza jak użyjemy intensywnej, mocnej kawy, ale jest świetne przełamanie słodkości. Muszę przyznać, że to tiramisu z owocami tak posmakowało mojemu mężowi, że od razu zjadł dwa 🙂

RozwińZwiń