vitamoc blendery
vitamoc blendery
DeserySłodkości

Crème brûlée

Dzisiaj przygotowałam rewelacyjny francuski deser – Creme brulee , który już chciałam dawno temu zrobić lecz nigdy nie posiadałam specjalnego palnika z dłuższą końcówką do skarmelizowania wierzchu deserka. Wczoraj nareszcie go zakupiłam w większym hipermarkecie i to był znak, że koniecznie muszę go przygotować. Bałam się, że nic z tego nie będzie bo gdy nalewałam masę do kokilek to była bardzo płynna lecz pod wpływem długiego pieczenia w niskiej temperaturze właśnie nabrało takiej aksamitnej konsystencji. Jak dla mnie rewelacyjnie smakuje odpowiednio długo schłodzony w lodówce, z mocno skarmelizowanym wierzchem, do którego użyłam cukru trzcinowego i zakupionego (w końcu!) specjalnego palnika. Świetnie się dziś sprawdził jako dodatek do kawy gdy odwiedziła mnie koleżanka. Mimo, że zrobiłam sześć porcji to niestety nic już nie zostało… Chyba je jutro od nowa zrobię! Są pyszne i uważam, że jak na pierwszy raz to wyszły naprawdę świetne. Przepis zaczerpnęłam z bloga :tu.

Przepis na: Crème brûlée

 Przygotowanie: 15 min  Pieczenie: 50 min  Łącznie: 65 min

 Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 80 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • ziarenka prawdziwej wanilii
  • 5 żółtek

Dodatkowo:

  • 6 małych łyżeczek cukru trzcinowego

creme brulee
Krok 1 

Śmietankę kremówkę gotujemy na małym ogniu wraz z cukrami oraz ziarenkami z laski wanilii. Mieszamy do momentu aż cukier się całkiem rozpuści lecz pilnujemy aby nie doszło do zagotowania. 


creme brulee
Krok 2 

Żółtka wbijamy do naczynia, wlewamy dwie łyżki gorącej śmietanki, mieszamy za pomocą trzepaczki. Stopniowo dodajemy po troszkę reszty śmietanki, cały czas mieszamy. 


creme brulee
Krok 3 

Masa powinna być bardzo płynna.


creme brulee
Krok 4 

Piekarnik nastawiamy na 120 stopni. Do kokilek lub ewentualnie foremek do tartaletek nalewamy śmietankę. Piec przez około 45-50 minut. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. 

creme brulee
Krok 5

Przed podaniem wsypać na powierzchnię każdego deseru po małej łyżeczce cukru trzcinowego i skarmelizować cukier używając specjalnego palnika- jak się tylko ładnie zarumieni powierzchnia deserków to jest już gotowe do zjedzenia.


creme brulee

creme brulee

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close