Lubisz desery kawowe? W takim razie to tiramisu z malinami z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Przygotowałam dla Was przepis na pyszne tiramisu z dodatkiem świeżych malin i konfitury malinowej. Pamiętajcie: żadnej śmietany w klasycznym tiramisu – to profanacja dla tego włoskiego deseru! Tylko jajka i mascarpone. Całość wychodzi kremowa, aksamitna, przyjemnie kawowa, a owocowa nutka fajnie podkręca smak deseru.
Dla prawdziwych smakoszy kawy polecam zajrzeć do sklepu Coffeedesk, gdzie znajduje się naprawdę ogromny asortyment kaw oraz herbat. Sprowadzają wysokiej jakości kawy ziarniste i mielone od renomowanych światowych marek i palarni. W swoim sklepie internetowym z kawą oferują ponad 400 produktów jakości speciality. Wybierając ziarna z najwyższej półki mamy gwarancję na zakup niepowtarzalnego i zaskakującego smaku, który zachwyci każdego już po pierwszym łyku.
Do swojego przepisu użyłam kawę ziarnistą jakości speciality, która pochodzi z Brazylii, a wypalana jest w warszawskiej palarni Coffeelab. Jest ona palona w średnim stopniu, dzięki czemu sprawdza się do ekspresów ciśnieniowych oraz kawiarek. Wyczuwalna jest nutka czekolady i nugatu. Koniecznie wypróbujcie!
Przy okazji zachęcam do odwiedzenia sklepu Coffeedesk, gdzie można znaleźć naprawdę wysokiej jakości kawy w bardzo dobrej cenie.
Przepis na: Tiramisu z malinami
Składniki:
- 3 białka + szczypta soli
- 3 żółtka
- 80 g cukru
- 500 g mascarpone
- 3/4 szklanki mocnego espresso
- opcjonalnie 30 ml amaretto
- 200 g okrągłych biszkoptów
- kakao ekstra ciemne
- konfitura z malin lub jeżyn
- 1/2 szklanki malin
Zobacz również:
Tiramisu z malinami - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Mi wyszły 4 porcje w szklankach o pojemności około 200-250 ml. Równie dobrze możecie użyć 6 nieco mniejszych szklanek, miseczek czy pucharków.
Krok 7
Krok 8
*Wpis powstał w ramach współpracy z Coffeedesk.
Komentarze
czy mrozone maliny (czyli rozmrożone) nie zepsują efektu ? chce zrobic teraz, ale swiezych owocow nie dostane 🙈
Można użyć mrożonych, ale niestety nie prezentują się tak ładnie jak świeże 🙂 po całkowitym rozmrożeniu można dodać tylko trzeba je najpierw odsączyć z nadmiaru wody 🙂
Wygląda niesamowicie smacznie 😉
Dziękuję ❤️