Malinowe tiramisu dla dorosłych, ponieważ przemyciłam do niego czerwone wino. Jest bardzo smaczny, szybko się go przygotowuje. Nasączone biszkopty i maliny w winie nadają świetny, oryginalny posmak. Całość pasuje do siebie świetnie, nie jest ani mdłe ani zbyt słodkie. Proponuję wykonać go wieczorem i schłodzić przez noc, chociaż nie jest to konieczne. Ważne aby chociaż ze dwie godzinki przeleżał w lodówce- gwarantuję, że warto na niego poczekać.
Przepis wymyśliłam na poczekaniu przed snem. Szczerze mówiąc, odkąd prowadzę bloga to ciągle myślę o jedzeniu – to chyba jakaś choroba zawodowa :).
Jak dla mnie jest to jeden z lepszych deserów jakie jadłam – no na pierwszym miejscu wciąż króluje creme brulee tu, w którym się dosłownie zakochałam.
Przepis na: Malinowe tiramisu (dla dorosłych)
Łącznie: 20 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 2 kostki białej czekolady
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- 100 ml czerwonego słodkiego wina
- 3 kostki mlecznej czekolady
- 200 g malin
Zimną śmietankę (wyciągniętą prosto z lodówki) ubijamy na wysokich obrotach miksera. Gdy będzie już sztywna to dodajemy stopniowo po łyżce cukru pudru i mascarpone. Białą czekoladę trzemy na tarce, dodajemy do kremu.
Do miseczki wlewamy wino, moczymy w nim biszkopty oraz maliny.
Do szerszych szklanek, pucharków do deserów nakładamy kolejno nasączone biszkopty, maliny, masę śmietanową, następnie znowu biszkopty, maliny, masę oraz wierzch posypujemy startą mleczną czekoladą. Chłodzimy minimum 2 godziny. Smacznego!