Malinowe tiramisu (dla dorosłych)

5/5 (1 ocen)

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

20 min

Malinowe tiramisu dla dorosłych, ponieważ przemyciłam do niego czerwone wino. Jest bardzo smaczny, szybko się go przygotowuje. Nasączone biszkopty i maliny w winie nadają świetny, oryginalny posmak. Całość pasuje do siebie świetnie, nie jest ani mdłe ani zbyt słodkie. Proponuję wykonać go wieczorem i schłodzić przez noc, chociaż nie jest to konieczne. Ważne aby chociaż ze dwie godzinki przeleżał w lodówce- gwarantuję, że warto na niego poczekać.

Przepis wymyśliłam na poczekaniu przed snem. Szczerze mówiąc, odkąd prowadzę bloga to ciągle myślę o jedzeniu – to chyba jakaś choroba zawodowa 🙂 Jak dla mnie jest to jeden z lepszych deserów jakie jadłam – no na pierwszym miejscu wciąż króluje creme brulee tu, w którym się dosłownie zakochałam.

Przepis na: Malinowe tiramisu (dla dorosłych)

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 2 kostki białej czekolady
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 100 ml czerwonego słodkiego wina
  • 3 kostki mlecznej czekolady
  • 200 g malin
Wyślij emailem

Malinowe tiramisu (dla dorosłych) - przepis krok po kroku


Krok 1

malinowetiramisu

Zimną śmietankę (wyciągniętą prosto z lodówki) ubijamy na wysokich obrotach miksera. Gdy będzie już sztywna to dodajemy stopniowo po łyżce cukru pudru i mascarpone. Białą czekoladę trzemy na tarce, dodajemy do kremu.


Krok 2

malinowetiramisu

Do miseczki wlewamy wino, moczymy w nim biszkopty oraz maliny.


Krok 3

Malinowe tiramisu

Do szerszych szklanek, pucharków do deserów nakładamy kolejno nasączone biszkopty, maliny, masę śmietanową, następnie znowu biszkopty, maliny, masę oraz wierzch posypujemy startą mleczną czekoladą. Chłodzimy minimum 2 godziny. Smacznego!


Malinowe tiramisu

Malinowe tiramisu

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments